Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Numbers 09' - Operacje między tabelami przy wielu tabelach nie są możliwe? Błąd?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 15 stycznia 2012 - 10:01

Witam,

Przejrzałem forum i przeszukałem internet ale nie natknąłem się na ten problem. Może zadaję źle pytanie, ale chciałbym prosić, żeby ktoś to sprawdził. Może ktoś się już z tym spotkał.

Stworzyłem arkusz w Numbers, który zawiera na tę chwilę cztery tabele zawierające mój finansowy bilans miesięczny. W jednej z komórek z każdej z tabel zapisuję kwotę do oszczędzenia, dodaję oszczędzoną kwotę z poprzedniego miesiąca (czyli pobieram dane z innej tabeli) i przemnażam, przez oprocentowanie konta oszczędnościowego. O ile przy trzech tabelach działało to znakomicie, to po dodaniu czwartej tabeli i próbie pobrania danych z poprzedniego miesiąca, dzieje się coś takiego:

Dołączona grafika

Numbers nie rozpoznaje tego jako odwołanie do komórki tylko jako tekst. Oczywiście po wciśnięciu enter wyskakuje błąd. Wszystko działa również, jeśli odwołuję się do komórek w tej samej tabeli. Próbowałem zmieniać język z polskiego na angielski usuwać polskie znaki z nazw komórek itd. ale nic nie pomaga. Coś czuję, że to jakiś grubszy błąd programu, ale może jest jakieś rozwiązanie. Dziękuję z góry za pomoc.

#2 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 15 stycznia 2012 - 13:17

@ser91e Przepraszam za off topic ale patrzę na ten budżet i nie mogę się nadziwić. Pozycja jedzenie/chemia/kosmetyki - 300 zł/mc. Właśnie poinformowałem żonę, że musimy poważnie porozmawiać. :)

#3 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 16 stycznia 2012 - 00:02

@ser91e

Przepraszam za off topic ale patrzę na ten budżet i nie mogę się nadziwić. Pozycja jedzenie/chemia/kosmetyki - 300 zł/mc.

Właśnie poinformowałem żonę, że musimy poważnie porozmawiać.

:)

Hehe to są bardzo optymistyczne założenia, wynikające z chęci optymalizacji tego co kupuję i jem. Poza tym mieszkam i żyję jak narazie sam więc odpowiednio mniej jadam w domu. Dodaj sobie kolejne 250zł na jedzenie w restauracjach. Ale koniec OT.

Mógłby ktoś sprawdzić, czy przy podobnych działaniach powtarza się ten sam błąd?

#4 PPaolo

PPaolo
  • 18 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki

Napisano 06 maja 2012 - 18:08

U mnie też jak zaczynałem przygodę z numbers występował ten błąd. Po wielu próbach doszedłem o co chodzi. Nie jest on rezultatem działań między tabelami i może występować również w pojedynczej tabeli. Numbers w formule bardzo szczegółowo podaje odniesienie: do nazwy tabeli, wiersza, kolumny. Niestety jak zauważyłem nie rozpoznaje odniesienia, jeżeli w którejkolwiek nazwie (tabela, wiersz, kolumna) jest zapis daty w postaci 03.2012...04.2012 itp (przykłady z Twoich tabel). Wystarczy zamiast "03.2012" napisać "marzec 2012" i wszystko jest w porządku. Poza tym przypadkiem u mnie problem nie występował i nie występuje. Sprawdź i daj znać czy u Ciebie działa :) Pozdrawiam

#5 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 07 maja 2012 - 05:32

U mnie też jak zaczynałem przygodę z numbers występował ten błąd. Po wielu próbach doszedłem o co chodzi.
Nie jest on rezultatem działań między tabelami i może występować również w pojedynczej tabeli.

Numbers w formule bardzo szczegółowo podaje odniesienie: do nazwy tabeli, wiersza, kolumny. Niestety jak zauważyłem nie rozpoznaje odniesienia, jeżeli w którejkolwiek nazwie (tabela, wiersz, kolumna) jest zapis daty w postaci 03.2012...04.2012 itp (przykłady z Twoich tabel).
Wystarczy zamiast "03.2012" napisać "marzec 2012" i wszystko jest w porządku. Poza tym przypadkiem u mnie problem nie występował i nie występuje.

Sprawdź i daj znać czy u Ciebie działa :)
Pozdrawiam

Działa :)

Bardzo dziękuję. Nie da się ukryć, że to błąd i powininen być naprawiony przez Apple.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych