Macbook i wariująca matryca (film)
Napisano 07 stycznia 2012 - 13:47
czy orientuje się ktoś co się dzieje z moją matrycą? Czy mam matrycę do wymiany czy to tylko jakieś złącze które się odłączyło?
Jak widać na załączonym filmie matryca pracuje normalnie jeżeli nią poruszam. Ale uwierzcie mi że strasznie ciężko jest trafić w odpowiedni punkt aby pracowała jako tako.
link do filmu pokazującego co się dzieje z matrycą: [url=http://youtu.be/0lFkzgLl47k]Wariująca matryca w MacBook - YouTube[/url]
Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 07 stycznia 2012 - 14:01
Napisano 07 stycznia 2012 - 14:39
Napisano 07 stycznia 2012 - 15:23
Dokładne dane: [url=http://support.apple.com/kb/SP500?viewlocale=pl_PL]MacBook (13-calowy, aluminiowy, z końca 2008 r.) - Dane techniczne[/url]
Napisano 07 stycznia 2012 - 16:00
Problem braku styku jak dla mnie. Uszkodzony- przetarty kabel bądź brak przejścia na złączach.
Widać, że LVDS pracuje poprawnie. Raczej to nie kabel a uszkodzona matryca. Efekt widoczny na filmie to odklejenie się elektroniki w matrycy. Aby to potwierdzić niezbędna diagnoza.
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com
Napisano 07 stycznia 2012 - 16:05
Napisano 08 stycznia 2012 - 02:47
możliwości :
- płyta
- taśma
- gniazdo matrycy /matryca
ELIMINACJA
[CIACH]
Powodzenia
Pozdrawiam
Napisano 08 stycznia 2012 - 03:33
Napisano 08 stycznia 2012 - 21:00
Napisano 09 stycznia 2012 - 06:22
ech dzieci ....
możliwości :
- płyta
- taśma
- gniazdo matrycy /matryca
ELIMINACJA
-zduś dolną część obudowy bez ruszania matrycą wyeliminujesz grafikę
pozostałe to miernik na allegro za 30 zł i wkrętak za 15 w castoramie
Ustawiasz do zwarciowej opcji ,wyjmujesz taśmę i jedziesz ...
W serwisie
taśma /naprawa max 100 zł
zażądaj zwrotu starej jeśli wymienią by cie nie nacieli
Powodzenia
Pozdrawiam
Kolego buubuu. Jeśli twoja eliminacja mostu (bo grafika jest tu zintegrowawna) to wyginanie płyty - to gratulacje. Właśnie po takich serwisach mamy najwięcej problemów. Mac to nie PC-t! Wiesz co to oscyloskop? Wiesz co to LVDS? Wiesz, że można je pomierzyć oscyloskopem i tak wyeliminować grafikę? Ten dział powstał po to by (parafrazując moderatora):user dostał odpowiedź na forum, zadbajmy o jej poziom fachowości i nie dopuszczajmy do rozwiązań z reballingiem w piekarniku babci Gieni. - a twoje rady to klasyka YouTube. Pmoo ma racją - ręce odpadają.
Ps. Gdzie ty znajdziesz serwis co wymieni tasiemkę za 100 zł? Trzeba odkleić szybę (jak pęknie to koszt minimum 150 zł), wyjąć matrycę, wyjąć tasiemkę, wymienić tasiemkę (tasiemki do maca nowe to koszt 120 zł po cle i podatku) - czyli w/g ciebie należy jeszcze dopłacić do naprawy - gratulacje. Post zaraportowany jako szkodliwy.
Napisano 09 stycznia 2012 - 08:47
Kolego buubuu. Jeśli twoja eliminacja mostu (bo grafika jest tu zintegrowawna) to wyginanie płyty - to gratulacje. Właśnie po takich serwisach mamy najwięcej problemów. Mac to nie PC-t! Wiesz co to oscyloskop? Wiesz co to LVDS? Wiesz, że można je pomierzyć oscyloskopem i tak wyeliminować grafikę? Ten dział powstał po to by (parafrazując moderatora):user dostał odpowiedź na forum, zadbajmy o jej poziom fachowości i nie dopuszczajmy do rozwiązań z reballingiem w piekarniku babci Gieni. - a twoje rady to klasyka YouTube. Pmoo ma racją - ręce odpadają.
Ps. Gdzie ty znajdziesz serwis co wymieni tasiemkę za 100 zł? Trzeba odkleić szybę (jak pęknie to koszt minimum 150 zł), wyjąć matrycę, wyjąć tasiemkę, wymienić tasiemkę (tasiemki do maca nowe to koszt 120 zł po cle i podatku) - czyli w/g ciebie należy jeszcze dopłacić do naprawy - gratulacje. Post zaraportowany jako szkodliwy.
Ale jak widac niektorzy nawet najdrozszy sprzet naprawiaja po domowemu najlepszy przyklad:
Maxior :: Naprawa Maybacha łomem
Napisano 09 stycznia 2012 - 10:48
Napisano 09 stycznia 2012 - 11:04
Napisano 09 stycznia 2012 - 11:51
Napisano 09 stycznia 2012 - 12:00
tomud, platforma intela, ale konstrukcyjnie spora różnica. Układ zasilania itp. Ale to niech już mądrzy się wypowiedzą, ja tu tylko sprzątam
Układ zasilania opracowuje sobie każdy producent komputera jak to mu się tylko podoba także nie wzorował bym się tym. Mac to PC od Apple i tyle
Napisano 09 stycznia 2012 - 13:17
Kazdy laptop czy plyta glowna ma jakies roznice, ale podstawa jest ta sama. Nie ma jakis specjalnych scalakow czy matryc tylko dla Apple Od strony elektronicznej Mac to od czasow intela jest PC (z EFI zamiast BIOS-u). Ale to malo istotne bo i przy Mac-u czy PC nie ma miejsca na partyzantke jak chce sie zrobic solidnie. Jedna i druga platforme mozna tak samo uwalic
Ciut mylisz się. Zasada działania podobna... konstrukcja zupełnie inna. Chargery programowane przez I2C. SMC nie zamienialne pomiędzy płytkami (wsad boot - indywidualny do danej płyty) za uruchamianie napięć nie odpowiada KB (tu SMC) lecz most, przetwornice LED na płycie - nie w matrycy (a bądź mądry i niektóre zdobądź - tu odpowiedź na tezę o nie produkowaniu IC dla apple), klawiatura przez procesor PSOC, Samo SMC to nie prosty układ wejścia wyjścia (jak KB/EC) lecz 32 bitowy uprocesor.... wymieniać dalej?
Napisano 09 stycznia 2012 - 13:51
Nie ma jakis specjalnych scalakow czy matryc tylko dla Apple
Oj kolega chyba Maca nigdy nie widział od środka. Ileż to się musiałem naszukać części (scalaków głównie) dla tych maszyn... W ilu przypadkach pozyskiwałem je z firmowego serwisu Apple, bo nigdzie ich nie da się dostać. Za ile układów płaci się słone pieniądze, tylko dla tego, że są one robione tylko dla Apple.
Proszę pooglądać sobie schematy Apple i zobaczyć ile części z tego dostanie kolega u dostawców...
Napisano 10 stycznia 2012 - 13:52
Napisano 10 stycznia 2012 - 14:04
Ale musisz przyznać, że konstrukcją mac bardzo różni się od PC-ta. Chociażby same zabezpieczenia przed przepięciami, sekwencje startowe, układ POST, zastosowane rozwiązania (często bardzo skomplikowane do wykonania prostego rozkazu) I o tę różnicę mi chodziło - wiadomo platforma intela tu i tu musi działać tak samo, ale rozwiązania są zupełnie inne - stąd moja teza Mac to nie PC. Naprawia się go zupełnie inaczej. Wiedzę z naprawy laptopów klasy PC można traktować tylko jako pomocniczą... lub często traktować jak nie byłą... Maca trzeba uczyć się od nowa. I nie kryję... gro mojej ceny to właśnie ta wiedza....
Napisano 10 stycznia 2012 - 14:15
Napisano 11 stycznia 2012 - 13:39
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych