Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dell U2711 czy Cinema Display?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Dell U2711 czy Cinema Display? (1 użytkowników oddało głos)

1. Dell U2711 (10 głosów [45.45%])

Procent z głosów: 45.45%

2. Apple Cinema Display (12 głosów [54.55%])

Procent z głosów: 54.55%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:51

Witam! Stoję przed wyborem monitora do mojego MBP. Interesuje mnie wielkość 27". Jako że takich monitorów w cenach poniżej 5000zł bardzo niewiele, wybrałem dwa, które umieściłem w ankiecie. Są to modele Dell U2711 i Apple Cinema Display. Wiadomo, że Dell wypada bardzo korzystnie cenowo, natomiast designem przeważa Apple. Dell - matryca matowa, a Apple - glossy. Który model Wy byście wybrali?

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:06

Ja, zupełnie wbrew zdrowemu rozsądkowi, wybrałbym ACD. W takich sytuacjach czuję się jak prawdziwy fanboy :D Monitor niewart swojej ceny, lustro, lubi czasem się psuć. Ale to Apple. Nawet nie chodzi o logo, ale jak mam się gapić cały dzień na niego, to wolę na ACD niż na Della. Po prostu mi się podoba. BTW, stare ACD były ładniejsze. Sam poluję na ACD 30" w dobrej (realnej) cenie.

#3 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 stycznia 2012 - 10:16

Mam podobnie. Kupiłem ACD i na biurku wygląda bosko. Co do jakości trudno coś napisać bo nawet innych monitorów nie oglądałem. Zreszta jak to porównać sensownie bez postawienia jeden obok drugiego.

#4 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 stycznia 2012 - 14:48

Mam podobnie. Kupiłem ACD i na biurku wygląda bosko. Co do jakości trudno coś napisać bo nawet innych monitorów nie oglądałem. Zreszta jak to porównać sensownie bez postawienia jeden obok drugiego.

A czy masz z ACD jakieś problemy z matrycą jak w iMakach?

#5 cmyk

cmyk
  • 22 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 18:03

Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy Dell-em a ACD, wybieram NEC LCD 27” MultiSync PA271W ;) licząc, że mamy do dyspozycji te ów 5 tysiaków :)

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 09 stycznia 2012 - 19:26

ACD a raczej Thunderbolt Display na plus ma: Ciekawy wygląd i metalową obudowę Głośniki Dodatkowe porty Kamera HD Mikrofon Bezproblemowe i wygodne połączenie z macbookiem Dell na plus to: Cena Dłuższa gwarancja

#7 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 09 stycznia 2012 - 20:01

Ja wybieram Apple. Przewaga w podłączeniu i dodatkach w TD nad dell.

#8 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 21:16

@tuller Piszesz "chcę sobie kupić". To sobie kup. Nie piszesz do czego to będzie służyć. Jeśli ma dobrze wyglądać i czasem zastąpić lustro, to pewnie że TD wybierzesz. Ja uznaję tylko matowe matryce, więc nowe produkty Apple omijam z daleka. Miałem dziś na stole ACD 23". To rzeczywiście był dobry monitor z porządną matrycą. Osobiście kupiłem coś innego. Nowy 23" full HD (taki mi wystarcza) na matrycy IPS, który ma kilka rodzajów wejść (2HDMI; DVI; VGA) bo mam do niego podłączone czasem 3 komputery, które wygodnie przełączam pilotem, a na dodatek mam podgląd PIP w małym okienku, żebym widział co się dzieje. Nie sztuka wydać pieniądze, lecz sztuką jest wydać je mądrze.

#9 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 15:00

Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy Dell-em a ACD, wybieram NEC LCD 27” MultiSync PA271W ;) licząc, że mamy do dyspozycji te ów 5 tysiaków :)

Zależy do ma to być monitor. Jak dla szarego użytkownika to po co przepłacać? To tak jak kupić Porsche i jeździć tylko po fajki do sklepu...

#10 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 stycznia 2012 - 15:11

Jak dla szarego użytkownika to po co przepłacać?

Po to żeby mieć ładowanie notebooka kablem MagSafe, Thunderbolt i możliwość podłączenie drugiego monitora lub telewizora.

#11 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 stycznia 2012 - 19:18

@tuller
Piszesz "chcę sobie kupić".
To sobie kup.
Nie piszesz do czego to będzie służyć.
Jeśli ma dobrze wyglądać i czasem zastąpić lustro, to pewnie że TD wybierzesz.
Ja uznaję tylko matowe matryce, więc nowe produkty Apple omijam z daleka. Miałem dziś na stole ACD 23". To rzeczywiście był dobry monitor z porządną matrycą.
Osobiście kupiłem coś innego. Nowy 23" full HD (taki mi wystarcza) na matrycy IPS, który ma kilka rodzajów wejść (2HDMI; DVI; VGA) bo mam do niego podłączone czasem 3 komputery, które wygodnie przełączam pilotem, a na dodatek mam podgląd PIP w małym okienku, żebym widział co się dzieje.
Nie sztuka wydać pieniądze, lecz sztuką jest wydać je mądrze.

Gdzie napisałem "chcę sobie kupić"? BTW, wątek o plamach na ACD, w którym się wypowiedziałeś pozytywnie na temat Della sprawił, że stoi on od dziesięciu godzin na moim biurku i teraz dopiero widzę, że niewarto dopłacać tych 2 tysięcy extra do Apple'a... Dzięki!

#12 daraxx

daraxx
  • 6 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 11:17

A czy ktoś z was spotkał się z dobrą matrycą w lapie ? przynajmniej choć troche porównywalną do ips w ACD lub IMAC bo znajomy strasznie polecał matryce dell w lapie z podświetlaniem diodami RGB jest porównywalna do ips ???

#13 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 11:49

Nie, nie są porównywalne. Podświetlanie diodami RGB nie istnieje. Kolega chyba nie wie o czym mówi. Istnieje natomiast podświetlanie LED. W żadnym pro monitorze nie występuje podświetlanie led a to chyba o czymś świadczy. Mówię tu cały czas o zgodności kolorów a nie o przesyconym kolorze, który bywa miły dla oka. W miarę tani laptop z w miarę przyzwoitą matrycą to np Lenovo X220 (12 cali). Ewentualnie nowe Elitebooki od HP (z poprzedniej generacji również).

#14 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 stycznia 2012 - 12:32

A czy ktoś z was spotkał się z dobrą matrycą w lapie ? przynajmniej choć troche porównywalną do ips w ACD lub IMAC bo znajomy strasznie polecał matryce dell w lapie z podświetlaniem diodami RGB jest porównywalna do ips ???

Jeszcze zależy w którym Dellu, bo do Precisiona M4600 można zamówić matrycą IPS PremierColor.
Natomiast XPS 15 i 17 oraz Precisiona M6600, można zamówić z trochę gorszymi RGB LED.

W miarę tani laptop z w miarę przyzwoitą matrycą to np Lenovo X220 (12 cali).

Przyzwoitą, ale do grafiki się nie nadaje, bo choć typu IPS to ma tylko 67% pokrycie sRGB.

Ewentualnie nowe Elitebooki od HP (z poprzedniej generacji również).

Konkretnie 8560w i 8760w z matrycami IPS DreamColor.

#15 daraxx

daraxx
  • 6 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 12:36

Czyli matryce IPS są lepsze czy tlko wglądają lepiej ?
Znalazłem to i myślałem że istnieje jednak podświetlanie RGB LED [url=http://www.namaksie.pl/lifestyle/12-elektronika/64-oled-led-lcd-plazma-technologie-telewizorow]Co kupić - OLED, LED, LCD a może plazmę? Czym się różnią? - czytaj o technologiach telewizorów![/url] ale to chyba dotyczy TV a nie Laptopow ?

#16 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 stycznia 2012 - 13:11

Czyli matryce IPS są lepsze czy tlko wglądają lepiej ?

Mają większe kąty widzenia i zwykle lepsze odwzorowanie kolorów, ale niekoniecznie bo są wyjątki jak matryca IPS z ThinkPada X220.

Znalazłem to i myślałem że istnieje jednak podświetlanie RGB LED Co kupić - OLED, LED, LCD a może plazmę? Czym się różnią? - czytaj o technologiach telewizorów! ale to chyba dotyczy TV a nie Laptopow ?

Poczytaj fora internetowe o telewizorach, to się dowiesz, że modelom LCD z podświetleniem LED daleko do plazmowych i OLED.

#17 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 13:12

co do rbg led to chyba nie jestem na bieżąco. Ogólnie podświetlenie led możemy podzielić na 2 typy: krawędziowe i całościowe. Widocznie wprowadzono również całościowe podświetlane nie białym światłem a kolorowym, co wynika z artykułu. Co wg Ciebie znaczy LEPSZE?

#18 daraxx

daraxx
  • 6 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 14:00

Lepsze tz. chodzi mi o jakość wyświetlania ? kolory ,barwy to co widzi oko ?

#19 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 14:41

Jeśli chodzi o zgodność kolorów z rzeczywistością (szczególnie przydatne przy robieniu wszelkiego rodzaju wydruków czy odbitek) to IPS nie mają sobie równych. Oczywiście mówię o prawdziwym IPS a nie o sIPS czy eIPS. Jednak nie ma róży bez kolców. IPS najczęściej wymaga odpowiedniego (jasnego, czasem bardzo jasnego) oświetlenia aby skompensować poziom świecenia i wyeliminować zjawisko świecącej czerni. Często podświetlenia takiego monitora nie można skręcić aby komfortowo obejrzeć na nim film w nocy. IPS jest również wolniejsze od TN, ale za to ma większe kąty. Obraz z IPS będzie sprawiał wrażenie ładniejszego z żywszymi kolorami. Wszystko to nie zmienia faktu, że dobre TN może być lepsze od słabego IPS a szczególnie od jego okrojonej wersji. Należy jednak pamiętać, że matryca do dopiero połowa monitora. Elektronika sterująca jest IMO ważniejsza szczególnie w kwestii wierności i liniowości.

#20 daraxx

daraxx
  • 6 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 17:30

jarek.m Wielkie dzięki za nakreslenie tematu !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych