Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przypadkowo skasowałem kontakty na iphonie - potrzebuje pilnej POMOCY!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 dreadu

dreadu
  • 17 postów
  • SkądOpolskie : )

Napisano 09 stycznia 2012 - 16:41

Witam. Opiszę sytuację, ojciec zakupił iphona 4S, chciałem przenieść na komputer jego starego iphone 4 (chodziło mi przede wszystkim o kontakty, żeby nie przepisywać ręcznie wszystkich) Zainstalowałem iTunes, i niestety po synchronizacji (nie pamietam czy wybrałem opcje zastąp, czy złącz dane wszystkie kontakty ojca ZNIKNEŁY). O fancie dowiedziałęm się własnie przez telefon, nie wiem co zrobić, jest jakaś opcja, żeby usunięte kontakty wydobyć ? Odrazu informuję, żę icloud nie był zsynchronizowany z tym iphonem... (a kontakty w windowsie są puste!) Pomóżcie ludzie !

#2 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 17:04

Takie rzeczy należy robić z głową a Twoja była pewnie w chmurach ( i nie był to iCloud ) skoro nie pamiętasz nawet które opcje były zaznaczone. Opcja 'zastąp dane... ' jest o ile dobrze pamiętam domyślnie wyłączona i jeśli byś jej nie włączył kontakty zostały by w telefonie. Jeśli telefon nie był wcześniej z niczym synchronizowany nie odzyskasz kontaktów. Jeśli był - odtwórz backup z czasu wcześniejszego niż Twoje kombinacje.

#3 carbon1

carbon1
  • 463 postów
  • SkądCalgary,CA

Napisano 10 stycznia 2012 - 09:38

A czy nie jest tak ze jakiekolwiek opcje zaznaczysz lub cokolwiek zrobisz to i tak iTunes robi synchronizacjie wcześniej

#4 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2012 - 09:51

Robi synchronizację, a nie backup! Jeśli w ustawieniach nie zaznaczyłeś, że ma synchronizować kontakty z Outlook/książką adresową Windows, to tego nie zrobił i już nic nie wskórasz... Jeśli stary iPhone 4 był kiedykolwiek backupowany (musisz sprawdzić w iTunes, z jakich dat przechowuje kopie), np. przy aktualizacji iOS, to musisz go odtworzyć z przywróceniem danych i wybrać ostatnią datę, która była jeszcze za posiadania iP4 przez Twego ojca - to już jedyna i ostatnia możliwość!

#5 Edusia

Edusia
  • 5 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 19:40

Witam! Ja także proszę o pomoc. Kupiłam iPhone 4s i niestety okazał się wadliwy. Dzisiaj otrzymałam od operatora nowy i aż mi się wyć zachciało, kiedy zobaczyłam po podłączeniu do iTunes, że nie mam wszystkich kontaktów. Błagam! Pomóżcie mi ponownie odtworzyć te kontakty z kopii z iPhone 4s, którego serwis zabrał mi razem z kontaktami! Czuję się bezsilna, bo to mój pierwszy iPhone, a tyle mam problemów...

#6 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 21:23

Z czym synchronizowałaś kontakty telefonu?

#7 Edusia

Edusia
  • 5 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 16:02

Kontakty synchronizowałam z iTunes. Nawet pobrałam program iPhone Backup Extractor i widzę, że są na starej kopii, ale darmowa wersja odtworzy tylko cztery. Jestem załamana, bo jeśli nie uda mi się tego odzyskać, to stracę jedyny kontakt z wieloma ważnymi dla mnie ludźmi. Po prostu nie sądziłam, że wraz z zamianą iPhona, wszystko (przede wszystkim kontakty) diabli wezmą. Z góry dziękuję za pomoc. Jesteście Moją JEDYNĄ nadzieją...

#8 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 16:22

1. W iTunes mozesz wybrac z czym synchronizujesz kontakty. Do wyboru Windows, Gmail itp. W samym telefonie mozesz tez skorzystac z synchronizacji z iCloud. Jesli wybralabys COKOLWIEK nie bylo by problemu. 2. Jesli nie wybralas NIC to w backupie telefonu masz stan z czasu ostatniej synchronizacji telefonu. Podlacz telefon, i klikajac w iTunes prawym klawiszem na telefonie wybierz odtworzenie backupu Twojego starego telefonu. Backupy sa oznaczone datami. //T PS. Podlaczajac nowy telefon pierwszy raz do iTunes powinna pojawic sie podpowiedz o odtworzeniu ostatniego backupu. Czas najwyzszy przeczytac instrukcje obslugi.

#9 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 16:33

Mala rada po tych wszystkich perypetiach, aby dwa razy wszystko czytac zanim sie cokolwiek kliknie. W szczegolnosci jesli jest sie poczatkujacym uzytkownikiem. Bo potem jest placz. Poczytajcie sobie ciekawe raporty firm odzyskujacych dane. Na najwiekszy odsetek utraty danych mial wplyw czlowiek (bezposredni czy posredni). Awaria, spiecie i inne pierdoly nie byly w rankingu tak wysoko jak wlasnie dzialania ludzkie. To daje duzo do myslenia.

#10 Edusia

Edusia
  • 5 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 20:08

Zsynchronizowałam wszystko z Windows, a problem polega na tym, że nie wiedząc o utraconych kontaktach, kiedy podłączałam drugiego iPhona po raz pierwszy, wybrałam opcję "jako nowy". I teraz nie wiem jak zrobić powtórny backup, czy jak to się tam nazywa.. Co do Waszych opinii, to zdaję sobie sprawę, że macie rację. Po prostu myslałam, że to wszystko jest prostsze w obsłudze...

---------- Wpis dodano o 20:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:02 ----------

Więc jeśli wszystko jest przechowywane na moim komputerze, to w jaki sposób mogę to odzyskać. Proszę o instrukcję dla debila, bo tak w tej kwestii się czuję.

#11 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 07 lutego 2012 - 20:29

Instrukcja dla debila :D :
*Włącz komputer
*Podłącz telefon kabelkiem
*Jeżeli iTunes się sam nie włączy, uruchom go
*W iTunes po lewej stronie masz panel w którym pojawi się ikonka twojego telefonu wraz z nadaną mu nazwą- kliknij RAZ na ikonkę
*Następnie w centralnej części okna programu iTunes przechodzisz do zakładki Informacje
*Zaznaczasz kwadracik po lewej stronie napisu Synchronizuj kontakty z a po prawej stronie tego napisu z rozwijanego menu wybierasz Windows Contacts
*Ostatnia potrzebna czynność to prawej dolnej części programu iTunes klikasz Synchronizuj
Dołączona grafika
Zrobione.
Dość jasno? Czy jeszcze prościej opisać?

#12 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 01:31

Zsynchronizowałam wszystko z Windows, a problem polega na tym, że nie wiedząc o utraconych kontaktach, kiedy podłączałam drugiego iPhona po raz pierwszy, wybrałam opcję "jako nowy". I teraz nie wiem jak zrobić powtórny backup, czy jak to się tam nazywa.. Co do Waszych opinii, to zdaję sobie sprawę, że macie rację. Po prostu myslałam, że to wszystko jest prostsze w obsłudze...

---------- Wpis dodano o 20:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:02 ----------

Więc jeśli wszystko jest przechowywane na moim komputerze, to w jaki sposób mogę to odzyskać. Proszę o instrukcję dla debila, bo tak w tej kwestii się czuję.

Przecież napisałem jak debilowi co masz zrobić!!! Jeśli podłączyłaś INNY/NOWY telefon i wybrałaś konfiguracje jako nowy, backupy starego telefonu pozostały w komputerze. Wystarczy podłączyć do iTunes, kliknać prawym klawiszem na telefon, wybrać 'odtwarzanie backupu' i wybrać z listy backup starego telefonu.

---------- Wpis dodano o 01:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:29 ----------

Instrukcja dla debila :D :
*Włącz komputer
*Podłącz telefon kabelkiem
*Jeżeli iTunes się sam nie włączy, uruchom go
*W iTunes po lewej stronie masz panel w którym pojawi się ikonka twojego telefonu wraz z nadaną mu nazwą- kliknij RAZ na ikonkę
*Następnie w centralnej części okna programu iTunes przechodzisz do zakładki Informacje
*Zaznaczasz kwadracik po lewej stronie napisu Synchronizuj kontakty z a po prawej stronie tego napisu z rozwijanego menu wybierasz Windows Contacts
*Ostatnia potrzebna czynność to prawej dolnej części programu iTunes klikasz Synchronizuj
Dołączona grafika
Zrobione.
Dość jasno? Czy jeszcze prościej opisać?

Jasno... Tyle, że ona nigdzie nie pisała, że poprzedni telefon był synchronizowany z Kontaktami Windows.

#13 ryki67

ryki67
  • 45 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 12:48

Witam Panowie a jak wykonać backup kontaktów do pliku tak żeby sobie go zgrać na pendriv-a i w przypadku np. gdy padnie HDD, żeby sobie je później odtworzyć ??? 2 opcja: czy synchronizacja z gmail jest pewna? to znaczy dane są przechowywane na serwerze, a ponadto jaka jest poufność tych danych??? pozdrawiam

#14 carbon1

carbon1
  • 463 postów
  • SkądCalgary,CA

Napisano 08 lutego 2012 - 12:54

synchronizacja z gmail jest bardzo pewna poniewaz nigdy Ci nie przepadnie oraz mozesz je edytowac na komputerze, mozesz je otworzyc w kazdym miejscu na swiecie poniewaz sa na serwerze gmail a nie na twoim komputerze, poza tym mozesz zrobic synchronizacje z iCloud i bedzie jeszcze lepiej moim zdaniem

#15 Edusia

Edusia
  • 5 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 16:13

Do Dyndasa. Zrobiłam tak, jak poleciłeś i okazało się, że w kopii zapasowej jest tylko ostatnia archiwizacja. Nie mogę wybrać tej z tamtego iPhona, bo tu jej nie wyświetla. Jest tylko ostatnia, nie ma nawet żadnej z wczoraj, czy przedwczoraj, brak listy z wyborem:-(

#16 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 16:20

Do Dyndasa. Zrobiłam tak, jak poleciłeś i okazało się, że w kopii zapasowej jest tylko ostatnia archiwizacja. Nie mogę wybrać tej z tamtego iPhona, bo tu jej nie wyświetla. Jest tylko ostatnia, nie ma nawet żadnej z wczoraj, czy przedwczoraj, brak listy z wyborem:-(

Może po prostu stary telefon NIGDY nie był synchronizowany z iTunes... Brak backupu oznacza, że odzyskanie kontaktów jest niewykonalne. Radze przeczytać instrukcje obsługi i skonfigurować telefon do synchronizowania kontaktów z jedną z dostępnych i najbardziej odpowiednich dla Ciebie możliwości.

#17 Edusia

Edusia
  • 5 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 16:27

Już wszystko O.K. Jestem Wam naprawdę baaaaaardzo wdzięczna! Szczególnie DYNDASOWI bez którego nic bym nie zrobiła, a który tracił już do mnie cierpliwość. Jeszcze raz wielkie dzięki! Utwierdziłam się w przekonaniu, że są na tym świecie ludzie, którzy bezinteresownie pomagają takim niedołęgom multimedialnym jak ja. Pozdrawiam!

#18 ryki67

ryki67
  • 45 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 19:24

synchronizacja z gmail jest bardzo pewna poniewaz nigdy Ci nie przepadnie oraz mozesz je edytowac na komputerze, mozesz je otworzyc w kazdym miejscu na swiecie poniewaz sa na serwerze gmail a nie na twoim komputerze, poza tym mozesz zrobic synchronizacje z iCloud i bedzie jeszcze lepiej moim zdaniem

Witam
Słuchajcie a czy ktoś sie zastanawiał nad poufnoscią informacji które tam umieszczacie? co oni gwarantują jakie zabezpieczenie?
A jak z tym programem czy jest jakiś do zgrania kontaktów do pliku?
Pozdrawiam

#19 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 21:41

Witam
Słuchajcie a czy ktoś sie zastanawiał nad poufnoscią informacji które tam umieszczacie? co oni gwarantują jakie zabezpieczenie?
Pozdrawiam

Czy tak cieżko to znaleźć?
Polityka prywatności – Podstawowe zasady

#20 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 10 lutego 2012 - 00:24

Witam
Pozdrawiam

Gmail=>Poczta=>Kontakty=>Więcej=>Eksportuj i dalej czytać i zapisywać ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych