Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

klawiatura do IMac'a zalana,co robić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 malgee

malgee
  • 9 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 15:55

Zalana klawiatura do Mac OS X, czy da się ją jakoś otworzyć i wyczyścić czy raczej tylko zakup nowej wchodzi w grę?Plisss bardzo o rady jak najszybciej,bo nie da się prawie nic robic. :)

#2 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 16:04

Ale jaka klawiatura, aluminiowa czy ta starsza biała. Białą da się rozebrać, aluminiowej nie. Ale i tak proponuję kupić nową, majątku to nie kosztuje. A na drugi raz trzeba trochę więcej myśleć co się robi.

#3 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 09 stycznia 2012 - 16:10

Ciesz się, że to nie macbook, ja swojego zalałem trzy razy, z czego raz musiałem wymieniać cały topcase :)

#4 malgee

malgee
  • 9 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 16:37

Dzięki wszystkim! Właśnie kupiłam sprężone powietrze i trochę lepiej jest,coraz lepiej powiedziałabym,a klawiatura ta nowa -aluminiowa. Kiss.

#5 andrzej265

andrzej265
  • 65 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 14 kwietnia 2012 - 10:22

Ojj czyli jeśli zalałem taką samą klawiaturę wódką to też szans wielkich ona nie ma? Najlepsze ze w ogóle z nią teraz się nie da pracować! komp na hasło. jak włączam go to klawiatura sama jakby przyciski wciskała i wpisuje znaki. Jednak sama nie reaguje kiedy to ja klikam. Na pewno nie da się otworzyć? Myślałem ze jak wyschnie to jej przejdzie ale dziś rano to samo, z kompa korzystać się nie da. Czas odwiedzić apple store online chyba.... Ile taka klawiaturka będzie szła mi do polski?

#6 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 11:37

Alu nie da się otworzyć, próbowałem ;) Jeśli to czysta wódka, to pół biedy. Kąpiel w spirytusie spożywczym lub izopropanolu, żeby związać resztkę wilgoci, powinna pomóc, jeśli nic się od zwarcia nie uszkodziło. Potem gruntowne suszenie przez kilka godzin i powinieneś mieć czyściutką i sterylną klawiaturę, prawie jak nową. Tylko jedna uwaga, kąpiemy krótko, żeby alkohol nie rozpuścił ścieżek wewnątrz.

Parafrazując regulamin: Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

#7 andrzej265

andrzej265
  • 65 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 14 kwietnia 2012 - 16:23

a ten (alkohol) który był tam wcześniej nie rozpuścił ich (ścieżek) już? to nie była czysta wódka tylko żołądkowa gorzka miodowa xD wiesz ona zachowuje się jakby tam jakieś zwarcie coś uszkodziło, jak pisałem wcześniej nie reaguje na klawisze, a sama wysyła sygnał do kompa jakby ktoś klikał w klawisze. Nie reaguje na użytkownika i to w całości. Zalana była w lewym dolnym rogu, w zasadzie cała lewa strona, reszta nie, a całość klawiatury nie działa.

#8 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 17:36

Spróbuj, bardziej już nie uszkodzisz ;) Dostała zwarcia, a na jednej ścieżce jest kilka klawiszy. Kilka ścieżek i cała klawiatura nie działa. Poza tym, jeden przycisk blokuje resztę.

#9 andrzej265

andrzej265
  • 65 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 14 kwietnia 2012 - 18:20

spoko, spróbuję i napiszę ;) Choć nowa i tak już w drodze. Najwyżej zwrócę :)

#10 marcinZ

marcinZ
  • 27 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2012 - 11:30

ja swojego czasu zalalem wódką i działała. Natomiast coca coli już nie przeżyła. Wszystko zaczeło się lepić itd. Już nie wspomnę o magicznych właściwościach żrących coca coli. Pomoga dopiero wymiana. Niektóre klawiatury można ratować moczeniem w ciepłej wodzie z płynem.

#11 12jahon

12jahon
  • 202 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 11:42

Ja już zalewałem wielokrotnie klawiatury i laptopy, szybkie wyłączenie, odwrócenie górą do dołu, żeby wszystko wyleciało, i dokładne suszenie zawsze pomagało i właściwie wystarczało.

#12 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 13:22

Ja już zalewałem wielokrotnie klawiatury i laptopy, szybkie wyłączenie, odwrócenie górą do dołu, żeby wszystko wyleciało, i dokładne suszenie zawsze pomagało i właściwie wystarczało.

I za kilka tygodni/miesięcy gryźć paznokcie czy uda się odratować maca ( co prawda tu mowa o klawiaturze - ale temat dotyczy wszystkich "zalańców"). Dodaję wycinek makro zdjęcia płyty po zalaniu i wysuszeniu metodą kolegi 12jahon. Zdjęcie przedstawia co działo się pod jednym z układów scalonych tzw. mostem. Mac trafił do nas po 2 msc od zalania:

zalany.jpg

Daje do myślenia....

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#13 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 31 marca 2014 - 15:58

Przeprowadzilem proces ratowania klawiatury do imac typ bezprzewodowa A1314…. Poczytalem na internecie co i jak i wyprobowalem sposob z podgrzaniem destylowanej wody z plynem do naczyn Fairy :) Punkt 1. Zamowilem nowa(uzywana) klawiature na allegro. 2.Kupilem kontener 5L wody destylowanej na stacji benzynowej.(zuzylem 3L) 3.Wygrzebalem brytfanke do miesa w ktorej mialem zanurzyc klawiature wraz z dodatkim plynu do mycia naczyn. 4.Podgrzalem wode do 23-25 stopni i zanurzylem klawiature w takiej kapieli. 5.Potrzasnalem wielokrotnie na boki ze wszelki brudy zaczely z niej wyplywac,nie zanurzalem jej powyzej gornych klawiszy tzn esc- eject (wazne !!!!!) 6.Zostawilem na kilka minut . 7.Wymienilem wode na czysta destylowana. 8.Ponownie wymienilem wode. 9.Zostawilem na kilka minut. 10.Po wyjeciu osuszylem w bawelnianej scierce. 11.Wyssalem odkurzaczem wode tej ktora nie sciekla do szmatki jak i drobiny z on/off wlacznika. 12.Zostawilem ja pod kaloryferem na 4 dni. 13.Klawiatura po przeprowadzeniu procedury dziala bo wlasnie pisze z tej odratowanej. Temat odgrzewam bo wciaz jest na czasie:cool:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych