Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy iPad 2 (3) spełni moje oczekiwania? [Sprecyzowane potrzeby]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 stycznia 2012 - 16:16

Witam, Przejdę do rzeczy aby nie rozwlekać tego posta w nieskończoność. Bardzo dużo czytam artykułów naukowych w pdf. Wykorzystuje do tego Mac Booka Pro i nawet zwykłe czytanie pdf. na tym komputerze to czysta przyjemność. Problem tylko polega na ograniczonej mobilności. Powiedzcie mi proszę czy iPad sprawdziły się w tej czynności równie dobrze co Mac Book Pro? Chodzi mi o to czy tekst można równie dobrze i sprawnie przybliżać, przesuwać co w MBP? Czy ta podstawowa przeglądarka PDF-ów jest dokładnie taka sama jak w MBP? To byłoby głowne przeznaczenie dla iPada. Myślałem jeszcze o Kindle ale nie wiem jak mogłoby to wyglądać na tym urządzeniu. W momencie gdy mamy do czytania z wykresami i pojawi się potrzeba przybliżenia to chyba Kindle przegrywa z kretesem. A może jest inaczej? Bardzo mi zależy aby to przebiegało sprawnie, szybko i bezproblemowo. W końcu czy na iPada jest jakiś program który pozwoliłby nanosić komentarze do pdf. w formie komentarzy ? Pozdrawiam serdecznie -Michał

#2 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 stycznia 2012 - 16:47

Jeśli nie bolą Cie oczy od czytania na ekranie LCD to tak, iPad jak najbardziej nadaje sie do czytania PDF'ów. Podstawowy program to iBooks, lecz nie oferuje on żadnych opcji poza wyświetlaniem tekstu i zmianą rozmiaru czcionki. W AppStore natomiast z pewnością znajdzie sie pare innych programów jak chociażby oficjalny Adobe Reader.

#3 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 09 stycznia 2012 - 17:35

Jeżeli chodzi o Kindle, to małe wersje się nie nadają do PDFów, są idealne do wszystkiego co się po prostu czyta, bez większego krążenia po tekście, za to DX jak najbardziej, tutaj masz recenzję: Kindle DX Graphite – pierwsze wrażenia z czytania PDF | Świat Czytników i taki jeden fragment: ''Widok PDF na ekranie: bajka! Nie sądziłem, że będę aż tak zadowolony. Bo przecież oglądałem DX już parę razy. Ale może o to chodzi, że przed decyzją o kupnie, bawiłem się długi czas iPadem pod względem czytania tam PDF. Ale tutaj nie ma porównania, nie tylko ze względu na rozdzielczość 1280 x 800. Fakt, że mamy czytnik 10-calowy sprawia, że iluzja czytania na papierze jest jeszcze większa.''

Poza tym, iPad do czytania jest średni, bo szybko męczy oczy.

#4 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 stycznia 2012 - 17:49

Poza tym, iPad do czytania jest średni, bo szybko męczy oczy.

To chyba faktycznie minus.
Recenzja jest bardzo fajna tylko, że wciąż mam obawy co do zdolności do powiększania tekstu. Niemniej jednak Twój post wiele wniósł jeśli chodzi o mój pogląd na Kindle. Mam wrażenie że chyba zbyt wiele wymagam i wybierając Ipada. Nie tylko wygodne czytanie miałbym zapewnione ale i dużo, dużo więcej.
Zdecydowanym plusem dla iPada jest mnogość aplikacji, które mogą urozmaicić i ulepszyć wszystko co poza czytaniem w pdf-ie chce się zrobić. Mam tutaj na myśli głownie edycję i zaznaczanie ważnych fragmentów w tekście.
Kindle jest dobry do czytania ... i tyle. W mojej pracy nie tylko o to chodzi. Poza przeczytaniem muszę mieć możliwość sporządzenia notatki, zapisania interesującego mnie fragmentu czy wreszcie możliwości otworzenia linku zawartego w pdf-ie.
Wszystko jednak wskazuje że iPad w moim wypadku sprawdzi się lepiej. Męczenie oczu jest silnym kontrargumentem jednakże umówmy się - nie jestem robotem i nie będę cały dzień ślęczał przed ekranem (choć w zasadzie wciąż to robię czytając artykuły na swoim MBP).

#5 BogoWroc

BogoWroc
  • 37 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 stycznia 2012 - 18:03

Witam,

moim zdaniem iPad nadaje się do czytania PDF tylko w pomieszczeniach zamkniętych. Czytanie w słońcu nie będzie wygodne.
Wzrok, aż tak się nie męczy, chociaż wszystko zależy jak długo czytamy ;)

Programów do czytania PDF jest dużo. Ja używam GoodReader. Jego zaletą jest to, że można wgrać PDF za pomocą iTunes oraz obsługuje PDF o wielkości powyżej 50MB. Dodatkowo ma możliwość zaznaczania fragmentów tekstu oraz robienia notatek.
GoodReader for iPad for iPad on the iTunes App Store

W przypadku iBook (wbudowana aplikacja) PDF możemy wgrać tylko przez emaila. Musimy go sobie wysłać na skrzynkę pocztową i ściągnąć do iPada.

Pozdrawiam

#6 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 09 stycznia 2012 - 18:09

@up. Ciekawe dlaczego w takim razie ja osobiście wrzucam sobie PDF poprzez iTunes i tez mam w iBook? Chyba z tym mailem to przesada. Czasem wiecej ogarniecia i chęci sprawdzenia, zanim się napisze, ze coś nie da rady, lub tylkow taki , a nie inny sposób.

#7 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 stycznia 2012 - 18:56

Synchronizacja dude...

#8 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 13:32

najwygodniej jest przez dropboxa, wygodnie sie w nim również czyta

#9 nofast

nofast
  • 29 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 23:25

iPad świetnie nadaje się do czytania pdf. Do czytania i edycji (podkreślanie, notatki itp.) najlepszy jest program GoodReader. Po podkreśleniu wybranych fragmentów można je łatwo kopiować np. do Pages. Dodatkowo w GoodReaderze łatwo zarządza się plikami. iBooks natomiast nie ma możliwości podkreślania i robienia notatek w plikach pdf. Piszę różne prace i zdarza się, że muszę przeczytać kilkadziesiąt artykułów. iPad bardzo mi w tym pomaga. Proponuje również zainstalowanie iOS 5.0 ponieważ łatwiej można przechodzić między programami np. do Pages czy słowników.

#10 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 00:33

Studiuje i mam juz cala bibloteke pdf i nie mam problemu z czytaniem. Super sprawa.

#11 teqnix

teqnix
  • 6 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 21:31

Sporo czytam, pdfów także, chociaż więcej stron www (potrzebne mi to do pracy, jestem prawnikiem). Ipad do czytania imho jest rewelacyjny, dużo lepszy niż zwykły komputer. Mam też macbooka pro i stacjonarnego kompa na win 7 z monitorem 23 cale i z najlepiej mi się czyta wszelkie treści z ipada. Wbrew temu co ktoś napisał właśnie praktycznie w ogóle nie męczy wzroku (minimum podświetlenie, czytanie w pomieszczeniu w miarę zaciemnionym). Do zastosowań które opisałeś nadaje się to urządzenie w 100%. Plus masz jeszcze miliony innych bajerów (bardzo ładne graficznie programiki newsowe, edukacyjne, fajne gry itd). Bierz śmiało, nie pożałujesz. I kolejny plus - rewelacyjna bateria jak na obecne czasy. I nie jestem żadnym fanbojem, macbook i jego osx mi się wręcz nie podoba i kurzy się gdzieś w jakiejś szufladzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych