Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IMessage nalicza koszty za sms.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 OjciecModerator

OjciecModerator
  • 93 postów
  • Skądz przeciwnej.

Napisano 13 stycznia 2012 - 11:15

Witam. Mam mały problem. Ostatnio koledze w angli nie działał whatsapp a ze ma iPhone na sofcie 5.0.1 pisaliśmy przez iMessage. Bitesms podczas rozmowy pokazywał ze używa właśnie iMessage. W opcjach mam włączone i podczas pisania ekran byl na niebiesko jak zawsze podczas używania iMessage. Dzisiaj sprawdzalem moje koszty i mam tam 10 euro za SMS-y za granice. (mieszkam w niemczech) Jaka może być przyczyna naliczane kosztów przez operatora mimo używania iMessage. Pozdrawiam

#2 plato

plato
  • 252 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 12:25

ustawienia->wiadomości odznacz wyślij jako sms. Gdy są jakieś problemy z imessage telefon wysyła wtedy normalnego smsa. Może kumpel ma coś źle skonfigurowane albo nie był w zasięgu wifi/gsm.

#3 OjciecModerator

OjciecModerator
  • 93 postów
  • Skądz przeciwnej.

Napisano 13 stycznia 2012 - 13:25

Już to właśnie zrobiłem. Jakby nie byl w zasięgu to by w ogóle nie dostawał wiadomości. A z resztą po włączeniu Bitsms i po wybraniu odbiorcy pisze wiadomość lub iMessage i w tym wypadku było zawsze iMessage. Wyglada na to, że jakimś sposobem operator naliczył opłatę.

#4 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 13 stycznia 2012 - 13:30

iPhone wysyła jedną wiadomość do Anglii lub Belgii (nie pamiętam) przy rejestrowaniu się do iMessage/FaceTime, może dlatego Ci naliczyło wiadomość? Sprawdź w billingu i przelicz za ile wiadomości zapłaciłeś, kiedy, i sprawdź co się zgada z historią w iPhone? A przynajmniej tak mi się wydaje !

#5 plato

plato
  • 252 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 13:48

Już to właśnie zrobiłem. Jakby nie byl w zasięgu to by w ogóle nie dostawał wiadomości.
A z resztą po włączeniu Bitsms i po wybraniu odbiorcy pisze wiadomość lub iMessage i w tym wypadku było zawsze iMessage.
Wyglada na to, że jakimś sposobem operator naliczył opłatę.

Nie masz racji, moja dziewczyna odbiera tylko imessage tylko jak jest w zasięgu wifi (internet w iphonie ma wyłączony). Pisząc do niej zawsze w bitesms mam niebieskie tło i napis i imessage. Jeżeli nie może odebrać imessage, nie jest w zasięgu wifi, to telefon wysyła tą wiadomość po 2 minutach jako zwykły sms.
Opłata aktywacyjna to koszt smsa miedzynarowego w Polsce to 50-60gr. Autor pisał że naliczyło mu 10 euro.

#6 OjciecModerator

OjciecModerator
  • 93 postów
  • Skądz przeciwnej.

Napisano 13 stycznia 2012 - 16:32

Nie masz racji, moja dziewczyna odbiera tylko imessage tylko jak jest w zasięgu wifi (internet w iphonie ma wyłączony). Pisząc do niej zawsze w bitesms mam niebieskie tło i napis i imessage. Jeżeli nie może odebrać imessage, nie jest w zasięgu wifi, to telefon wysyła tą wiadomość po 2 minutach jako zwykły sms.
Opłata aktywacyjna to koszt smsa miedzynarowego w Polsce to 50-60gr. Autor pisał że naliczyło mu 10 euro.

Ok zgadza się ale jak wysłałem to też było niebieskie tło i pisało iMessage. I na bank kolega byl w domu w zasięgu wifi. Co do aktywacji to wiem, że istnieje ale chyba nie dziesięć euro. Sam już nie wiem gdzie tkwi błąd. IMessage nie używam często ale to nie znaczy, że ma mnie kasować. Spróbuje odinstalowac Bitesms i zobaczę co będzie grane.
Pozdro.

#7 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 16 stycznia 2012 - 07:59

również zgadzam się że nie 10EUR, ale jakoś trzeba sprawdzić co to było. Może iphone w krótkim czasie się wyrejstrowywał z usługi dużą ilość razy haha. A żebyś mógł sprawdzić, dokładnie, to porównaj billing smsów z rachunku z billingiem smsów w iPhone, co by Ci wyszło za co zapłaciłeś : ) lub przynajmniej nakieruje ile smsów i czy byly do kolegi czy zagraniczne, albo premium, gdzieś coś wcisnęłeś i Ci naliczyło. To chyba najlepszy sposób żeby uniknąć przykrych niespodzianek następnym razem :)

#8 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 16 stycznia 2012 - 08:56

Ja miałem tak, że mi się aktywować nie chciało i wysłało 3 takie smsy za granicę na nr w UK.

#9 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2012 - 08:56

Ja kiedyś miałem wrażenie, że coś nie zaskakuje iM i zrobiłem off/on/off/on/off/on - wysłał smsa za każdym razem głupi #### :D Ale to są grosze a nie 10 ojro.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych