Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro z Lionem + 2 monitory

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 xhubi

xhubi
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 stycznia 2012 - 20:24

Witam,
w jaki sposób podłączyć 2 monitory (niekoniecznie Apple) do Macbooka Pro z 2011 aby uzyskać taki efekt:

Dołączona grafika

lub jeszcze lepiej, aby wszystkie 3 działały.
Czy fullscreen już jest funkcjonalny w trybie pracy na wielu monitorach? bo przeglądałem tematy z listopada i były problemy...

#2 gasky

gasky
  • 78 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 stycznia 2012 - 14:30

A jesteś pewien, że na tej fotce pod biurkiem nie stoi MacPro?

Raczek wątpliwe, że te monitory są podłączone to tego MBP 17. Z monitora Apple Cinema Display do komputera podłącza się Mini DisplayPort, MagSafe i USB. Tutaj widać, że do MBP podłączone jest tylko zasilanie i MDP/Thunderbolt, brak jest USB. USB niby nie jest potrzebne, ale gdzies musi być podłączona klawiatura, bo wyraźnie widać, że ma ogon.

Ewentualnie jest opcja, że do MBP jest podłączone takie sprytne urządzenie co się nazywa ViDock: http://www.macrumors...in-development/

Jeszcze jest jedna opcja, że kupisz dwa Thunderbolt Displaye od Apple i podłączysz je szeregowo.

#3 xhubi

xhubi
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 stycznia 2012 - 15:13

A jesteś pewien, że na tej fotce pod biurkiem nie stoi MacPro?

nie wiem na 100%, ale to by raczej pokazano...

Apple Display raczej bym odpuścił ze względu na cenę, a zwykłe monitory można podłączyć szeregowo i wtedy przejściówką do displayportu?

#4 gasky

gasky
  • 78 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 stycznia 2012 - 21:09

Szeregowo można podłączyć tylko Apple Thunerbolt Display (nie mylić z Apple Cinema Display): Apple (Polska) - Monitor Thunderbolt Display - Więcej pikseli i więcej możliwości..

Koleś z fotki na pewno takich nie ma, bo ATD są tylko w wersji 27" a na fotkach są 2x ACD 24".

Nadal obstawiam, że pod biurkiem stoi MP.

#5 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 12 stycznia 2012 - 07:43

W monitorze jest USB. Można tak połączyć. Podłączasz przez Thunderbolt i wyłączasz grafikę na laptopie- pulpit 1. jest z jednej strony, pulpit 2. z drugiej.

#6 xhubi

xhubi
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 stycznia 2012 - 10:09

W monitorze jest USB. Można tak połączyć. Podłączasz przez Thunderbolt i wyłączasz grafikę na laptopie- pulpit 1. jest z jednej strony, pulpit 2. z drugiej.

masz na myśli ACD? bo chyba nie każdy monitor ma usb do podłączenia szeregowo...

#7 PhuyeR

PhuyeR
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 stycznia 2012 - 11:17

Nie prościej wejść na stronę,której adres jest na zdjęciu?
MACBOOK PRO WITH DUAL 24″ APPLE CINEMA DISPLAYS!

#8 xhubi

xhubi
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 stycznia 2012 - 11:47

ok, troche to wyjaśnia, ale autor to robił w 2010, a jak teraz to wygląda z Lionem? bo on stworzył sobie jeden szeroki ekran, aj a potrzebuje 2 pulpity lub fullscreeny

#9 gasky

gasky
  • 78 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 stycznia 2012 - 18:18

To może być jeszcze coś takiego: USB to HDMI 1080p (1920 x 1080 Resolution ) adapter with Audio Support HD from CoolDrives.com

Nie wiem jak wydajność takiego urządzenia, ale do wyświetlania statycznych obrazów powinno się nadać.

Dopiero teraz się zorientowałem, że to jest poszerzony/rozciągnięty jeden ekran na dwa monitory, o czym świadczy pasek zadań(?) na dwóch monitorach. Jak chcesz pełnoprawne dwa ekrany to poczytaj o tym co wrzuciłem wyżej w linka, ew. podobnych.
O. np tu zobacz:

#10 xhubi

xhubi
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 stycznia 2012 - 20:43

gasky problem tym, że nie wspiera akceleracji 3D, więc tnie się, a z tego filmiku wynika, że nawet trzeba wyłącznie na zintegrowanej działać, a drugą wyłączyć na stałe - to mnie nie urządza, bo używam sporo aplikacji opartych na adobe air, które automatycznie przełączają się na radeona... niby to droższe DualHead2Go DP Edition for Mac wspiera oba monitory w pełnej wydajności, ale dobrze gdyby ktoś na forum co skomponował taki zestaw to potwierdził... Idealnym rozwiązaniem byłoby wykorzystać Displayport dla jednego monitora i thunderbolta dla drugiego

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 20:57

Ale te dywagacje już dawny odbiegły od kwestii systemu operacyjnego. W zasadzie nigdy nie powinny się tu znaleźc, od tego jest dział 'Sprzęt'.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych