Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak działa Skype w iPhon4?

• This topic is locked This topic is locked
11 replies to this topic

#1 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 05 January 2012 - 22:48

Myślałem że sype w iPhonie działa podobnie jak w PC, ale w telefonie nie mogę się połapać, nawet aby skype uruchomić.
Założyłem dwa oddzielne profile skype,
Ściągnąłem na moje 2 iPhony4 ( 5.0.1.), skype wifi,
ale coś robię nie tak bo nic nie działa. Nie moge rozmawiać, pisać, ani nie widzę kontaktów.

Nie wiem też dlaczego w jednym telefonie wyświetla się napis:
Skype credit loading......
a w drugim telefonie inny napis: no credit

Przestawiałem też ustawienia:
auto conect, ale nic.
Proszę o pomoc.

#2 u2mr

u2mr
  • 25 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 January 2012 - 22:55

A po jakiego czorta Ci Skype wifi ???
Zainstaluj to: Skype

#3 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 06 January 2012 - 00:16

normalny skype na iP działa dobrze :) czasami sa jakies problemy przy konferencji xd a tak to bez zarzutów

#4 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 06 January 2012 - 11:02

A po jakiego czorta Ci Skype wifi ???
Zainstaluj to: Skype

Bardzo Ci U2mr dziękuję, bo właśnie cieszę się z doskonale pracującego skype :D
Myślałem że w appstore dodanie do skype wyrazu wifi, jedynie miało na celu upewnić posiadacza że bedzie korzystał on tylko z wifi.
Mam nadzieję że w skype wifi nie zatwierdziłem jakieś kontrakty i teraz będą mnie kasować ;)
Ciekaw jestem czy skype jakie podałeś U2mr, w żadnym przypadku nie zagraża opłata, np, będąc poza zasięgiem wifii, czy nie będzie telefon pobierał opłaty z karty sim ?
Dziękuję.

#5 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 06 January 2012 - 12:22

Oczywiście, że będzie pobierać, gdy nie będziesz poza WiFi, ale będzie to wykonywać wtedy, kiedy będzie włączony, a jak wyłączony, to nie ma szans.

#6 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 06 January 2012 - 12:43

Skype wifi, to z tego co wiem jest program który umożliwia korzystanie z płatnych hot-spotów za pomocą kredytów z konta Skype :) to nie ma nic wspólnego z komunikatorem Skype :)

#7 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 06 January 2012 - 17:10

Oczywiście, że będzie pobierać, gdy nie będziesz poza WiFi, ale będzie to wykonywać wtedy, kiedy będzie włączony, a jak wyłączony, to nie ma szans.

Zatem trzeba uważać aby nie zrobić pomyłki, bo nas drogo może ona kosztować. Np. gdy będziemy gdzieś w mieście to zanim włączymy skype, musimy upewnić się że mamy dostęp do wifii. Ale gdy już go mieć będziemy, np. w centrach handlowych jest ich sporo, to mamy już wtedy pewność że automatycznie skype skieruje nas do wifi, zamist do opłat z kary sim?
A może jest w skype, jakieś ustawienie, aby nigdy nie pobierało pieniędzy z karty sim?

Mam też jeszcze jedno pytanie. Czy na iPhonach zwykle zakłada sie to samo konto skype co na komputerze?
Pytam bo gdy mam włączone skype na telefonie jednocześnie ze skype w PC, to już sam nie wiem czy to wszystko sie jakoś nie pomiesza?

Dziękuję.

#8 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 06 January 2012 - 17:33

Nie, Skype nie informuje o tym, ze bedziemy korzystac z sieci komorkowej, czy WiFi, bo nawet bez obydwu "loguje sie", ale nie mozemy nic wiecej zrobic (zmienic statusu, zadzwonic, napisac) bo nie mamy Internetu. To samo konto i jak jestesmy zalogowani na kompie i iPhone, to wiadomosci tekstowe sie synchronizuja, zaś romowy prowadzine glosowo sa tylko na tym urzadzeniu, na ktorym takowa odebralismy.

#9 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 06 January 2012 - 21:44

Cintulek, dziękuję za pomoc, i proszę o potwierdzenie pewnego szczegółu związanego z opłatami, bo do końca nie wiem czy w pewnych okolicznościach grozi mi zapłata za rozmowę przez Skype, czy nigdy takowa opłata mi nie grozi?

Ciekaw jestem czy skype jakie podałeś U2mr, w żadnym przypadku nie zagraża opłata, np, będąc poza zasięgiem wifii, czy nie będzie telefon pobierał opłaty z karty sim ?
Dziękuję.

Nie, Skype nie informuje o tym, ze bedziemy korzystac z sieci komorkowej, czy WiFi, bo nawet bez obydwu "loguje sie", ale nie mozemy nic wiecej zrobic (zmienic statusu, zadzwonic, napisac) bo nie mamy Internetu.

Zatem nie rozumiem, skoro jak nie mamy internetu nic nie możemy zrobić, tzn. (zmienic statusu, zadzwonic, napisac) to dlaczego miała by nam grozić opłata z karty sim?

#10 u2mr

u2mr
  • 25 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 January 2012 - 21:58

Jak pewnie doskonale się orientujesz, aby można było rozmawiać via Skype potrzebujesz połączenia z internetem. Same rozmowy są darmowe, ale dostęp do internetu jest absolutnie wymagany. Zatem musisz mieć połączenie z internetem za pośrednictwem wifi, ewentualnie poprzez sieć komórkową. I w przypadku tej drugiej opcji możliwe są opłaty w zależności od Twojego operatora.

#11 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 06 January 2012 - 22:12

Dokładnie, i to jest tak, że gdy używasz Skype WiFi (to bardziej aplikacja dla osób, które korzystają z WiFi na ograniczony transfer, wtedy im ściąga mniej tego transferu, bo brane jest tylko tyle, ile się wykorzystało na rozmowę, a nie na tam inne rzeczy ((jakoś tak)). I gdy nie mamy uaktywnionego korzystania z Internetu przez sieć komórkową, jak i nie jestesmy podłączeni do sieci WiFi, wtedy żadna opłata nie jest naliczana, bo tylko włączamy aplikację. :)

#12 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 06 January 2012 - 22:31

Jak pewnie doskonale się orientujesz, aby można było rozmawiać via Skype potrzebujesz połączenia z internetem. Same rozmowy są darmowe, ale dostęp do internetu jest absolutnie wymagany. Zatem musisz mieć połączenie z internetem za pośrednictwem wifi, ewentualnie poprzez sieć komórkową. I w przypadku tej drugiej opcji możliwe są opłaty w zależności od Twojego operatora.

Dziękuję U2mr, to jest już jasne :D

A jeśli chodzi o opłaty, to jeśli moja karta sim, nie ma wykupionego internetu, lecz tylko zwykły abonament na rozmowy, zatem wystarczy że zaloguje skype, zadzwonię do kogoś ze skype, i już nie dostanę żadnej informacji że rozmowa ta jest opłacana?
Tak pytam się bo, np. wyobraźmy sobie pewną sytuację:
np. załóżmy że jestem gdzieś poza domem, w jakimś miejscu znalazłem wifii, i rozmawiam sobie przez skype wifii, ale załóżmy że bez mojej wiedzy nagle internet we wifi znika ( co dzieje się w pewnych miejscach nagminnie ), i co teraz?
Czy automatycznie zacznie pobierać mi pieniądze z karty sim, a ja o niczym nie będę wiedział?
Dziękuję.

---------- Wpis dodano o 22:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:25 ----------

W trakcie gdy pisałem to Cintulek po części odpowiedział na pytanie, ( za co dziękuję ):

I gdy nie mamy uaktywnionego korzystania z Internetu przez sieć komórkową, jak i nie jestesmy podłączeni do sieci WiFi, wtedy żadna opłata nie jest naliczana, bo tylko włączamy aplikację. :)

Zatem wychodzi na to że chociażbyśmy jak chcieli to w przypadku gdy nie mamy wykupionego Internetu przez sieć komórkową, i tak nie dodzwonimy się przez skype, ani też oczywiście nie zapłacimy. Zatem pełny spokój :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users