Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Integracja Kalendarza z Przypomnieniami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 23:18

iPad2 służy mi między innymi do pracy - prowadzę w nim kalendarz, który jest moim bardzo istotnym narzędziem. Sprzęt kupiłem parę miesięcy temu kiedy pojawił się w Orange i zastąpił mi on (jako kalendarz) wysłużonego FujitsuSiemens PocketLoox N560 (ktoś w ogóle kmini co to za urządzenie :D ). Używam systemowych kalendarza i przypomnień no i mam jedno zastrzeżenie. Brakuje mi bardzo podglądu i możliwości odhaczania zadań (z przypomnień) z poziomu Kalendarza. Taka możliwość jest w iCalu. Szkoda że nie ma tego na ios. Próbowałem kilku apek ale żadna nie pasuje mi tak jak systemowe (poza powyższym zastrzeżeniem). Poza tym mimo dobrej znajomości angielskiego jakoś zdecydowanie lepiej pracuje mi się na kalendarzu w języku ojczystym :) Wydaje mi się, że dobrym posunięciem Apple byłoby zintegrowanie w jakiś sposób tych dwóch apek systemowych. Ciekawy jestem czy ktoś podziela moje spostrzeżenia...

#2 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 14:25

Jako że uzależniony jestem od kalendarza i menadżera zadań, dzielę wydarzenia na dwie kategorie. Te, które mają datę i godzinę - wpadają do kalendarza. Pozostałe - do zadań (u mnie Remember The Milk). Nie widzę wiec sensu łączenia tych 2ch aplikacji. pozdrawiam

#3 shiz

shiz
  • 89 postów
  • SkądDolny Śląsk

Napisano 06 lutego 2012 - 18:07

Czesc, a mnie również to irytuje, używam do zapisu raz ipada a raz iphone'a. Od jakiegoś czasu (w sumie to ostatnio dopiero zacząłem tego używać) mam ciągły problem co gdzie zapisywać... Notatnik, przypomnienia czy kalendarz... mam jakąś odległą date, ląduje w kalendarzu, chce coś na szybko zapisać istotnego, ląduje losowo, na szybko przypomnienie, to samo - ląduje do przypadkowej aplikacji. Jakoś nie mogę się "ja" z tym zsynchronizować... Zdecydowanie powinny te aplikacje jakoś współpracować... notatki z dnia X są w notatkach, ale jest tez dostęp z poziomu kalendarza do nich, przypomniania wogóle jakieś takie są mizerne moim zdaniem... ale również to jakoś powinno się zgrywać z kalendarzem, albo i notatkami bo przecież coś można zanotować dłuższego, dodać do tego przypomnienie i wrzucić na dany dzień kalendarza... masło maślane, nie ważne ;p nie jestem w pełni zadowolony z tych aplikacji... mogli jeszcze dorzucic "pamietnik" i wiecej niezintegrowanych głupot... Swoją drogą jak w kalendarzu oznaczyć urodziny docelowym do tego znaczkiem (z prezentem) i jak przypomnienie - alarm (w kalendarzu) wypadające na całodniowe ustawić na inną godzinę niż 9.00 ?

#4 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 20:28

Być może potrzeba integracji Kalendarza i Przypomnień wynika ze specyfiki mojej pracy. Otóż w każdym tygodniu zwykle odwiedzam kilka sądów/urzędów gdzie mam rozprawy o ściśle określonych porach (Kalendarz). Poza tym w tych sądach/urzędach zwykle załatwiam dodatkowe sprawy w sekretariatach gdzie godzina nie ma znaczenia (Przypomnienia). Zwykle na załatwienie takich spraw mam kilka a nawet kilkanaście dni. W związku z tym planuję sprawy do załatwienia w sądzie X (Przypomnienia) tak aby przypadały na dzień kiedy mam w sądzie X rozprawę (Kalendarz). Brak integracji obu apek powoduje, że aby zapisać sprawę do załatwienia w Przypomnieniach najpierw włączam Kalendarz, sprawdzam i zapamiętuję, którego dnia będę w sądzie X, przechodzę do Przypomnień i dopiero zapisuje sprawę, którą w sądzie X mam wykonać. Zapisywanie spraw jako całodziennych wydarzeń w Kalendarzu odpada, bo zdarza się, że jednego dnia mam naście spraw i muszę je "odhaczać", żeby wiedzieć co zostało do zrobienia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych