Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ręczna konfiguracja WIFI w iPhone 3G - POMOCY!

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 matex112

matex112
  • 6 posts

Posted 10 January 2012 - 16:52

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy i zielony jeśli chodzi o głębszą konfiguracje iPhone :) Otóż mój problem polega na tym, że około miesiąc temu coś mi się stało z routerem i jak łączę się np. laptopem to muszę ręcznie konfigurować IP, Maskę podsieci, Bramę domyślną itd. bo router nie nadaje tego automatycznie. I tak samo mam z iPhone. Nie mogę przeglądać internetu w telefonie przez WIFI.. I tu mam problem bo nie umiem ręcznie skonfigurować tego w telefonie. Nie mogę znaleźć opcji ręcznej konfiguracji IP itd. Proszę o szybką odpowiedź, bo normalnie szlag mnie trafia :) Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!

#2 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 10 January 2012 - 16:54

podchodzisz do tematu ze złej strony. Jeśli router nie daje adresu IP to jest z nim coś nie tak. Zresetuj go, poproś o pomoc kogoś kumatego itp.

#3 matex112

matex112
  • 6 posts

Posted 10 January 2012 - 18:02

Przepraszam, troszkę zamieszałem to. Przed chwilką rozmawiałem z administratorem routera i okazało się, że router ma wyłączone Dynamiczne IP i trzeba łączyć się z routerem przez Statyczne IP. Czyli muszę skonfigurować to w iPhonie i dopiero łączyć się z routerem. I tu jest problem bo nie wiem jak to zrobić.

---------- Wpis dodano o 19:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:57 ----------

Ktoś pomoże? :(

#4 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 January 2012 - 18:38

Zgodnie z regulaminem forum zabronione jest podbijanie wątków zatem proszę o powstrzymanie się od takich działań.

#5 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 10 January 2012 - 18:42

Przepraszam, troszkę zamieszałem to. Przed chwilką rozmawiałem z administratorem routera i okazało się, że router ma wyłączone Dynamiczne IP i trzeba łączyć się z routerem przez Statyczne IP. Czyli muszę skonfigurować to w iPhonie i dopiero łączyć się z routerem. I tu jest problem bo nie wiem jak to zrobić.

---------- Wpis dodano o 19:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:57 ----------

Ktoś pomoże? :(

Router z wyłączonym serwerem DHCP? Radzę zmienić router albo administratora bo to jakaś totalna bzdura. Serwer DHCP jest właśnie po to, żeby unikać ręcznego ustawiania adresacji. Jeśli administrator każe Ci ustawić wszystko statycznie powinien Ci też powiedzieć jak to zrobić.

//T

#6 matex112

matex112
  • 6 posts

Posted 10 January 2012 - 18:53

Po prostu musi tak być bo coś mi tłumaczył ale nie wiem o co chodziło i dla tego jestem tutaj z zapytaniem JAK RĘCZNIE TO SKONFIGUROWAĆ W IPHONIE.. Tylko proszę o odpowiedź na to pytanie. Z góry dziękuję :)

#7 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 10 January 2012 - 19:04

Łączysz się z siecią WiFi, podajesz klusz jeśli jest taka potrzeba. Po połączeniu klikasz strzałkę w prawo przy nazwie sieci. Pojawi się okno z konfiguracja tego połączenia. I masz do wyboru: DHCP, BootP i Statyczny. Wybierasz 'statyczny' i podajesz adresy które MUSI podać Ci administrator.

#8 matex112

matex112
  • 6 posts

Posted 10 January 2012 - 19:09

No mam, tylko jak to zapisać? Bo jak wpisuje wszystko i wychodzę to to się kasuje ;/ Nie wiem jak to zapisać po prostu. Tam nie ma takiej opcji zapisz czy coś. Dla tego tylko powiedz mi proszę jak zapisać te ustawienia i zamykamy temat :)

#9 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 10 January 2012 - 19:16

Samo się zapisuje. Po wpisaniu adresu wracasz do poprzedniego ekranu ( lista sieci ) i wszystko powinno się zapisać. U mnie działa.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users