Instalacja Snow Leo na Imac-u G5 isight late 2006 z C2D
Napisano 05 stycznia 2012 - 20:44
Napisano 05 stycznia 2012 - 20:53
Napisano 05 stycznia 2012 - 20:58
Napisano 05 stycznia 2012 - 21:05
Napisano 05 stycznia 2012 - 21:07
Ale A1145 ma procesor G5 (PowerPC) a nie C2D? Najwy偶szy mo偶liwy system to 10.5.8.
Niestety, jest kolega w b艂edzie, mo偶e ja co艣 藕le poda艂em, zaraz sprawdze co do oznaczenia, procesor to jednak na pewno C2D, rozbiera艂em komputer na czynniki pierwsze, wymienia艂em paste na procesorze, wi臋c jestem prawie na 100% pewien ze widzialem napis Core 2 Duo.
Przy czym do tego modelu przys艂uguje 10.4 Tiger i tylko ten mo偶esz 艣ci膮gn膮膰 z sieci bez konsekwencji. Instalacja na nim Leoparda bez jego kupienia to piractwo (a pirat贸w tu nie lubimy).
Drogi panie moderatorze, piractwo to piractwo r贸wnie偶 uwa偶am ze nie jest to dobra rzecz, jednak chodzi tutaj wy艂膮cznie o cele dydaktyczne, a mianowicie chce postawi膰 system, wtedy bed臋 pewien ze komputer jest sprawny, w przeciwnym wypadku nie ma sensu inwestowa膰, mam nadzieje 偶e troszke Pan przymknie w tym wypadku oko.
komputery mac s膮 sprzedawane razem z systemem co oznacza, 偶e masz pe艂ne prawo do wejscia w posiadanie przyznanego sytemu, odpowiedniego dla tego komputera (o ile pami臋tam 10.4). Je艣li nie mo偶esz po偶yczy膰 od kogo艣 oryginalnych p艂ytek od tego kompa to sugeruj臋 pobra膰 go z internetu, wypali膰 na jakim艣 innym maku jako p艂yte butowaln膮 (czyli w narz臋dziu dyskowym konwersja jako *wzorcowy DVD*) i po wypaleniu iMac powinien odpalic i zainstalowac ten system.
Dzikuej za rade, niestety, mam problemy ze znalezieniem w/w systemu w internecie, postarm sie jeszcze. Instalacje zaczo艂em od system贸w wyzszych bo obs艂uguj膮 botowanie z USB, a to dlatego ze nap臋d jest zepsuty, a dok艂adnie "wypluwanie" p艂ytki. P艂ytk臋 "po艂yka" ale "wyplu膰" ju偶 nie potrafi i musze rozbiera膰 nap臋d ka偶dorazowo
Napisano 05 stycznia 2012 - 21:12
Napisano 05 stycznia 2012 - 21:13
Dlatego dosta艂e艣 informacj臋, jaki system jest przypisany do tego urz膮dzenia. 10.4 Tiger mo偶esz postawi膰 bez kupowania, 艣ci膮gni臋ty z internetu, b臋dziesz legalny. Na nim, tak samo jak na 10.6 sprawdzisz, czy komputer jest sprawny. "Cele dydaktyczne" nie usprawiedliwiaj膮 piractwaDrogi panie moderatorze, piractwo to piractwo r贸wnie偶 uwa偶am ze nie jest to dobra rzecz, jednak chodzi tutaj wy艂膮cznie o cele dydaktyczne, a mianowicie chce postawi膰 system, wtedy bed臋 pewien ze komputer jest sprawny, w przeciwnym wypadku nie ma sensu inwestowa膰, mam nadzieje 偶e troszke Pan przymknie w tym wypadku oko.

Napisano 05 stycznia 2012 - 21:16
G5 to nazwa procesora. On jest pre-intel, czyli PPC. wszystkie powy偶ej 10.5 s膮 dla intela. Ty nie masz intela.
Mysle, ze mianem G5 ma na mysli design...Late 2006 mial C2D.
Napisano 05 stycznia 2012 - 21:17
Oczywi艣cie, 偶e mog臋 by膰 w b艂臋dzie bo wnioskuj臋 tylko z informacji podanych w #1, kt贸re s膮 sprzeczne - oznaczenie vs. procesor.
Niemniej jednak A1145 (jak r贸wnie偶 wskazuje podany opis tekstowy - G5 iSight) posiada艂 procesor G5.
Napisano 05 stycznia 2012 - 21:21
Dlatego dosta艂e艣 informacj臋, jaki system jest przypisany do tego urz膮dzenia. 10.4 Tiger mo偶esz postawi膰 bez kupowania, 艣ci膮gni臋ty z internetu, b臋dziesz legalny. Na nim, tak samo jak na 10.6 sprawdzisz, czy komputer jest sprawny. "Cele dydaktyczne" nie usprawiedliwiaj膮 piractwa
Dziekuje za delikatne skarcenie mnie jako "pirata"

Wersja 10.4 napewno znajdzie sie finalnie, je偶eli tylko uda mi si臋 rozpracowa膰 tego Maca, ale zaprzesta艅my dyskusje o patenty, prawa i inne a zajmijmy sie sednem sprawy a mianowicie 偶e komputer nie dzia艂a.
G5 to nazwa procesora. On jest pre-intel, czyli PPC. wszystkie powy偶ej 10.5 s膮 dla intela. Ty nie masz intela.
Ju偶 przesy艂am sprostowanie, posiadam dok艂adnie model a1207 co wed艂ug specyfikacji ktora znalaz艂em daje Intela C2D. Dodam jeszcze 偶e hobbystycznie zajmuje sie grzebaniem w podzespo艂ach wi臋c by艂em pewien 偶e to napewno C2D na sockecie mpga.
Przepraszam za m贸j b艂膮d.
Napisano 05 stycznia 2012 - 21:33
Napisano 05 stycznia 2012 - 21:47
Napisano 05 stycznia 2012 - 22:02
System na p艂ytkach by艂 osi膮galny na dwa sposoby :
jako wersja dedykowana - cz臋艣膰聽nowego zestawu, sprzedawana & dzia艂aj膮ca tylko i wy艂膮cznie z danym (okre艣lonym) modelem Maca.
jako wersja BOX (pude艂kowa) - dzia艂aj膮ca z ka偶dym modelem.
Zakaz wjazdu = instalujesz wersj臋聽dedykowan膮聽przeznaczon膮聽dla innego modelu Maca.
Przynam 偶e wersje kt贸r膮 pr贸bowa艂em zainstalowa膰 "podobno" by艂a Retail, wi臋c teoretycznie powinna dzia艂a膰.
Dzi臋ki za uwagi odno艣nie systemu, by膰 mo偶e faktycznie tutaj lezy ca艂y problem. Naprawde da艂bym wiele 偶eby mie膰 oryginalne p艂ytki do tego modelu pod r臋k膮 i ostatecznie sk臋ci膰 obudowe.
Do oko艂o 20 minut powinienem mie膰 wersje 10.4.6 , znowu "podobno" retail, mam nadzieje 偶e b臋dzie dzia艂a膰.
A tak przy okazji jeszcze zapytam, czy istnieje jakies oprogramowanie diagnostyczne, kt贸re m贸g艂bym uruchomi膰 w celu sprawdzenia podzespo艂贸w? Cos A`la Hirens Boot?
Napisano 05 stycznia 2012 - 22:02
a1207 ma oficjalnie przyznany 10.4.7 - ten ci si臋 nale偶y, wy偶sze powiniene艣 kupi膰. najbardziej op艂aca sie Lion (najnowszy).
Tylko, ze Lion na tym komputerze moze chodzic ciut cienko.
Napisano 05 stycznia 2012 - 22:10
Tylko, ze Lion na tym komputerze moze chodzic ciut cienko.
Komputer je偶eli uda mi si臋 postawi膰 system b臋dzie s艂u偶y艂 tylko do internetu mojemu ojcu, dlatego my艣le 偶e OsX 10.4 b臋dzie tak samo sie sprawdza艂 jak najnowszy Lion.
Napisano 05 stycznia 2012 - 22:11
Napisano 05 stycznia 2012 - 22:21
Napisano 05 stycznia 2012 - 23:39
mam 2.2 GHz Lion chodzi ok
Nie chodzi o procesor, tylko o pamiec.
---------- Wpis dodano o 01:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:39 ----------
Ej mam c2d 1.8/2GB i te偶 lion 艣miga jak sl - bez problemu - no mam ssd, ale z hdd na usb r贸wnie偶 go podnosi艂em i sz艂o ok.
Podnosiles, czy uzywales caly dzien?

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:43

Napisano 06 stycznia 2012 - 00:46
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/43/screennz.jpg/]

Hmmm wygl膮da na to jakby problemem by艂y sterowniki. Znalaz艂em jaka艣 stara p艂ytke dvd z modyfikowanym Mackiem dla PC, i jest to jedyna p艂ytka jak dot膮d na kt贸rej uruchomi艂 sie instalator, zar贸wno dla Virtualnej maszyny jak i po wrzuceniu p艂ytki do iMaca, jednak podczas instalacji na iMacu wsykakuje b艂膮d. System jest w wersji 10.4 na tej p艂ytce
Napisano 06 stycznia 2012 - 10:42
Napisano 06 stycznia 2012 - 10:52
Napisano 06 stycznia 2012 - 10:52
No bez przesady, typowy backapowy 2.5" przez usb si臋 nie nadaje do pracy - wstawa艂 kilka minut, ale p贸偶niej nawet nawet, tylko na start programu si臋 czeka艂o. Ale ten imac ma chyba normalny ata/sata prawda?
Moje pytanie bylo natury retorycznej

Napisano 06 stycznia 2012 - 13:52
Napisano 07 stycznia 2012 - 14:58
Zastanawiam si臋 jak teraz zainstalowa膰 oryginalny system bez modyfikacji, ten ktory docelowo ten komputer otrzyma艂, jednak jak narazie wszystkie poprzednie pr贸by zako艅czone fiaskiem nie napawaj膮 mnie optymizmem.
Wydaje mi si臋 偶e najlepszym rozwi膮zaniem by艂o by otrzyma膰 oryginaln膮 p艂ytke do tego modelu. Jak mozna j膮 otrzymac? mo偶na j膮 sci膮gn膮膰, czy mo偶e trzeba szuka膰 i prosi膰 kogos kto ma taki sam model?
EDIt: Zapomnialem odopowiedzie膰 na pytania:
P艂ytka wypalana jakims programem kt贸ry s艂uzy do otwierania plik贸w dmg (Macdrive) czy cos takiego.
Pierwsza p艂ytka wypalona tym programem bootowala( Wersja 10.6) pozosta艂e jakie uda艂o mi sie dosta膰 w 偶adnym wypadku.
Teraz testuje p艂ytki na wirtualnej maszynie, je偶eli nie zbootuje na niej to wiem 偶e na imacu r贸wnie偶 nie (sprawdzone)
Z Dvd mam jaki艣 problem, wida膰 ze ktos m臋czy艂 ten komputer do艣膰 mocno, bo opr贸cz brak贸w w 艣rodku komputera to jeszcze nap臋d jest uszkodzony i potrafi sie zaciac podczas instalatora, dlatego spytam:
Jest jaka艣 mo偶liwo艣膰 stworzy膰 odpowiednio bootowaln膮 p艂ytke spod windowsa?
Ewentualnie sk艂onny jestem by膰 chwilowo nielegalny i spr贸bow膮c bootowa膰 wersje obs艂uguj膮ce t膮 opcje (dodam ze poprzednie pr贸by botowania z USB by艂y podobne)
Ju偶 mi r臋ce opadaja.....
Postaram sie stworzy膰 w jaki艣 spos贸b bootowalnego pendriva na stoj膮cym aktualnie systemie i zainstalowa膰 jak B贸g przykaza艂 ( i pan Jobs) nie modyfikowanego osx-a
A tak wygl膮da to w praktyce:
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/266/dsc00663ws.jpg/]

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych