Instalacja Snow Leo na Imac-u G5 isight late 2006 z C2D
Napisano 07 stycznia 2012 - 15:41
http://www.macmaps.com/bootcd.html
najważniejszy pkt 4 w sekcji Panther/Tiger/Leopard method
4. Choose to format the disk image as DVD/CD Master, name the disk image and click Save
jesli ściągniesz właściwą wersje tajgera i właściwie ją wypalisz będziesz miał pewność co jest uszkodzone hard a co soft.
Napisano 08 stycznia 2012 - 07:21
Napisano 08 stycznia 2012 - 07:50
Napisano 08 stycznia 2012 - 10:25
Napisano 08 stycznia 2012 - 11:56
mysle, ze wiele osob na forum ma taką płytę. nie będzie kłopotu ze znalezieniem. zresztą są torenty i inne megauploady, tajgera ci tam dostatek.Powodzenia w szukaniu takiej płyty.
rady kolegów są dobre ale tworca wątku napisał w ostatnim poście:
*Zastanawiam się jak teraz zainstalować oryginalny system bez modyfikacji, ten ktory docelowo ten komputer otrzymał, /.../*
a również:
*Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem było by otrzymać oryginalną płytke do tego modelu. /.../*
myślę, że skoro udało się postawić jakiś działający system na tym iMacu to można wypalić na nim płytę używając zewnętrzny napęd DVD bo wewnętrzny wygląda na uszkodzony. To uszkodzenie notabene może polegać na tym, że jest ściśnięty mechanicznie i w dodatku brudny - przydało by się umyć soczewkę.
Napisano 08 stycznia 2012 - 15:43
Napisano 09 stycznia 2012 - 00:02
Moze ci po prostu pozycze oryginalnego snow leoparda i sobie potestujesz
Dziękuje za oferte pomocy, mam jednak nadzieje że uporam się z tym jakoś i nie będzie potrzeby męczyć płytki.
To uszkodzenie notabene może polegać na tym, że jest ściśnięty mechanicznie i w dodatku brudny - przydało by się umyć soczewkę.
Rozbierałem ten napęd, soczewka jest czysta, jest tam bardzo złozony mechanizm wysuwania płytki, to on jest przyczyna problemów, jest to jednak zbyt złożony mechanizm żebym mogł sobie z tym poradzić sam nie "uśmiercając" go jednocześnie.
Wracając jeszcze do płytek: owszem jest ich pełno, mam na komputerze przynajmniej 4 różne, jednak każda ma coś do siebie, a przede wszystkim nie wszystkie nawet na wirtualnej maszynie bootuja na moim windowsie, a powinny to robić.
A nie prościej skoro masz już jakiś działający Mac system, wejśc w narzędzie dyskowe, i stworzyć bootowalnego Pendrive'a z Retaila który posiadasz i zainstalować system od zera bez użycia DVD/CD?
Coż wydaje się to jedynym sensownym rozwiązaniem, tak właśnie mam zamiar uczynić jednak mam dwa problemy:
1. W jaki prosty sposób przenieść z windowsa obraz płytki na tego Osx-a?
2. Zaliczenia na uczelni, toteż chroniczny brak czasu
Napisano 09 stycznia 2012 - 01:01
Napisano 10 stycznia 2012 - 10:36

Napisano 10 stycznia 2012 - 10:42
mysle, ze wiele osob na forum ma taką płytę. nie będzie kłopotu ze znalezieniem. zresztą są torenty i inne megauploady, tajgera ci tam dostatek.
tyle, że znalezienie wersji RETAIL wcale nie jest takie proste, w wielu przypadkach wrzucane są .iso dedykowane iBookowi etc. z błędnym oznaczeniem.
Napisano 10 stycznia 2012 - 22:33
To tyle podziękowań a teraz pozwole sobie wysnuć pewne wnioski które istotnie są dość ciekawe i mogą pomóc wielkiej rzeszy uzytkowników Osx-a. Wszelkie zaszczyty nalezą sie jednak Tojot gdyż to on wpadł na to wszystko, ja pozwole sobie przytoczyć jednak wnioski z naszych rozmów.
Problem ktory tutaj próbowaliśmy rozgryźć jest dość złozony i ma podstawy głębsze niz sie może wydawać.
Problemy wynikające z niemożności zainstalowania sytemu z płytek ściągnietych gdzieś tam z jakiś źródeł były wywołane tym, że obrazy tychże płytek sa źle zrobione i niepełne. Jak sie również okazało tutoriale dotyczące przegrywania, czy wykonywania kopii dysku instalacyjnego na USB również są błędne.
Otóż, po otworzeniu oryginalnej płytki Apple widac partycje ta dedykowana dla Mac-a. Jednak jak się okazuje na płytce są 3 partycje a nie jak by to wynikało z obserwacji jedna , ba co więcej ta partycja ukryta ma prawie 31KB - Mapa Partycji Apple ; 1GB - Apple_Driver_ATAPI co więcej Typ partycji to Apple_Driver_ATAPI. ; 6,74GB - Mac OS X Install DVD,
Zaobserwowanie istnienia tej partycji udało się dopiero zaobserwować otwierając płytkę niskopoziomowo. Dlatego wykonując zwykle kopie za pomocą Disk Utilitiy tak naprawdę tracimy dane, gdyż nie widzi on tejże ukrytej partycji.
Niektórzy stwierdza ze ukryta partycja, to nie problem, przecież instalator Mac Os-X nie jest partycja ukryta i spokojnie się go kopiuje i problemu nie ma.
Niestety, znowu z obserwacji zachowania komputerów z "nie pełnym" obrazem oraz analizy samej struktury partycji wnioskujemy ze mogą właśnie w niej być zawarte sterowniki jakiegoś typu.
Jest to niestety tylko domniemanie, fakt jednak jest taki, nawet gdy jednak nie są to sterowniki, to bez tej partycji instalator nie zadziała i wyrzuci nam "zakaz wjazdu". Udało się jednak z pomocą Tojot-a wykonać kopie oryginalnej płytki w sposób "pełny" i wrzucić ma pendrive-a. Ale jak to uczynić proszę o opisanie już Tojot-a.
Napisano 12 stycznia 2012 - 17:19
Żeby zrobić pendrive'a który na pewno zadziała:
- restartujemy maca
- wpisujemy w terminalu: ls /dev/ | grep -P "^disk..?$"
- wkładamy płytę z oryginalnym Mac OS X
- znowu wpisujemy: ls /dev/ | grep -P "^disk..?$" i zapamiętujemy co nowego się pojawiło
- wpinamy pendrive'a z 8GB pamięci
- znowu wpisujemy: ls /dev/ | grep -P "^disk..?$" i znowu zapamiętujemy co nowego się pojawiło
- uruchamiamy narzędzia dyskowe i ODMONTOWUJEMY DVD i pendriva, ale nie WYSUWAMY!
- wpisujemy dd if=/dev/disk# of=/dev/rdisk# bs=1m zastępując pierwszy # numerem który pojawił się pierwszym powtórzeniu ls, a drugi # tym co pojawiło się po drugim.
- czekamy od 10 minut do 1 godziny (zależy od pendrivea) aż komenda się wykona. UWAGA: nie ma żadnego paska postępu, komenda się wykona kiedy się wykona :-)
Dalsze wyjaśnienia (wersję długą) napiszę później.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych