Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple + UPC + SSD + Windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 krejzol

krejzol
  • 23 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 00:33

Otóż mam dość dziwny problem. W domu mam łącze 100Mbps UPC. Nie ważne na jakim kompie (Win lub Mac) nie działa "odtwarzanie" np. iPhone. Pojawia się błąd. 2 dni temu po zakupie nowego Maca Mini (i7, 2.7Ghz, 8GB RAM, SSD VERTEX 3 - sata zmieniłem na ssd sam) pojawiły się kolejne problemy: - ściągam np. office 2011 trial ze strony MS, obraz uszkodzony - ściągam inne iso, uszkodzone - próba zrobienia Internet Recovery po zmianie sata na ssd > błędy same (error chunk) przy pobieraniu Pobranie tego samego z tego samego źródła (pliki rar), wypakowanie na Windowsie do dmg i przerzucenie na maca: działa. Na maku te same pliki rar dają CRC Odtwarzanie internet recovery, iphone itp na innej sieci np. Orange: działa Gdzie jest problem? Dysk ssd ma najnowszy firmware, ale zapis max to 150MB, odczyt 500MB. Na iMacu na dysku sata odczyt jest około 130MB. Więc coś nie tak z tym ssd? Ale samo odtwarzanie też ma problemy na samej sieci UPC. Wcześniej gdy miałem stary modem na łączu 30Mbps działało. Ale to nadal nie tłumaczy faktu, że te same archiwa pod Makiem dają CRC a pod Win jest ok. Jestem nowym userem Maca (od 2 dni). Dzwoniłem na infolinię Apple, ale nie potrafili tego wytłumaczyć. Powiedzieli że wina UPC. Ale co ma UPC do wypakowywania archiwów które są pobrane z tej samej sieci i idą przez ten sam router? Kto ma jakieś pomysły?

#2 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 06 stycznia 2012 - 10:10

Do rozpakowania plików rar potrzebny najnowszy unrarx - czasem bez niego miałem błędy. Co do ISO to nie mam pojęcia ale może przeglądarkę/klienta ftp zmień. Jeszcze może coś namieszałeś w ustawieniach usera, spróbuj założyć nowe konto na chwilę i sprawdź czy tam wszystko działa.

#3 krejzol

krejzol
  • 23 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 10:46

unrarx jest w najnowszej wersji, pobrany ze strony zaraz po zakupie komputera (2 dni temu).
Pliki z FTP pobieram Cyberduck (pobrany z ich www) lub FileZilla.
Problem jest też z dmg, np. wersja trial office 2011. Pobierane w Chromie i Safari. Cały czas dmg uszkodzone.

Domyślam się że to dwa różne problemy:
1. uszkodzone archiwa
2. problem z autoryzacją np. odtwarzania iphone (ten problem jest na Macu i na Windowsie)

Po zmianie dysku z SSD na SATA który był oryginalnie w Mini problem nadal występuje. Wygląda więc na to że to raczej problem z softem. Ale i tak jest to dość dziwne, gdyż pliki rar są z tego samego FTP (prywatnego). iMac na którym działa wszystko został kupiony też 2 dni temu. Wszystkie kroki są wykonywane identycznie. Jedyna różnica jest taka, że na iMacu jest Snow Leopard a na Mini Lion.

Tutaj error log z opcji Internet Recovery: http://s2.img.pl/zoUXw9a.jpg że to może być przez ustawienia modemu z UPC.

Oto ustawienia:

WAN Blocking off
Ipsec PassThrough off
PPTP PassThrough off
Remote Config Management off
Multicast Enable Enable
UPnP Enable Enable
NatSip Alg off

Modem to Thomson TWG870U

#4 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 06 stycznia 2012 - 12:43

widzę 1 możliwość: -podczas wymiany dysku na ssd specjaliści uszkodzili kabel do dysku. Mak pewnie jest na gwarancji więc lepiej go oddaj. Możesz to jeszcze sprawdzić przenosząc mini do innego połączenia z netem aby wyeliminować błąd UPC.

#5 krejzol

krejzol
  • 23 postów

Napisano 03 lutego 2012 - 14:35

Jak by ktoś miał podobny problem, jest to wina UPC. Więcej info w tym temacie: http://myapple.pl/in...u-tutorial.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych