Wycieczka do Stanów Zjednoczonych
Napisano 08 stycznia 2012 - 01:38
Napisano 08 stycznia 2012 - 14:21
W te wakacje planuje w 3-4 osobowej grupie przyjaciół wybrać się do USA z nastawieniem na zwiedzanie. Nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć planowanie i jak to logistycznie ogarnąć. Szukałem jakichś poradników, ale same przestarzałe i nieaktualne.
Na ile czasu chcecie lecieć?
Po pierwsze warto popatrzeć na ogłoszenia/portale biur podróży - one mają zorganizowane wycieczki. To pozwoli Ci zobaczyć najsłynniejsze turystyczne punkty i kolejność ich zwiedzania (logistyka). Na tej podstawie możesz zbudować swoją trasę.
Jedna z moich wypraw to Zachodnie Wybrzeże (Los Angeles, Las Vegas, San Francisco, parki narodowe - Bryce, Death Valley, Yosemite, Antelope) - około 2 tygodnie i w zasadzie cały czas gnanie samochodem i zwiedzanie w biegu. Mimo kilku wypraw do USA uważam tę wycieczkę za najciekawszą.
Z L.A. do Nowego Jorku jest chyba dalej niż z Nowego Jorku do Europy! Na sam Nowy Jork potrzeba kilka dni. Mi się w 4 dni udało przejść zaledwie "główne punkty".
Napisano 08 stycznia 2012 - 17:22
Jakbyś usystematyzował pytanie łatwiej byłoby na nie odpowiedzieć, spróbuję ja to zrobić.
1. Wiza - od tego trzeba rozpocząć planowanie, wizy obecnie wydawane są prawie od ręki, jeżeli ją dostaniesz. Umawiasz się na wizytę w ambasadzie (przez numer 0700!), wypełniasz wniosek wizowy DS160, wpłacasz równowartość 130 USD (wg wyliczeń ambasady) i jedziesz.
Dostaniesz ją, albo nie - jak dostaniesz to wtedy planuj.
2. Podróż samochodem ze wschodu na zachód jest z jednej strony pomysłem zajebistym, z drugiej absurdalnych. Zajebistym dla ludzi, którzy mają czas i pieniądze i chcą poznać amerykański interior. Dla reszty absurdalnym, bo przez parę dni będziesz jechał przez "kukurydziane" stany, gdzie co 100 mil mignie Ci jakaś wiocha, a poza tym same pola kukurydzy.
Nawet przejazd NYC -> Niagara Falls zajmuje cały dzień.
3. Zależy od tego co chcesz zwiedzić. Ja na zachodzie zwiedzałem parki narodowe, na wschodzie miasta (oczywiście uogólniając). Każdy pobyt trwał miesiąc i nie miałem w nim wolnych chwil.
Na zachodzie były to LA -> Death Valley -> Las Vegas -> Hoover Damm -> Grand Canyon -> Monument Valley -> Arches -> Mono Lake -> Yosemite -> Reno -> Sacramento - SF -> Monterey -> LA (tak w skrócie)
Na wchodzie NYC -> Boston -> Niagara Falls -> Philadelphia -> DC -> Atlanta -> Miami -> Key West -> Savannah -> Charleston -> Richmond -> NYC
Jak chcesz dokładniejszych informacji to sprecyzuj pytania. Jak chcesz poczytać moje wrażenia to zapraszam na Blog podróżniczy
Napisano 12 stycznia 2012 - 19:05

Napisano 12 stycznia 2012 - 20:04

Napisano 12 stycznia 2012 - 20:20

Napisano 12 stycznia 2012 - 21:35
Napisano 12 stycznia 2012 - 22:15
Napisano 25 lipca 2012 - 13:05

Napisano 29 lipca 2012 - 12:07
Napisano 29 lipca 2012 - 16:52
@TheMoonwalls pól roku temu ostatnio ktoś na to odpowiedział .. -,-
To musiał być jakiś błąd, bo pokazało mi to w ostatnio nieprzeczytanych wątkach...
Napisano 29 lipca 2012 - 18:42
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych