Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[iPad] Przesiadka z laptopa na iPada - niezbędne aplikacje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 19:30

Witam wszystkich. Zdecydowałem się zastąpić mojego wysłużonego Powerbook'a iPadem. Sprawa jest już postanowiona, poparta około miesięcznym dokształcaniem się w tej sprawie na forum. Znam mniej więcej ograniczenia iPada i doszedłem do tego, że mogę się z nimi pogodzić za cenę mobilności, przejrzystości i wszystkich zalet tabletu. iPada będę używał przede wszystkim do pracy i rozrywki (praktycznie wykluczając gry), będzie to po prostu moje narzędzie biznesowe. Potrzebuję pomocy w ustaleniu "zamienników" aplikacji, których używałem na Powerbooku, od razu zaznaczając w tym miejscu, że popularne tematy z forum przeczytałem dokładnie i w całości przed napisaniem nowego tematu (również te mające po 40 parę stron). Nie ograniczam się tylko do aplikacji z AppStore, Cydia również wchodzi w grę. Ponadto, jeśli jest aplikacja do kilku rzeczy naraz, tym bardziej się z nią zapoznam - jestem przeciwnikiem 3 tysięcy aplikacji, gdzie każda jest do czego innego. Oto, czego potrzebuję na iPadzie (w nawiasach sugeruję aplikacje, o których czytałem i które mogą spełnić moje oczekiwania, jednak jeśli macie jakieś uwagi, czy inne propozycje, chętnie się zapoznam): 1. Ogólna struktura plików i folderów, a' la Finder - chciałbym mieć program, który pozwoli na przeglądanie struktury plików i folderów z możliwością Kopiuj/wklej/usuń/zmień nazwę. Chciałbym, żeby program obsługiwał wifi sharing, tak żeby można było (gdy iPad jest w tej samej sieci Wifi) wrzucać pliki z kompa stacjonarnego, coś w rodzaju folderu publicznego, żeby kolega z pracy, który chce mi wysłać jakiś plik, mógł ominąć brak USB w iPadzie i po znalezieniu udostępniania wrzucił mi dane prosto do iPada. Dobrze też, żeby pliki o danych rozszerzeniach z poziomu takiej aplikacji a' la Finder w iPadzie otwierały się od razu w dedykowanych dla nich aplikacjach (np. po kliknięciu na pdf otwiera się w PDF Reader lub innym. Nie chcę, żeby jedna aplikacja otwierała wszysktie typy plików, z jednymi radząc sobie dobrze, a z drugimi w ogóle). 2. Podstawowy edytor plików txt - w tym formacie posiadam bazę kontaktów do moich klientów. 3. Aplikacja do słuchania stacji radiowych, która będzie działała w tle (coś na styl Fabryki muzy - aplikacja, w której po uruchomieniu pojawiają się najpopularniejsze stacje radiowe albo program, który pozwala dodawać pliki streamingowe .pls, .m3u czy inne). 4. Najlepsza aplikacja do obsługi plików .doc .xls, koniecznie z możliwością zapisu jako PDF. 5. Przeglądarka internetowa z możliwością pobierania plików, koniecznie z zapamiętywaniem danych konta użytkownika (tutaj myślę o Atomic Web Browser). 6. Kolejna przeglądarka, która wyświetli mi strony napisane we Flash'u - od razu zaznaczam, że nie chodzi o serwisy wideo czy durne gry - chodzi typowo o strony we Flash'u, na których mam swoje konta użytkownika. Z tej przeglądarki będę korzystał dość rzadko, więc nie musi być demonem prędkości - mam świadomość tej niedogodności iPada. 7. Aplikacja do drukowania wszelkiego rodzaju dokumentów na drukarce Brother w pracy (tu myślę o PrintCentral - jeśli znacie jakiś bardziej wszechstronny program obsługujący wiele urządzeń - zapraszam). 8. Coś w rodzaju Expose - tak się przyzwyczaiłem do tej funkcji w Mac OS, że chyba nie wystarczy mi zwykły pasek MultiTask. 9.DropBox - już używam, działa świetnie, na pewno zainstaluję go na iPadzie, więc fajnie, gdybyście brali pod uwagę wspieranie tej aplikacji w innych programach. 10. Aplikacja do przeglądania plików .pdf - chciałbym to połączyć z aplikają nr 11, tak żeby nie trzeba było powielać programów, ale koniecznie z podziałem na foldery, żeby czasopisma i gazety w .pdf mieć w jednym folderze, a dokumenty w .pdf do pracy w innym - byłoby bardziej czytelnie. 11. Aplikacja do czytania gazet w .pdf - chodzi mi o jak najbardziej funkcjonalną, wygodną w obsłudze, intuicyjną - cena jest nieistotna; czytanie gazet to coś, co będę robił niezwykle często na iPadzie. 12. Wirtualny kiosk z polskimi czasopismami - żeby w jednej aplikacji można było kupić dany numer jakiegoś czasopisma, bez potrzeby prenumeraty w osobnej dla każdej gazety aplikacji (patrz Newsweek). 13. Do książek w ePub iBooks - tu zależałoby mi przede wszystkim na synchronizacji z iPhone, żeby ta sama książka zsynchronizowana z iTunes w komputerze z iPadem i iPhonem otwierała się w miejscu, gdzie ją skończyłem. Nie zawsze będę mógł wyciągnąć iPada, a czytanie książek to jedna z niewielu czynności, które w miarę komfortowo można wykonywać na iPhone. 14. Do filmów - zakładam standardowy program od Apple - nie mam nic przeciwko wrzuceniu do listy kolejkowej HandBrake'a kilku sezonów np. Top Gear i zgrania ich potem naraz do iPada, zwłaszcza, że HandBrake radzi sobie dobrze z napisami. 15. Mam wrażenie, że na iPadzie przyda mi się nieużywany wcześniej program Spaces - ekran jest tak mały, że warto będzie, przy korzystaniu z funkcji Expose, mieć dostęp do dwóch (więcej nie będzie potrzeba) pulpitów. 16. Zdalny dostęp do komputera - zarówno wirtualnie (z dowolnego miejsca na świecie) jak i w tej samej sieci Wifi (najlepiej, żeby obsługiwał Mac i Windows) - w tym miejscu myślę o TeamViewer. 17. Aplikacja do rozpakowywania plików - wystarczy obsługa podstawowych rozszerzeń .rar i .zip (tu chyba najlepszą opcją będzie iUnarchive). 18. Aplikacja do tworzenia podstawowych rysunków (tu myślę o Adobe Ideas - mniej więcej taka funkcjonalność wystarczy). To narazie tyle, więcej kwiatków wyjdzie pewnie podczas użytkowania. Czekam na Wasze opinie. Nie poruszam tu typowych aplikacji, jak np. Skype, bo ten wątek ma być trochę kompendium specjalistycznych, powszechnie potrzebnych aplikacji dla wszystkich, którzy przesiadają się z laptopa na tablet (od razu zaznaczam, że wszelkie wątki o przesiadce na iPada również mam w małym palcu). Nie ma tu też mowy o aplikacjach dla iPhone'a (piję trochę do wątku POSZUKIWANIA APLIKACJI, który jest totalnym miszmaszem ponad 100 stron aplikacji do wszystkiego i na wszystkie urządzenia). Będę bardzo wdzięczny za pomoc i mam nadzieję, że przyszli czytelnicy tego wątku również. P.S. Jeśli macie propozycje dla lepszej, bardziej trafnej nazwy dla tematu, czy działu forum, gdzie można go umieścić, chętnie zadziałam. Pozdrawiam

#2 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 14 stycznia 2012 - 19:38

Masz wymagania, jakbys chciał kupic lapa. Sorry, jak dla mnie masz marzenia o iPad'zie generacji 17-stej. Chyba jeszcze raz idz do sklepu i pobaw sie ipadem, bo jak na moj gust, to nie widziałes tego urzadzenia...lub pomyliłes iPada z czyms innym. A moze to był MB Air? A tak powaznie, masz liste życzeń i marzeń opisujac ją oczekujesz od tabletu, który jest bardzo zamkniety i "ograniczony" wszelkich zalet klasycznego laptopa/komputera. Jak dla mnie na czesc pytan znajdziesz odpowiedzi juz w tematach otwartych. Na inne pytania...szukając i przegladajac setki aplikacji moze natkniesz sie na cos podobnego, czego oczekujesz. Piszę "MOZE". Jak podliczysz wszystkie koszty zwiazane z iPadem i zakupem tego wszystkiego / tych aplikacji/...stanąłbym w kolejce po zakup MBA. Z drugiej strony skoro postanowiłes i tak kupic iPad, to kupuj i walcz. Wszystko przychodzi z czasem /praktyka czyni mistrza/.

#3 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 14 stycznia 2012 - 19:55

1. iFiles
12. e-kiosk

---------- Wpis dodano o 19:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:48 ----------

16. Splashtop

---------- Wpis dodano o 19:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:49 ----------

8. Nie wiem czy jest coś tego typu w Cydii, jednak obecne gesty na iPadzie pozwalają jednym gestem szybko przełączyć ekrany z appsami, bez konieczności wchodzenia do paska multitaskingu.

---------- Wpis dodano o 19:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:52 ----------

10. iBooks czyta również pdfy.

---------- Wpis dodano o 19:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:54 ----------

14. AVplayer HD, GoodPlayer

#4 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 14 stycznia 2012 - 19:55

Duzo...5 pozycji na 18 hmmmm Prysnął mit o zastąpieniu lapa iPad'em??? Ciekawi mnie ten temat, bo faktycznie wnosi "nowe", pokazanie, że iPad to nie laptop.

#5 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 14 stycznia 2012 - 20:07

6. Puffin, iSwifter, obie dobre, najlepiej wypróbować.

---------- Wpis dodano o 19:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:56 ----------

5. Jest kilka, najlepiej wypróbować: AIO Browser, iCanMobile, Mercury, Downloader...

---------- Wpis dodano o 20:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:59 ----------

10, 17. iFiles rozpakowuje również pliki (zip na pewno)

---------- Wpis dodano o 20:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:01 ----------

3. Mnóstwo jest takich aplikacji, zależy jakiego rodzaju stacje Cię interesują.

---------- Wpis dodano o 20:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:05 ----------

2. Spróbuj GoodReader, obsługuje formaty: pdf, txt, doc, ppt, xls,

#6 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 20:57

Dzięki wielkie Mirko791. Widzę, że z aplikacjami na iPada masz do czynienia już długo, bo prawie wszystkie Twoje sugestie są rewelacyjne. Rzeczywiście, chyba GoodReader będzie najlepszy do czytania plików txt, może też sprawdzi się jako czytnik gazet w PDF. Co do filmów - namówiłeś mnie na AVPlayer HD - doszedłem do wniosku, że jak już będę miał 64GB, nie muszę aż tak bardzo martwić się o wielkość pliku, a kopiowanie filmu razem z osobnymi napisami przez USB nie trwa długo (w przeciwieństwie do konwersji, którą ostatnio testowo wykonałem). Podrzuciłeś mi też świetny pomysł - przez aplikację Splashtop mogę właściwie ominąć wszystkie problemy, jakie tylko mógłbym sobie wyobrazić na iPadzie - brak flashowych stron, nie działające makra w Excelu, cokolwiek :) Muszę tylko skonfigurować serwer odpowiednio, a że w pracy mamy stałe IP, podłączę sobie jakiegoś PC stacjonarnego, który będzie włączony 24/7 i jeśli będę chciał zrobić jakieś skomplikowane obliczenia w Excelu czy zalogować się z klientem na konto w jakiejś flashowej stronie - nie będzie żadnego problemu. Naprawdę bardzo mi pomogłeś i otworzyłeś umysł na nowe podejście. Co do radia, zrobiłem mały research i zdecydowałem się na TuneIn Radio - najwięcej osób polecało na forach tą aplikację, dodając, że ma najwięcej stacji polskich (słucham różnych - od RMF do wiadomości, przez Radio Zet, Chilli Zet, czy Trójkę). Na koniec, odnosząc się do wypowiedzi Arrasa - ja nie zastanawiam się, czy można zastąpić kompa iPadem. Ja to wiem, tylko w tym temacie szukam konkretnych, sprawdzonych już aplikacji. W końcu "there's an app for that". :) Admin, biorąc pod uwagę moją argumentację, uprzejmie zgodził się na przywrócenie tematu, tak więc zapraszam do dodawania swoich pomysłów. Postaram się, po wybraniu definitywnie jednej aplikacji do każdego z 18 problemów, napisać podsumowującą wypowiedź, która, mam nadzieję, posłuży nowym forumowiczom, w szczególności przesiadających się z laptopów, jako swoisty poradnik. Pozdrawiam

#7 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 stycznia 2012 - 21:17

3. Ja używam tunein radio.

#8 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 21:46

Krótko i zwięźle - kup sobie MBA, iPad nie jest dla Ciebie. Będziesz się dusił na nim, a używanie iPada jako terminala do zdalnego PCeta moim zdaniem mija się z celem.

#9 czarny767

czarny767
  • 81 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 21:51

@UP
Cytuje:

....Sprawa jest już postanowiona

#10 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 21:53

Spokojnie, jeśli chodzi o iPada jako terminal, będzie to sporadyczne, załóżmy, raz-dwa razy w tygodniu. Myślałem, a jakże, o kupnie MBA 11", ale długość pracy na baterii, mnóstwo dostępnych aplikacji, stały dostęp do internetu (kupuję wersję z 3G i 7GB internetu w T-Mobile, bo mają najlepszą ofertę)i, bądź co bądź, mniejsza mobilność (mam na myśli laptopową budowę Air'a, a nie 1,5" różnicy) zadecydowały o iPadzie definitywnie.

#11 jdus

jdus
  • 475 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 stycznia 2012 - 22:11

@link Dla mnie to żaden argument. Zawsze możesz kupić modem 3G, a laptopowa obudowa? Przecież to jest maleństwo. Dla Twoich rozwiązań, tylko i wyłącznie MB Air 11'.

#12 czarny767

czarny767
  • 81 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 22:23

Ludzie , on powiedział przecież ,że DECYZJĘ PODJĄŁ ,więc prosi Was tylko o aplikacje ,a nie komentarze typu "tylko macbook air"..

#13 straubus

straubus
  • 390 postów
  • SkądOpole/ Prudnik

Napisano 16 stycznia 2012 - 22:26

Ludzie, kolega nie pyta, kolega już stwierdził. Pomóżcie mu w jego problemie a nie wymadrzacie się uznając wyższość jednego nad drugim, nie Wy korzystacie więc nie narzucajcie mu toku myślenia w kwestii o którą was nie prosił. a pozostając w temacie: 1. myslę że iFile będzie najlepszym rozwiązaniem 2. pages jest ciekawym edytorem plików pozwalającym także zapisać plik w pdf'ie (co odpowiada któremuś z późniejszych pkt) 3. juz powiedziano 4. patrz 2 10. 11. iBooks 14 AVplayer HD 17. iunarchive no i izip możesz sprawdzić 18. sketchbook pro ;) dosyć zaawansowane ;p Myślę że narazie to tyle ode mnie ;) pozdrawiam

#14 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 23:50

Straubus, dzięki za sugestie. Myślę, że przetestuję GoodReader'a i iBooks do pdfów, z czasem zobaczę, co jest fajniejsze w obsłudze. Bo w iBooks na pewno będę czytał książki, więc może będzie też fajne do gazet.

#15 straubus

straubus
  • 390 postów
  • SkądOpole/ Prudnik

Napisano 16 stycznia 2012 - 23:55

czytam na tym gazety w pdf'ie i jak dla mnie to jest to idealne rozwiązanie

#16 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 00:36

1. Ogólna struktura plików i folderów, a' la Finder - chciałbym mieć program, który pozwoli na przeglądanie struktury plików i folderów z możliwością Kopiuj/wklej/usuń/zmień nazwę......
Tak jak ci napisali wyżej iFiles, dodatkowo da ci możliwość pobierania plików zip bezpośrednio z iOSowego safari.

2. Podstawowy edytor plików txt - w tym formacie posiadam bazę kontaktów do moich klientów.
Taki całkiem podstawowy, jest wbudowany w iFiles

3. Aplikacja do słuchania stacji radiowych, która będzie działała w tle (coś na styl Fabryki muzy - aplikacja, w której po uruchomieniu pojawiają się najpopularniejsze stacje radiowe albo program, który pozwala dodawać pliki streamingowe .pls, .m3u czy inne).
TuneIn bodajże....każdy sobie chwali

4. Najlepsza aplikacja do obsługi plików .doc .xls, koniecznie z możliwością zapisu jako PDF.
Pages, plotki mówią, ze niedługo będzie tez Word

8. Coś w rodzaju Expose - tak się przyzwyczaiłem do tej funkcji w Mac OS, że chyba nie wystarczy mi zwykły pasek MultiTask.
Nie ma, chociaż....w Cydii jest jakiś motyw, który zmienia pulpit iPhone/ipada na taki z osx, ale działa żałośnie

9.DropBox - już używam, działa świetnie, na pewno zainstaluję go na iPadzie, więc fajnie, gdybyście brali pod uwagę wspieranie tej aplikacji w innych programach.
IFiles integruje się z Drobboxem.

10. Aplikacja do przeglądania plików .pdf - chciałbym to połączyć z aplikają nr 11, tak żeby nie trzeba było powielać programów, ale koniecznie z podziałem na foldery, żeby czasopisma i gazety w .pdf mieć w jednym folderze, a dokumenty w .pdf do pracy w innym - byłoby bardziej czytelnie.
IFiles otwiera PDF, sorry, ze cały czas o jednym programie, ale pisałeś, ze chcesz coś uniwersalnego..

15. Mam wrażenie, że na iPadzie przyda mi się nieużywany wcześniej program Spaces - ekran jest tak mały, że warto będzie, przy korzystaniu z funkcji Expose, mieć dostęp do dwóch (więcej nie będzie potrzeba) pulpitów.
Niema, chociaż podobna funkcje pełnia systemowe pulpity i gesty.

16. Zdalny dostęp do komputera - zarówno wirtualnie (z dowolnego miejsca na świecie) jak i w tej samej sieci Wifi (najlepiej, żeby obsługiwał Mac i Windows) - w tym miejscu myślę o TeamViewer.
TeamViewer nie jest fajny na iOs, lepiej sprawuje się RemoterVNC, podstawowo obsługuje VNC, ale z poziomu programu można dokupić pluginy do RPD itp. Pozwala na zapisanie kilku rożnych komputerów, razem z danymi dostepu i logowania. No i działa szybciej niż RealVNC na stacjonarnym PC

17. Aplikacja do rozpakowywania plików - wystarczy obsługa podstawowych rozszerzeń .rar i .zip (tu chyba najlepszą opcją będzie iUnarchive).
nie zgadniesz.......iFiles ;) ale tylko zip

18. Aplikacja do tworzenia podstawowych rysunków (tu myślę o Adobe Ideas - mniej więcej taka funkcjonalność wystarczy).
Moim zdaniem lepszy jest Autodesk SkretchBook, ma wersje lite, więc zawsze możesz zobaczyć jak działa, przed kupnem pełnej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych