Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sony vaio vs MacBook air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzychasia

krzychasia
  • 33 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 12:49

VPCF23S1E (VPCF23S1E, VPCF23S1E/B.EE9) : Dane techniczne : VAIO i akcesoria komputerowe : Sony
Czy MacBook air 13
Który lepszy?
Do codziennego używania
Internet
Poczta
Czasami gry

#2 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 06 stycznia 2012 - 13:22

Ale to dwa zupełnie inne komputery. Jeden ma być ultra mobilny i ma 13" a drugi ma być bardzo wydajny przy 16,4" i ponad 3kg wagi.

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 06 stycznia 2012 - 13:44

Kupując Vaio wykup sobie dodatkowy okres gwarancyjny i rób zdjęcia przed wysyłką do serwisu.

#4 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 stycznia 2012 - 14:14

W rzeczy samej są dwa to dwa komputery do stworzone do zupełnie innych zastosowań. Air idealny do zastosowań typowo mobilnych i zwykłych zastosowań a podany sony vaio to bardzo wydajny ale duży i ciężki sprzęt do użytkowania raczej stacjonarnego. Co do MacBook Air niezbędnym jest również wykupienie dodatkowej gwarancji za ponad 800,- zł.

#5 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 stycznia 2012 - 14:21

Co do MacBook Air niezbędnym jest również wykupienie dodatkowej gwarancji za ponad 800,- zł.

A po co ta gwarancja? 2 lata w zupełności wystarcza.
Posiadam Air już drugi rok i zdecydowanie polecam ten sprzęt.

#6 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 14:35

Tylko air nigdy Sony, kupiłem żonie vaio po tygodniu matryca pękła przy zamykaniu! I nie był to najtańszy vaio w ofercie, kosztował ok 4000, do tego musiałem jeszcze za matryca zapłacić 1000 zł, jak go otrzymałem z serwisu od razu sprzedałem i kupiłem żonie air co prawda 11 ale jest bardzo zadowolona i innego komputera nie chce!!!!

#7 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 stycznia 2012 - 17:46

MacBook Air jak inne komputery i sprzęt apple posiadają tylko i wyłacznie roczną gwarancje a bywają niestety awaryjne (odpłatna naprawa jest z reguły nieprzyzwoicie droga).

#8 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 stycznia 2012 - 17:47

MacBook Air jak inne komputery i sprzęt apple posiadają tylko i wyłacznie roczną gwarancje a bywają niestety awaryjne (odpłatna naprawa jest z reguły nieprzyzwoicie droga).

plus rok rękojmi co daje 2 lata. Ustawa.

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 06 stycznia 2012 - 17:56

To zobacz jak wygląda serwis i awaryjność oraz ceny w Sony.
Kupiłem Sony Vaio - i kur..de jak ja tego żałuję... - Wykop.pl
Zobacz: Świąteczna "niespodzianka" od Sony...niestety... - Wykop.pl
Zobacz: Świąteczna "niespodzianka" od Sony - aktualizacje. - Wykop.pl
Gwarancja Sony Vaio. Od strony klienta

#10 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 stycznia 2012 - 18:04

plus rok rękojmi co daje 2 lata. Ustawa.

Jak najbardziej pod warunkiem, że zakup został dokonany w Polsce i to najlepiej w dużej sieci handlowej. Ale jak dla mnie i zapewne większości osób prościej, taniej i bezpieczniej jest zakupić dodatkową gwarancję niż tracić czas na pisanie pism procesowych i łaskawe czekanie na naprawę bądź chodzenie po sądach.

#11 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 stycznia 2012 - 18:07

Jeśli faktycznie sprzęt się popsuje zaraz po tych 2 latach to taka gwarancja się przydaje. Jednak po 3 latach już się myśli o nowych sprzętach i stary się sprzedaje lub wyrzuca.

#12 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 stycznia 2012 - 18:13

To zobacz jak wygląda serwis i awaryjność oraz ceny w Sony.
Kupiłem Sony Vaio - i kur..de jak ja tego żałuję... - Wykop.pl
Zobacz: Świąteczna "niespodzianka" od Sony...niestety... - Wykop.pl
Zobacz: Świąteczna "niespodzianka" od Sony - aktualizacje. - Wykop.pl
Gwarancja Sony Vaio. Od strony klienta

Jak na razie nie używam komputerów firmy Sony, ale mam już 3-go iMac wymienionego w ramach napraw gwarancyjnych oraz wymienioną płytę główną w MBP w drugim roku użytkowania. Niestety zakup dodatkowej gwarancji jak dla mnie w przypadku produktów apple jest koniecznością dla zachowania błogiego spokoju z przyjemności użytkowania.

#13 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 stycznia 2012 - 18:17

GRZECHO pisze w sposób taki, jakby chciał tu komuś sprzedać taką przedłużoną gwarancje :)

#14 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 18:18

Jak na razie nie używam komputerów firmy Sony, ale mam już 3-go iMac wymienionego w ramach napraw gwarancyjnych oraz wymienioną płytę główną w MBP w drugim roku użytkowania. Niestety zakup dodatkowej gwarancji jak dla mnie w przypadku produktów apple jest koniecznością dla zachowania błogiego spokoju z przyjemności użytkowania.

Albo wiedzieć, że masz przez 24 miesiące możliwość odwołania się do niezgodności towaru z umową przy sprzedaży konsumenckiej. Sprzedawca też ma określony czas na rozpatrzenie twojej sprawy w przypadku jakiejś awarii sprzętu, potem można żądać zwrotu pieniędzy za zakupiony towar. Oczywiście dodatkowa gwarancja jest bardzo dobrą opcją, ale czasami jest tak, że sieci handlowe traktują to jak dodatkowy zarobek na kliencie, bo taka gwarancja ma często wiele obwarowań i wyjątków.

#15 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 stycznia 2012 - 18:22

GRZECHO pisze w sposób taki, jakby chciał tu komuś sprzedać taką przedłużoną gwarancje :)

Nie, nie jestem sprzedawcą. Lubię moje maki, ale jestem na tyle świadomy i chyba nie zaślepionym fanem, iż zdaje sobie sprawę z możliwości awarii. Uważam, że decydując się na dosyć kosztowny zakup należy doliczyć do ceny koszt rozszerzonej gwarancji dla własnego spokoju i przyjemności bezstresowego użytkowania.

#16 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 stycznia 2012 - 18:31

Mi osobiście 2 lata gwarancji na sprzęty komputerowe w zupełności wystarcza. Po 2 latach i tak większość zmienia kompy na nowsze. Więc taka gwarancja dla mnie mija się z celem.

#17 mtimos

mtimos
  • 11 postów
  • SkądŁódż

Napisano 15 kwietnia 2012 - 11:13

;) Jeżeli jeszcze nie kupiłeś.. jeśli stać Cię na Sony VPCF23S1E to moim zdaniem to pytanie było pytaniem retorycznym.. To tyran, a nie komputer.. urządzenie, którego nie zniszczysz (w przenośni). Sam się teraz zastanawiam, ale nad VPCF23S1E a nad MacBook'iem PRO 17" . Jeżeli potrzebujesz komputer, który wytrzyma Ci na baterii do 10 godzin to AIR wymiata, jeżeli chcesz narzędzie do pracy to SONY. Pozdrawiam.

#18 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 11:33

mtimos: ten sony to inna liga - wątek jest o ULV, nie wiem po co odświeżasz posty ze stycznia w ogóle nie na temat. 3KG komputera nie ma się nijak do ultraprzenośnego Aira.

#19 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 12:50

Wlasnie konczy mi sie roczna gwarancja na mojego MB pro ktory chodzi bezawaryjnie. Stwierdziłem że nie oplaca sie kupowac rozszerzonej gwarancji do apple. Komputery nie sa zbyt awaryjne , Nawet w przypadku awarii wymiana jakiegos podzespolu bedzie kosztowac mniej lub tyle samo co apple care.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych