Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wycieczka do Stanów Zjednoczonych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 LukaS92

LukaS92
  • 319 postów
  • SkądCzersk, Warszawa

Napisano 08 stycznia 2012 - 01:38

Witajcie, W te wakacje planuje w 3-4 osobowej grupie przyjaciół wybrać się do USA z nastawieniem na zwiedzanie. Nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć planowanie i jak to logistycznie ogarnąć. Szukałem jakichś poradników, ale same przestarzałe i nieaktualne. Wyszedłem od tego, że spisałem miasta i miejsca, które chciałbym zobaczyć, m.in. New York, Toms River w New Jersey (rodzinę odwiedzić), Waszyngton, Miami, San Francisco, Cupetrino, Los Angeles, Las Vegas, Górę Rushmore, Kanion, Wodospad Niagara, jakiś park narodowy. Po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że każdy stan jest wielkości przeciętnego państwa, więc żeby porządnie zwiedzić USA musiałbym latać tam wiele razy. Drugi największy problem to fakt, że moje wybrane miasta są na skrajnym wschodzie i na skrajnym zachodzie. Ktoś poradził mi, żeby w te wakacje zwiedzić tylko wschodnie wybrzeże, a kiedyś jak znowu nazbieramy kasy spróbować zwiedzić zachodnie. Dlatego proszę wszystkich, którzy mają jakieś doświadczenie w podróżowaniu po tym państwie o pomoc. Słyszałem, że najlepiej lecieć do Newarku, wypożyczyć samochód i jechać od miasta do miasta zatrzymując się codziennie w innym hotelu/motelu. Natomiast samolotem przelecieć ze wschodniego wybrzeża do zachodniego. Kiedy najlepiej rezerwować bilet? Ile trwają procedury wizowe i jak je szybko załatwić? Jak jest z przyjmowaniem wniosków o wizę? Co zwiedzić w podanych miastach? Jakie inne miejsca proponujecie? Znajomy polecał niedrogą wycieczkę na wyspy Bahama. Ile kosztowałby taki wypad z biletem? Fundusze ograniczone do ok 7 tys./os. Czas nieograniczony. Co można zwiedzić za taką sumę i na co można sobie pozwolić? Pozdrawiam serdecznie i proszę o rzeczowe podpowiedzi, bardzo zależy mi na tym, aby trochę poznać ten kraj i zwiedzić ile się da.

#2 Bacio

Bacio
  • 91 postów

Napisano 08 stycznia 2012 - 14:21

W te wakacje planuje w 3-4 osobowej grupie przyjaciół wybrać się do USA z nastawieniem na zwiedzanie. Nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć planowanie i jak to logistycznie ogarnąć. Szukałem jakichś poradników, ale same przestarzałe i nieaktualne.

Na ile czasu chcecie lecieć?
Po pierwsze warto popatrzeć na ogłoszenia/portale biur podróży - one mają zorganizowane wycieczki. To pozwoli Ci zobaczyć najsłynniejsze turystyczne punkty i kolejność ich zwiedzania (logistyka). Na tej podstawie możesz zbudować swoją trasę.

Jedna z moich wypraw to Zachodnie Wybrzeże (Los Angeles, Las Vegas, San Francisco, parki narodowe - Bryce, Death Valley, Yosemite, Antelope) - około 2 tygodnie i w zasadzie cały czas gnanie samochodem i zwiedzanie w biegu. Mimo kilku wypraw do USA uważam tę wycieczkę za najciekawszą.

Z L.A. do Nowego Jorku jest chyba dalej niż z Nowego Jorku do Europy! Na sam Nowy Jork potrzeba kilka dni. Mi się w 4 dni udało przejść zaledwie "główne punkty".

#3 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 08 stycznia 2012 - 17:22

7 tyś i chcesz zobaczyć wschodnie i zachodnie wybrzeże? Zapomnij, no chyba, że masz na myśli kwotę w USD.

Jakbyś usystematyzował pytanie łatwiej byłoby na nie odpowiedzieć, spróbuję ja to zrobić.

1. Wiza - od tego trzeba rozpocząć planowanie, wizy obecnie wydawane są prawie od ręki, jeżeli ją dostaniesz. Umawiasz się na wizytę w ambasadzie (przez numer 0700!), wypełniasz wniosek wizowy DS160, wpłacasz równowartość 130 USD (wg wyliczeń ambasady) i jedziesz.
Dostaniesz ją, albo nie - jak dostaniesz to wtedy planuj.

2. Podróż samochodem ze wschodu na zachód jest z jednej strony pomysłem zajebistym, z drugiej absurdalnych. Zajebistym dla ludzi, którzy mają czas i pieniądze i chcą poznać amerykański interior. Dla reszty absurdalnym, bo przez parę dni będziesz jechał przez "kukurydziane" stany, gdzie co 100 mil mignie Ci jakaś wiocha, a poza tym same pola kukurydzy.
Nawet przejazd NYC -> Niagara Falls zajmuje cały dzień.

3. Zależy od tego co chcesz zwiedzić. Ja na zachodzie zwiedzałem parki narodowe, na wschodzie miasta (oczywiście uogólniając). Każdy pobyt trwał miesiąc i nie miałem w nim wolnych chwil.
Na zachodzie były to LA -> Death Valley -> Las Vegas -> Hoover Damm -> Grand Canyon -> Monument Valley -> Arches -> Mono Lake -> Yosemite -> Reno -> Sacramento - SF -> Monterey -> LA (tak w skrócie)
Na wchodzie NYC -> Boston -> Niagara Falls -> Philadelphia -> DC -> Atlanta -> Miami -> Key West -> Savannah -> Charleston -> Richmond -> NYC

Jak chcesz dokładniejszych informacji to sprecyzuj pytania. Jak chcesz poczytać moje wrażenia to zapraszam na Blog podróżniczy

#4 LukaS92

LukaS92
  • 319 postów
  • SkądCzersk, Warszawa

Napisano 12 stycznia 2012 - 19:05

Dzięki za sprowadzenie mnie na ziemię :) 1. Ciężko dzisiaj dostać wizę? Pełno o niej mitów i opowieści. Ciekawy jestem jak to jest na prawdę. W maju kończę technikum. Chcę jechać we wrześniu, więc pewnie nie będę jeszcze studentem. Nie będzie jakichś podejrzeń typu chcesz uciec na stałe do pracy?.. 2. To prawda.. Wybieram Wschodnie wybrzeże. 3. Chciałbym wiedzieć ile może mniej więcej wynieść mnie taka podróż. Chcę polecieć do Newarku, pojechać do Toms River i posiedzieć kilka dni w domku mojej ciotki. Później na kilka dni do kuzynki w NY, a dalej to już wynajęcie samochodu i na południe do Miami przez najciekawsze miejsca/miasta/atrakcje. Z Miami do Key West lub na Wyspy Bahama (podobno niedroga podróż na nie). I z powrotem przez inne miasta. Spanie w średnich/dobrych motelach. Nie wiem jak obliczyć ile potrzebuję. Jeszcze ten bilet.. Jak teraz sprawdzam to 3,5k w dwie strony. Drogo.

#5 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 20:04

Ad 1 - z wizą nie ma problemów, jeżeli masz albo dobry zawód, albo silne związki z krajem (czyli masz po co wracać). Ja dostałem wizę po jednym (dosłownie) pytaniu: "czym się Pan zajmuje". Na pewno ludzie bez zawodu, bezrobotni itd. są podejrzani, bo chociażby skąd mają na taką podróż i utrzymanie się w USA. Zawsze zachodzi podejrzenie nielegalnej pracy. Ad 2 - dobry wybór (inna rzecz, że Zachód to też dobry wybór :)). Wschód pozwala poznać historię Ameryki, pamiętaj, żebyś zwiedził Philadelphię. To miasto jest często pomijane, a to pierwsza stolica USA z mnóstwem ciekawych rzeczy do zobaczenia. Ad 3 - bilet 2000-3000 zł, szukaj przez Expedię albo podobne strony i wybieraj loty w środku tygodnia a nie w weekendy (są tańsze). Do tego kup je wcześniej. Pobyt: jeżeli masz u kogo się zatrzymać w NYC (NY to stan :) ) to dobrze, hotele w Nowym Yorku są najdroższe w całych Stanach (na Manhattanie 100 USD potrafi kosztować łóżko w hostelu). Poza NYC jest taniej, jak się dobrze rozejrzysz to spokojnie można znaleźć dwójkę za 100 USD. Śpij raczej w centrach, niż w motelach na przedmieściach, jest drożej, ale można "wyskoczyć" na miasto, poza tym dojazd z amerykańskich przedmieść do downtown potrafi zająć nawet kilka godzin (zwłaszcza w okolicach BosWash). Na pewno sporo mogą Cię kosztować bilety wstępu, większość atrakcji jest dość droga, nawet muzea (poza DC) sporo kosztują. Co do wypożyczenia samochodu, nie wiem czy jedziesz w grupie podobnej wiekowo, czy jest ktoś starszy ale pamiętaj, że bez karty kredytowej z dobrym limitem samochodu nie pożyczysz. Po drugie, za kierowcę "under 25" są spore zwyżki w ubezpieczeniu. Zwróć uwagę gdy będziesz szukał samochodu w internecie, że amerykańskie wypożyczalnie mają w zwyczaju nie podawać kosztów ubezpieczenia, a są one wyższe niż sam kosz samochodu, np. w ostatnie wakacje miałem Forda Edge, który kosztował na miesiąc jakieś 900 USD, a całość: samochód + ubezpieczenie + Ez Pass (takie urządzenie do płacenia na autostradach jak u nas via toll) wyniosło mnie 2600 USD (a mam sporo powyżej 25 lat). Poza tym jest tanio, jedzenie, paliwo, ubrania itp rzeczy są sporo tańsze niż w PL.

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 12 stycznia 2012 - 20:20

LukaS92 ja muszę się w końcu wybrać do was zwiedzić zamek w Czersku :D 7 tys./os raczej nie zwiedzisz wszystkich wymienionych miejsc. Chyba że rowerem wydając na najpotrzebniejsze rzeczy i nocleg w namiocie (W końcu masz czas nieokreślony o ile wiza na to pozwala)

#7 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 21:35

Czas pobytu określa urzędnik imigracyjny na granicy. Mimo, że tzw wiza (tak naprawdę jest to promesa wizowa) ważna jest zazwyczaj 10 lat (choć czasem dają nawet jedno wjazdowe ), to jeden pobyt nie może przekroczyć czasu wbitego przez tego urzędnika. Zazwyczaj jest to okres pomiędzy 3 a 6 miesięcy.

#8 LukaS92

LukaS92
  • 319 postów
  • SkądCzersk, Warszawa

Napisano 12 stycznia 2012 - 22:15

Rybak-17 Niestety to tylko ruiny.. Ale dobrze zachowane, a miejsce ma coś w sobie. Niestety wszyscy będziemy <25.. :/ Będę musiał pogadać z rodziną ze Stanów żeby mi załatwili jakiś samochód. Amerykanie pewnie mają taniej. To jaka kwota byłaby realna do zwiedzenia wschodniego wybrzeża? Wiem, że każdy wydaje mniej lub więcej i zwiedza inne miejsca, ale mniej więcej z jaką sumą już można się ruszyć?

#9 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 13:05

A biletów szukaj na KAYAK - Cheap Flights, Hotels, Airline Tickets, Cheap Tickets, Cheap Travel Deals - Compare Hundreds of Travel Sites At Once :)

#10 KamilRonek

KamilRonek
  • 219 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 lipca 2012 - 12:07

@TheMoonwalls pól roku temu ostatnio ktoś na to odpowiedział .. -,-

#11 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 29 lipca 2012 - 16:52

@TheMoonwalls pól roku temu ostatnio ktoś na to odpowiedział .. -,-

To musiał być jakiś błąd, bo pokazało mi to w ostatnio nieprzeczytanych wątkach...

#12 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 29 lipca 2012 - 18:42

polecam przejażdżkę Mustangiem - od NYC do LA - na priv mogę podać namiar na znajome biuro które się specjalizuje w takich wyjazdach od wielu lat - pozdro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych