Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sprawdzenie dysku - czym?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 25 czerwca 2007 - 22:52

Witam dziwnie mi sie dysk zachowuje, jeszcze jak go mialem w piecu to sprawdzalem go paroma programami i wszystko bylo ok. Jest jakis program, ktory doglebnie sprawdzi mi dysk na Macu ?

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 czerwca 2007 - 00:11

Na samym początku popróbuj Disk Utiliy. Jednak zrób to z płyty systemowej, uruchom kompa z przyciśniętym "C". Potem z listwy górnej wybierz Disk Utility i sprawdź dysk. Jak to nie daj Boże coś pokaże to lepiej szybko zrób kopię danych i kup nowy dynio. Po skopiowaniu możesz dalej ciągnąć sprawę z Disk Utility, w pewnym zakresie może pomóc. Potem to raczej oddaj dysk w fachowe ręce. Lepiej nie eksperymentować samemu, chyba, że nie masz na nim nic ważnego ;) Mnie się też pokaszanił dysk, oryginalny. Komputer zaczął zachowywać się dziwnie. Sprawdziłem, był błąd. Kupiłem nowy dysk, dałem system i komp jak nowy. Co ciekawe, zauważyłem, że odwrotnie niż Winda, OS X im dłużej działa tym gładziej się zachowuje. Na pewno to znacie, ale mnie nie przestaje to zadziwiać, już 4 lata :)

#3 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2007 - 07:49

Na samym początku popróbuj Disk Utiliy. Jednak zrób to z płyty systemowej, uruchom kompa z przyciśniętym "C". Potem z listwy górnej wybierz Disk Utility i sprawdź dysk. Jak to nie daj Boże coś pokaże to lepiej szybko zrób kopię danych i kup nowy dynio. Po skopiowaniu możesz dalej ciągnąć sprawę z Disk Utility, w pewnym zakresie może pomóc. Potem to raczej oddaj dysk w fachowe ręce.
Lepiej nie eksperymentować samemu, chyba, że nie masz na nim nic ważnego ;)
Mnie się też pokaszanił dysk, oryginalny. Komputer zaczął zachowywać się dziwnie. Sprawdziłem, był błąd. Kupiłem nowy dysk, dałem system i komp jak nowy.
Co ciekawe, zauważyłem, że odwrotnie niż Winda, OS X im dłużej działa tym gładziej się zachowuje. Na pewno to znacie, ale mnie nie przestaje to zadziwiać, już 4 lata :)

No to tak zrobie wlasnie.

---- Dodano 26-06-2007 o godzinie 08:58 ----
No i okazalo sie ze wszystko w porzadku.
A moze ktos wie czemu dysk (jeden z obu i nie moge wyczuc ktory|) co jakis czas sie wylacza ? tak jakby ''parkowal''

#4 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 26 czerwca 2007 - 08:19

No to tak zrobie wlasnie.

---- Dodano 26-06-2007 o godzinie 08:58 ----
No i okazalo sie ze wszystko w porzadku.
A moze ktos wie czemu dysk (jeden z obu i nie moge wyczuc ktory|) co jakis czas sie wylacza ? tak jakby ''parkowal''

Problemy z zasilaniem, możliwe że luźna wtyczka lub też samo zasilanie szaleje.

#5 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2007 - 08:25

Problemy z zasilaniem, możliwe że luźna wtyczka lub też samo zasilanie szaleje.

A wy nie macie tak ze w MP czasami po prostu dysk sie wylacza zeby oszczedzac energie ?
Juz sam nie wiem co robic bo programy mi nic nie pokazuja.

#6 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 26 czerwca 2007 - 10:27

Przynajmniej w Macu Pro to chyba norma. U mnie to samo, próbowałem coś tam grzebać przy oszczędzaniu energii, ale nic to nie dalo:/ Jak ma się podpięte 4 dyski to naprawdę drażni. Niby czasem lepiej, że jak jakiś dysk nieużywany nie szumi, ale nie wiem, czy to zdrowe dla samego dysku to ciągłe włącz-wyłącz :/ Ktoś się z tym bawił, potrafi to wyłączyć?

#7 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2007 - 10:44

Przynajmniej w Macu Pro to chyba norma. U mnie to samo, próbowałem coś tam grzebać przy oszczędzaniu energii, ale nic to nie dalo:/ Jak ma się podpięte 4 dyski to naprawdę drażni. Niby czasem lepiej, że jak jakiś dysk nieużywany nie szumi, ale nie wiem, czy to zdrowe dla samego dysku to ciągłe włącz-wyłącz :/ Ktoś się z tym bawił, potrafi to wyłączyć?

Wlasnie wydaje mi sie ze ciagle wylaczanie i wlaczanie dysku cos z nim robi niedobrego a na pewno nie wplywa pozytywnie na sam dysk.
Ja mam 2 dyski
1 - system, programi i swap
2 - dane do zrzucania np projektow itp
Pierwszy dysk ''chrupie'' sam w sobie bo taka ma charektrerystyke pracy no i podobno raptory tak maja drugi dysk jest cichy jak niemowa.
Odfajkowalem opcje: PUT THE HARD DISK TO SLEEP WHEN POSSIBLE
moze to cos pomoze...

#8 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 26 czerwca 2007 - 11:20

Odfajkowalem opcje: PUT THE HARD DISK TO SLEEP WHEN POSSIBLE
moze to cos pomoze...

Ja "odfajkowałem" jakie 2 tygodnie temu, nie pomogło.... :(

#9 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2007 - 11:24

Ja "odfajkowałem" jakie 2 tygodnie temu, nie pomogło.... :(

Jakie masz dysk/i ?

#10 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 26 czerwca 2007 - 11:56

Jakie masz dysk/i ?

1. Seagate Barracuda ES 250GB
2. Seagate Barracuda ES 250GB ( skonfigurowane z pierwszym w RAID1 )
3. Seagate Barracuda 9 250GB ( ta oryginalna z Maca Pro)
4. Seagate Barracuda ES 400GB ( na niej system i boot camp z Windą)

#11 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2007 - 12:03

1. Seagate Barracuda ES 250GB
2. Seagate Barracuda ES 250GB ( skonfigurowane z pierwszym w RAID1 )
3. Seagate Barracuda 9 250GB ( ta oryginalna z Maca Pro)
4. Seagate Barracuda ES 400GB ( na niej system i boot camp z Windą)

No to masz tam cala orkiestre chrupaczy :)
A nie wolales zeby zamiast tego radia wsadzic jeden szybki dysk ?
Ja wlasnie bootcampa wywaleilm bo winda nie wiem czemu nie dzialala mi z myszka i klawiatura BT
a wlasicwie winde potrzebuje tylko do corela w ktorym wysylaja mi ludzie pliki i teraz mam dylemat co zrobic zeby otwierac pod OSX corele...

#12 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 26 czerwca 2007 - 12:32

No to masz tam cala orkiestre chrupaczy :)
A nie wolales zeby zamiast tego radia wsadzic jeden szybki dysk ?
Ja wlasnie bootcampa wywaleilm bo winda nie wiem czemu nie dzialala mi z myszka i klawiatura BT
a wlasicwie winde potrzebuje tylko do corela w ktorym wysylaja mi ludzie pliki i teraz mam dylemat co zrobic zeby otwierac pod OSX corele...

Myślałem oczywiście nad Raptorem, ale 150GB to na moje potrzeby za mało (do tego jeszcze na tym Winda), poza tym miałem przez kilka miechów Barracude NS(nie polecam!) i w tej aluminiowej przeraźliwie buczała, wpadała w jakiś rezonans (myślałem, że źle znosi montaż "do góry kołami" więc postawiłem całego Maca" do góry kołami " :D i dalej to samo), bałem się więc, co będzie, gdy kupię Raptora ze swoimi 10.000RPM. Poza tym co by powiedział znajomy. gdyby odwiedził mnie, zobaczył sprzęt za 18.500PLNów i spytał sie o RAID? :D No przecież nie mógłbym powiedzieć, że nie ma ;) A tak poważnie, to ten Raidzik software'owy sprawuje się znakomicie ( jakieś 90% szybciej w testach), no tyle, że zawsze w jakimś stopniu zajmuje procesor, ale i Raptor wysiada ;)

Co do Boot Campa, to ja też mam z każdą nową wersją jakiś problem - tym razem jak w wersji 1.2 nie wiedzi podczas instalacji Windy klawiatury Apple'a(przewodowej!). Teraz doszedł problem z konfiguracją 2 monitorów i z klasycznym wyglądem Windows( co przestawię , to po restarcie wraca mi na styl XP ).

#13 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2007 - 15:43

Myślałem oczywiście nad Raptorem, ale 150GB to na moje potrzeby za mało (do tego jeszcze na tym Winda), poza tym miałem przez kilka miechów Barracude NS(nie polecam!) i w tej aluminiowej przeraźliwie buczała, wpadała w jakiś rezonans (myślałem, że źle znosi montaż "do góry kołami" więc postawiłem całego Maca" do góry kołami " :D i dalej to samo), bałem się więc, co będzie, gdy kupię Raptora ze swoimi 10.000RPM. Poza tym co by powiedział znajomy. gdyby odwiedził mnie, zobaczył sprzęt za 18.500PLNów i spytał sie o RAID? :D No przecież nie mógłbym powiedzieć, że nie ma ;) A tak poważnie, to ten Raidzik software'owy sprawuje się znakomicie ( jakieś 90% szybciej w testach), no tyle, że zawsze w jakimś stopniu zajmuje procesor, ale i Raptor wysiada ;)

Co do Boot Campa, to ja też mam z każdą nową wersją jakiś problem - tym razem jak w wersji 1.2 nie wiedzi podczas instalacji Windy klawiatury Apple'a(przewodowej!). Teraz doszedł problem z konfiguracją 2 monitorów i z klasycznym wyglądem Windows( co przestawię , to po restarcie wraca mi na styl XP ).

Ja mam wlasnie 150 raptora byly jeszcze 70 ale to juz malenstwo ten raptor mi wystarcza narazie pliki obrabiam do 200 mega wiec jest ok aczkolwiek mialem takie prace po 1-2 gb wtedy bylo wesolo ale to sporadycznie. Do tego ten standardowy 250 dysk im mniej miejsca tym mam wiekszego bata nad glowa zeby wszystko szybko archiwizowac raz juz miesiac plakalem po tym jak w agencji ktorej robilem kiedys komputer ukradli a ja nie mialem nic zarchiwizowane a pozniej jak mi dysk padl i nie dalo sie 90% danych odzyskac:)
Dlatego te 400 gb lacznie w zupelnosci mi wystarcza:)
Odcialbym sie od windowsa ostatecznie ale mam jeszcze sporo rzeczy w nim zapisane i fonty to glowny problem a zeby dokupic wszystkie zamienniki musialbym dom sprzedac:)

#14 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 16 lipca 2007 - 09:42

A wy nie macie tak ze w MP czasami po prostu dysk sie wylacza zeby oszczedzac energie ?
Juz sam nie wiem co robic bo programy mi nic nie pokazuja.

Niestety jedynie całkowite wyłączenie opcji oszczędzania energii powoduje, że dyski wreszcie przestają sie włączać i wyłączać co kilka minut:/ Nie wiem, to raczej nie jest normalne-może ktoś zna jakieś zaawansowane ustawienia, po których dyski idą spać dopiero przy pełnym uśpieniu systemu?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych