Instalacja Snow Leo na Imac-u G5 isight late 2006 z C2D
Posted 05 January 2012 - 20:44
Posted 05 January 2012 - 20:53
Posted 05 January 2012 - 20:58
Posted 05 January 2012 - 21:05
Posted 05 January 2012 - 21:07
Ale A1145 ma procesor G5 (PowerPC) a nie C2D? Najwyższy możliwy system to 10.5.8.
Niestety, jest kolega w błedzie, może ja coś źle podałem, zaraz sprawdze co do oznaczenia, procesor to jednak na pewno C2D, rozbierałem komputer na czynniki pierwsze, wymieniałem paste na procesorze, więc jestem prawie na 100% pewien ze widzialem napis Core 2 Duo.
Przy czym do tego modelu przysługuje 10.4 Tiger i tylko ten możesz ściągnąć z sieci bez konsekwencji. Instalacja na nim Leoparda bez jego kupienia to piractwo (a piratów tu nie lubimy).
Drogi panie moderatorze, piractwo to piractwo również uważam ze nie jest to dobra rzecz, jednak chodzi tutaj wyłącznie o cele dydaktyczne, a mianowicie chce postawić system, wtedy bedę pewien ze komputer jest sprawny, w przeciwnym wypadku nie ma sensu inwestować, mam nadzieje że troszke Pan przymknie w tym wypadku oko.
komputery mac są sprzedawane razem z systemem co oznacza, że masz pełne prawo do wejscia w posiadanie przyznanego sytemu, odpowiedniego dla tego komputera (o ile pamiętam 10.4). Jeśli nie możesz pożyczyć od kogoś oryginalnych płytek od tego kompa to sugeruję pobrać go z internetu, wypalić na jakimś innym maku jako płyte butowalną (czyli w narzędziu dyskowym konwersja jako *wzorcowy DVD*) i po wypaleniu iMac powinien odpalic i zainstalowac ten system.
Dzikuej za rade, niestety, mam problemy ze znalezieniem w/w systemu w internecie, postarm sie jeszcze. Instalacje zaczołem od systemów wyzszych bo obsługują botowanie z USB, a to dlatego ze napęd jest zepsuty, a dokładnie "wypluwanie" płytki. Płytkę "połyka" ale "wypluć" już nie potrafi i musze rozbierać napęd każdorazowo
Posted 05 January 2012 - 21:12
Posted 05 January 2012 - 21:13
Dlatego dostałeś informację, jaki system jest przypisany do tego urządzenia. 10.4 Tiger możesz postawić bez kupowania, ściągnięty z internetu, będziesz legalny. Na nim, tak samo jak na 10.6 sprawdzisz, czy komputer jest sprawny. "Cele dydaktyczne" nie usprawiedliwiają piractwaDrogi panie moderatorze, piractwo to piractwo również uważam ze nie jest to dobra rzecz, jednak chodzi tutaj wyłącznie o cele dydaktyczne, a mianowicie chce postawić system, wtedy bedę pewien ze komputer jest sprawny, w przeciwnym wypadku nie ma sensu inwestować, mam nadzieje że troszke Pan przymknie w tym wypadku oko.

Posted 05 January 2012 - 21:16
G5 to nazwa procesora. On jest pre-intel, czyli PPC. wszystkie powyżej 10.5 są dla intela. Ty nie masz intela.
Mysle, ze mianem G5 ma na mysli design...Late 2006 mial C2D.
Posted 05 January 2012 - 21:17
Oczywiście, że mogę być w błędzie bo wnioskuję tylko z informacji podanych w #1, które są sprzeczne - oznaczenie vs. procesor.
Niemniej jednak A1145 (jak również wskazuje podany opis tekstowy - G5 iSight) posiadał procesor G5.
Posted 05 January 2012 - 21:21
Dlatego dostałeś informację, jaki system jest przypisany do tego urządzenia. 10.4 Tiger możesz postawić bez kupowania, ściągnięty z internetu, będziesz legalny. Na nim, tak samo jak na 10.6 sprawdzisz, czy komputer jest sprawny. "Cele dydaktyczne" nie usprawiedliwiają piractwa
Dziekuje za delikatne skarcenie mnie jako "pirata"

Wersja 10.4 napewno znajdzie sie finalnie, jeżeli tylko uda mi się rozpracować tego Maca, ale zaprzestańmy dyskusje o patenty, prawa i inne a zajmijmy sie sednem sprawy a mianowicie że komputer nie działa.
G5 to nazwa procesora. On jest pre-intel, czyli PPC. wszystkie powyżej 10.5 są dla intela. Ty nie masz intela.
Już przesyłam sprostowanie, posiadam dokładnie model a1207 co według specyfikacji ktora znalazłem daje Intela C2D. Dodam jeszcze że hobbystycznie zajmuje sie grzebaniem w podzespołach więc byłem pewien że to napewno C2D na sockecie mpga.
Przepraszam za mój błąd.
Posted 05 January 2012 - 21:33
Posted 05 January 2012 - 21:47
Posted 05 January 2012 - 22:02
System na płytkach był osiągalny na dwa sposoby :
jako wersja dedykowana - część nowego zestawu, sprzedawana & działająca tylko i wyłącznie z danym (określonym) modelem Maca.
jako wersja BOX (pudełkowa) - działająca z każdym modelem.
Zakaz wjazdu = instalujesz wersję dedykowaną przeznaczoną dla innego modelu Maca.
Przynam że wersje którą próbowałem zainstalować "podobno" była Retail, więc teoretycznie powinna działać.
Dzięki za uwagi odnośnie systemu, być może faktycznie tutaj lezy cały problem. Naprawde dałbym wiele żeby mieć oryginalne płytki do tego modelu pod ręką i ostatecznie skęcić obudowe.
Do około 20 minut powinienem mieć wersje 10.4.6 , znowu "podobno" retail, mam nadzieje że będzie działać.
A tak przy okazji jeszcze zapytam, czy istnieje jakies oprogramowanie diagnostyczne, które mógłbym uruchomić w celu sprawdzenia podzespołów? Cos A`la Hirens Boot?
Posted 05 January 2012 - 22:02
a1207 ma oficjalnie przyznany 10.4.7 - ten ci się należy, wyższe powinieneś kupić. najbardziej opłaca sie Lion (najnowszy).
Tylko, ze Lion na tym komputerze moze chodzic ciut cienko.
Posted 05 January 2012 - 22:10
Tylko, ze Lion na tym komputerze moze chodzic ciut cienko.
Komputer jeżeli uda mi się postawić system będzie służył tylko do internetu mojemu ojcu, dlatego myśle że OsX 10.4 będzie tak samo sie sprawdzał jak najnowszy Lion.
Posted 05 January 2012 - 22:11
Posted 05 January 2012 - 22:21
Posted 05 January 2012 - 23:39
mam 2.2 GHz Lion chodzi ok
Nie chodzi o procesor, tylko o pamiec.
---------- Wpis dodano o 01:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:39 ----------
Ej mam c2d 1.8/2GB i też lion śmiga jak sl - bez problemu - no mam ssd, ale z hdd na usb również go podnosiłem i szło ok.
Podnosiles, czy uzywales caly dzien?

Posted 05 January 2012 - 23:43

Posted 06 January 2012 - 00:46
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/43/screennz.jpg/]

Hmmm wygląda na to jakby problemem były sterowniki. Znalazłem jakaś stara płytke dvd z modyfikowanym Mackiem dla PC, i jest to jedyna płytka jak dotąd na której uruchomił sie instalator, zarówno dla Virtualnej maszyny jak i po wrzuceniu płytki do iMaca, jednak podczas instalacji na iMacu wsykakuje błąd. System jest w wersji 10.4 na tej płytce
Posted 06 January 2012 - 10:42
Posted 06 January 2012 - 10:52
Posted 06 January 2012 - 10:52
No bez przesady, typowy backapowy 2.5" przez usb się nie nadaje do pracy - wstawał kilka minut, ale póżniej nawet nawet, tylko na start programu się czekało. Ale ten imac ma chyba normalny ata/sata prawda?
Moje pytanie bylo natury retorycznej

Posted 06 January 2012 - 13:52
Posted 07 January 2012 - 14:58
Zastanawiam się jak teraz zainstalować oryginalny system bez modyfikacji, ten ktory docelowo ten komputer otrzymał, jednak jak narazie wszystkie poprzednie próby zakończone fiaskiem nie napawają mnie optymizmem.
Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem było by otrzymać oryginalną płytke do tego modelu. Jak mozna ją otrzymac? można ją sciągnąć, czy może trzeba szukać i prosić kogos kto ma taki sam model?
EDIt: Zapomnialem odopowiedzieć na pytania:
Płytka wypalana jakims programem który słuzy do otwierania plików dmg (Macdrive) czy cos takiego.
Pierwsza płytka wypalona tym programem bootowala( Wersja 10.6) pozostałe jakie udało mi sie dostać w żadnym wypadku.
Teraz testuje płytki na wirtualnej maszynie, jeżeli nie zbootuje na niej to wiem że na imacu również nie (sprawdzone)
Z Dvd mam jakiś problem, widać ze ktos męczył ten komputer dość mocno, bo oprócz braków w środku komputera to jeszcze napęd jest uszkodzony i potrafi sie zaciac podczas instalatora, dlatego spytam:
Jest jakaś możliwość stworzyć odpowiednio bootowalną płytke spod windowsa?
Ewentualnie skłonny jestem być chwilowo nielegalny i spróbowąc bootować wersje obsługujące tą opcje (dodam ze poprzednie próby botowania z USB były podobne)
Już mi ręce opadaja.....
Postaram sie stworzyć w jakiś sposób bootowalnego pendriva na stojącym aktualnie systemie i zainstalować jak Bóg przykazał ( i pan Jobs) nie modyfikowanego osx-a
A tak wygląda to w praktyce:
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/266/dsc00663ws.jpg/]

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users