Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AppleTV 2 - podłączenie dysku pod USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 18:35

Czy jest już możliwość podłączenia bezpośrednio dysku pod USB w ATV2? Pewien sprzedawca z Allegro twierdzi że po zastosowaniu przejściówki i zasilacza da radę, ale ja jakoś nie mogę znaleźć informacji potwierdzających to. To można czy nie? A jeżeli można to jaki soft zainstalować?

#2 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 07 stycznia 2012 - 18:55

jailbreak kolego...

#3 Lita

Lita
  • 651 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 18:56

a nie lepiej zrobić dysk sieciowy?

#4 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 18:58

jailbreak kolego...

Tyle to ja wiem, ale w końcu można podłączyć dysk czy nie?

a nie lepiej zrobić dysk sieciowy?

Chwilowo nie mam do tego odpowiedniego sprzętu, a komputera to tego nie chce używać.

#5 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 stycznia 2012 - 10:38

Wg. moich informacji USB w AppleTv 2 to tylko pasywne zlacze do podpisania do komputera.

#6 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 08 stycznia 2012 - 10:50

No właśnie ja też tylko takie informacje znalałem, ale jednak niektórzy twierdzą że mozna. I właśnie dlatego czekam na potwierdzenie na 100% można czy nie.

#7 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 08 stycznia 2012 - 19:14

Pokombinuje troszke ze swoim aTV i dam odpowiedz jak najszybciej...

#8 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 08 stycznia 2012 - 20:55

Pokombinuje troszke ze swoim aTV i dam odpowiedz jak najszybciej...

Słyszałem tylko tyle że od strony sprzętowej poza odpowiednią przejściówką trzeba podłączyć dodatkowo zasilacz do dysku.

#9 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 10 stycznia 2012 - 10:18

Słyszałem tylko tyle że od strony sprzętowej poza odpowiednią przejściówką trzeba podłączyć dodatkowo zasilacz do dysku.

Obawiam sie że masz rację... Szukałem jakichś informacji... Jak, jakie oprogramowanie itp i coś trudno cokolwiek znaleźć na ten temat...

---------- Wpis dodano o 09:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:16 ----------

Jakbym na coś wpadł istotnego to poinformuje.. Pozdrawiam

#10 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 12:39

Jest prostszy sposób, możecie mnie wyśmiać a i tak będę miał rację: Do odtwarzania wielu plików wystarczy ATV1. Ma wbudowany dysk 40GB lub 160GB, po zrobieniu JB można wrzucać na niego pliki ftp'em. Odtwarza wszystko (w tym zripowane płyty DVD tak, jak to robi dowolny odtwarzacz DVD łącznie z wyborem języka audio i napisów) z wyjątkiem WIELKICH plików typu mkv lub mts ewentualnie .mp4 z dużym bitratem.Potrafi również streamować niektóre pliki wideo przez Airplay i wszystkie audio. Dodatkowo, przy użyciu bezpłatnego oprogramowania na iPod Touch/iPhone Remote można go uruchamiać jako domowy odtwarzacz audio bez potrzeby podłączania do jakiegokolwiek "wyświetlacza" (monitora, projektora, telewizora), gdyż wszystkie utwory audio i wideo (tylko te z iTunes) znajdujące się fizycznie na zsynchronizowanym ATV1 sa widoczne z poziomu iPoda Touch/iPhone. Odtwarza także wideo z dysku NAS i z podłączonego dysku na USB, który możemy ustawić jako i"Tunes storage". Jedyną różnicą na plus dla ATV2 jest dla mnie możliwość odpalania plików MKV i streamowania na żywo gier i programów typu FilmOn Plus lub TVN Player, bo z Iplą ATV1 radzi sobie znakomicie. ATV1 stremuje WSZELKIE audio przez Airplay, bez problemów, łącznie z radiem internetowym. W skrócie ująłbym to tak: a) do oglądania filmów z iTunes, plików AVI, WMV (te HD również), MP4 (ograniczone bitratem), DVD, słuchania muzyki z podłączonych głośników i sterowanego z iPod Touch/iPhone użyłbym ATV1. Przewagą jest to, że ma więcej wyjść audio i wideo, można go zabrać wszędzie i nie jest na baterię jak wszystkie iDevice. B) do oglądania plików MKV stremowanych z dysku NAS, Maca lub dowolnego PC, filmów z iTunes, streamowania wszelkich treści (mirroringu) WIDEO z iPod Touch/iPhone/iPad użyłbym ATV2. Tutaj tylko wyjście HDMI i Toslink. Ma też netflix, którego nie ma ATV1 i mieć nie może (wymagania sprzętowe). JEDNAKŻE, ostatnie wyczyny chłopców od JB dają nadzieję na to, że COŚ WYMYŚLĄ i wówczas ATV2 stanie się pełnoprawnym iDevice, bez ekranu, obsługującym zewnętrzny dysk USB. Chodzi o to, że odpadnie opcja mirroringu, bo ATV2 samo będzie uruchamiało u siebie aplikacje, które dotychczas działają tylko na iOS'owych urządzeniach. Cena bardzo podobna

#11 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2012 - 12:59

Wracając do tematu - NIE, nie można podłączyć dysku bezpośrednio do portu microUSB w aTV2 - jest to złącze stricte serwisowe i niedostępne dla iOS w aTV2.
Wszelkie gadki o przejściówkach ze strony sprzedawców to bujda, jedyna możliwość, to udostępnianie sieciowe z poziomu komputera, bądź zakup dysku sieciowego, ewentualnie czegoś takiego: Synology USB Station 2: domowe centrum rozrywki ? . Benchmark.pl - ale nie jest to przejściówka, tylko kompletnie niezależne urządzenie :)

#12 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 14:39

@Marriu, ciekawe jak chcesz zmieścić 800MB filmów na dysku w ATV1 Ale i tak po kilku dniach z ATV2 mogę powiedzieć że nie widzę sensu podłączania dysku do ATV2, co więcej nie widzę nawet sensu robienia jailbreaka. A dlaczego? Robiłem jailbreaka, sprawdzałem XBMC, sprawdzałem playera od FireCore. I doszedłem do wniosku że jednak najlepszym rozwiązaniem jest udostępnienie biblioteki przez iTunes, czy to z komputera, czy to z dodatkowego serwerka. Dzięki temu mam okładki do każdego filmu, opis filmu, przypisany gatunek filmu. Mogę kontynuować oglądanie filmu na innym urządzeniu od miejsca w którym skończyłem. Przeglądać filmy po tytułach czy gatunku filmu. Oczywiście wiąże sie to z tym że muszę wszystkie filmy przekonwertować do formatu akceptowalnego przez iTunes, ale to przecież nie problem. Popracuje komputer ze 3 tygodnie i moje 800MB filmow będzie gotowe.

#13 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 15 stycznia 2012 - 16:12

A dla mnie aTV 2 bez jailbreka to poprostu nic nie warty sprzet... Dopiero po jailbreaku mozna doswiadczyc w pelni jaki potencjal i mozliwosci ma apple tv.. Jesli chodzi o mozliwosci xbmc to sa wielkie... Ja naprzyklad nie musze juz sie martwic o polska telewizje (zadne umowy z n-kami czy cyframi juz mnie nie interesuja). Okolo 52 kanaly z czego ze 40 w HD to dla mnie wystarczajaca opcja. Do tego filmy ogladam przez siec z udostepnianego katalogu na maku bez konwertowania na formaty zgodne z iTunes... Sciagam w pare minut (bo np naszla mnie ochota na ogladniecie czegos) i za 5 10 min puszczam sobie w salonie... Nie czekam kolejnych 30 min lub dluzej na przekonwertowanie... I to wszystko dzieki bezplatnemu xbmc o aTV flashu (black) nie wspominajac...

#14 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 18:01

Okolo 52 kanaly z czego ze 40 w HD to dla mnie wystarczajaca opcja. D
I to wszystko dzieki bezplatnemu xbmc o aTV flashu (black) nie wspominajac...

Witam,

@Serafin_,

mozesz prosze rozwinac te opcje:)

Pozdrawiam

GAMA007

#15 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 15 stycznia 2012 - 18:13

@GAMA007 Przyłączam się do prośby. Rozumiem streaming np. z dreamboxa ale to jakaś opcja, której nie znam.

#16 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 15 stycznia 2012 - 20:27

Nie chodzi o pewien plugin polish.live...
w nim mamy obsługe takich serwisów jak weebTV, iplex, ipla, TVN Player

Dzieki temu będąc w UK mam polską telewizję na żywo, do tego jak ktoś lubi to ma wszystkie Seriale i takie inne w odcinkach... Wszystko oczywiście po polsku

---------- Wpis dodano o 19:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:16 ----------

Tu strona do pluginu Downloads - sd-xbmc - XBMC Addons - Google Project Hosting

---------- Wpis dodano o 19:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:19 ----------

Z tym że aby zainstalować plugin trzeba sie połączyc z apple tv (ja do połaczenia używam programu na maca "Transmit") i wrzucic plugin do odpowiedniego folderu, nastepnie z poziomu apple tv włączamy xbmc, w ustawieniach wtyczek wybieramy instaluj z pliku zip i wybieramy odpowiedni folder z pluginem

---------- Wpis dodano o 19:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:23 ----------

a i jeszcze trzeba podmienic pewne pliki w folderze xbmc na apple TV

---------- Wpis dodano o 19:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:24 ----------

Troszke kombinowania ale jak juz wszystko pojdzie dobrze to Cieszymy sie polską telewizja serialami itp na naszym apple tv

---------- Wpis dodano o 19:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:25 ----------

Jeśli ktoś będzie zainteresowany to moge pomóc...
ewentualnie opiszę tu co i jak trzeba zrobić...
Lub można założyć nowy wątek...

#17 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 15 stycznia 2012 - 20:35

Witam, jestem bardzo zainteresowany :) Możesz na forum opisać co i jak trzeba zrobić?

#18 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 15 stycznia 2012 - 20:44

ok to stworze nowy wątek i opisze co i jak robilem...

#19 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 21:34

Witam,

@Serafin__,

dzieki wielki za ifno.

Dołączona grafika

Udalo mi sie odpalic, jedynie na weeb.tv utknolem.
Widze liste kanalow, w momencie wybrania ktoregos z nich nic sie nie dzieje...

Wiec czekam na twoj FAQ:)

Pozdrawiam

GAMA007

#20 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 15 stycznia 2012 - 22:12

już pisze nowy watek w którym wszystko wyjasniam

---------- Wpis dodano o 21:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:06 ----------

musisz podmienic plik librtmp.0.dylib w atv w folderze private/var/stash/Aplications/XBMC.frap.../frameworks na ten
librtmp.0.dylib

---------- Wpis dodano o 21:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:11 ----------

jak chcesz to Ci wyśle na maila ten plik już skompilowany pod apple tv bo na tej stronie która podawałem jest tylko z rozszezeniem .dll pod xbmc na windows

#21 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 22:16

Witam,

@Serafin__,

wyslalem ci pm z @

Pozdrawiam

GAMA007

#22 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 15 stycznia 2012 - 22:31

jak co to pisz czy ci działa...

---------- Wpis dodano o 21:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:28 ----------

dodam jeszcze że ja np mam wykupione konto premium w weebTV (17 zł miesięcznie) i wszystko się włącza bez problemów...
Bez premium też pooglądasz ale jak za dużo użytkowników to wywala po jakimś czasie albo po któryms razie dopiero się niektóre programy włączają..

#23 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 22:38

Witam,

pieknie dziala:)

Dołączona grafika

-tak konto premium takze posiadam.

Pozdrawiam

GAMA007

#24 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 15 stycznia 2012 - 23:01

a działaja Ci programu HBO??? bo mi działały dłuższy czas ale dziś wywala mi przy nich błąd skryptu...

---------- Wpis dodano o 21:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:58 ----------

przy wszystkich innych jest ok ale wszystkie HBO szlag trafił...

---------- Wpis dodano o 22:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:58 ----------

aha a wszystkich zainteresowanych zapraszam do tego Tematu http://myapple.pl/ap...-telewizja.html wyjaśniłem tam jak zainstalowałem plugin na apple tv 2 i co jest potrzebne...

#25 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 23:03

Witam,

@Serafin__,

dokladnie HBO nie dziala, ale i tak jestem mega zadowolony

Pozdrawiam

GAMA007

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych