Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kupno '' gołego '' iPhone

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 04 January 2012 - 20:28

Czy bezpieczne jest kupno gołego iPhone 4 ? Jeśli sprzedawca pisze że ma do sprzedania sam telefon lub z kablem bez pudełka i reszty to czy jest to bezpieczne ? Ceny kuszące ponieważ można wychaczyć takiego nawet za 1300zł. Ale obawiam sie czy nie będzie to jakas podróbka albo uszkodzona czwóreczka.

#2 iBook

iBook
  • 580 posts

Posted 04 January 2012 - 20:29

Albo kradziony

#3 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 04 January 2012 - 20:34

No właśnie. Chociaz przypuszczam że na forum znalazły sie osoby które się skusiły.

#4 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 04 January 2012 - 21:46

Proste spytaj sie Pana kiedy zostal kupiony i popros o numer seryjny, po tym bez problemu dojdziesz (sprawdzisz na stronie Apple) czy sie zgadza.

#5 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 January 2012 - 21:56

Proste spytaj sie Pana kiedy zostal kupiony i popros o numer seryjny, po tym bez problemu dojdziesz (sprawdzisz na stronie Apple) czy sie zgadza.

No a on (Pan) tego nie może sprawdzić? Może właśnie to robi po przeczytaniu Twojego (i mojego) posta.

Popros o imei i w razie czego masz umowę na Allegro i korespondencję mail'ową.

#6 RumburMK

RumburMK
  • 613 posts

Posted 05 January 2012 - 17:25

Oczywiście że większość takich telefon z kabelkami bez pudełek, papierków jest kradziona, w najgorszym wypadku znaleziona, ewentualnie po prostu telefon składany z kilku. Np. w anglii tak się wycfanili, że po zakupie telefonu, ubezpieczali je od kradzieży...no i po zgłoszeniu kradzieży, dostawali za niego pieniążki na nowy, telefon automatycznie był blokowany, ale tylko na anglię. Wiele osób wywozi takie telefony właśnie do naszego pięknego kraju i potem allegro.pl. Ponieważ nasz piękny kraj do najbogatszych nie należy, zawsze znajdzie się jakiś "bidok" co kupi taki telefon, bo przecież "kradzione nie tuczy" i potem udaje głupka, że nie wiedział przecież, że zakupiony przez niego telefon pochodził z kradzieży...

#7 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 06 January 2012 - 10:08

No tak. A jak wygląda używanie takiego powiedzmy 2 letniego lub rocznego iPhone ? Widać wyraźnie że bateria jest słabsza ?

#8 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 06 January 2012 - 10:31

to zależy jak go użytkował poprzedni właściciel, czy też właściciele. Jeżeli szanował baterie, czyli ładował ją zawsze gdy była poniżej 20% i wykonywał poprawne cykle ładowań, to powinno być okej. Ja mam 3gsa od kolesia ktory iphona uzywał w domu jako urządzenie do ogladania filmów, telefon był ciagle na ładowarce. Obecnie telefon ma 9-10 miesiecy i bateria trzyma spokojnie 2-3 dni przy normalnym dzwonieniu, smsowaniu oraz wifi + gry. Teraz np. mam w użyciu 4h 12 minut, w gotowości 3 dni i 12 godzin ;) a wskaźnik baterii 4% i zaraz muszę go podłączyć ;)

#9 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 06 January 2012 - 10:50

A da się jakoś sprawdzić ile cykli ładowań już było ? Po ilu cyklach można stwierdzić że bateria już nie jest dobra ?

#10 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 06 January 2012 - 10:56

http://myapple.pl/ip...dz-i-swoja.html

#11 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 06 January 2012 - 11:04

Bardzo dziękuję :) A co z aktywacją ? Jeśli kupie używanego iPhone i zainstaluje mu swoja kartę SIM to jak to będzie wyglądać ? Bo przecież już był aktywowany przez poprzedniego właściciela. Czy skoro iPhone jest bez simlocka to zadziała każda karta SIM ?

#12 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 06 January 2012 - 11:06

skoro bez sim to bedzie dzialać każda karta

#13 Pedro407

Pedro407
  • 597 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 January 2012 - 11:12

Podjęliście temat kradzionych telefonów tak bardzo, że nie bierzecie już pod uwagę, że mógł być przywieziony z USA. Bez pudełka, żeby nie płacić cła, a bez ładowarki bo amerycka, bezużyteczna w Polsce.. Ja tak kupiłem Maca, tylko, że mój Mac był akurat nowy, jeszcze zaplombowany i mam ładowarkę..

#14 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 06 January 2012 - 11:18

To, że telefon nie ma pudełka, nie musi oznaczać, że jest "ciepły" niektórzy nie kolekcjonują kartoników itd... ;)

#15 donomar

donomar
  • 76 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 January 2012 - 11:24

Moj kolega kupil Iphona 3GS "gołego", cieszył sie nim ze 2 miechy.Pozniej przyszla do niego milicja i mu zabrała

#16 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 06 January 2012 - 11:27

Jak dla mnie kupno takiego iPhone jest sporym ryzykiem.

#17 manaj

manaj
  • 77 posts

Posted 06 January 2012 - 11:33

milicja zmieniła swój status na obecny "policja" w roku 1990, pierwszy iphone został ukazany światu w 2007 roku. Twój kolega wynalazł maszynę do teleportacji w czasi? Czy broń nas boże wymyśliła go MILICJA?! A tak na serio, Nie zawsze bez pudełkowy równa się kradziony, i zablokowany. Tak jak wspominał kolega wyżej, przywieziony ze stanów, pudełko odrzucone by nie płacić cła, gwarancja przesłana pocztą, natomiast ładowarka gdzieś się zgubiła. iPhone OEM :)

#18 yolfiol

yolfiol
  • 58 posts

Posted 06 January 2012 - 12:11

Witam kupiłem właśnie takiego iphona,dostałem tylko kabelek,oczywiście cena była odpowiednio mniejsza.Więc jestem zadowolony,a kupowałem z serwisu.Mam go z pół roku no i wszystko w porządku.

#19 jabłko-fan

jabłko-fan
  • 205 posts

Posted 06 January 2012 - 20:05

Ja wolał bym nie ryzykować. Zawsze kupuję urządzenia nowe w iSpocie lub w Apple Store Online.

#20 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 January 2012 - 20:21

Ja wolał bym nie ryzykować. Zawsze kupuję urządzenia nowe w iSpocie lub w Apple Store Online.

A wiesz, ze w drodze do domu mogą Cie napaść i zabrać iPhone'a? Ja bym na Twoim miejscu zatrudnił obstawe.

#21 magdi

magdi
  • 74 posts

Posted 07 January 2012 - 21:48

A moze po prostu spisac IMEI i spytac na policji, czy nie jest w bazie telefonow kradzionych? Ja kupowalam tel od faceta z ogloszenia i mimo ze tel byl nowy i zafoliowany, to facet podczas zakupu na ewentualnosc zostal spisany przez policje, tak wiec mi nic nie grozi:)

#22 karolina89

karolina89
  • 3 posts

Posted 08 January 2012 - 23:26

Witam, do niedawna bylam szczesliwa posiadaczka bialego iphone'a 3GS. Niestety zostal mi on skradziony wczoraj w nocy, z rynku, we Wroclawiu. Jesli iphone bylby komukolwiek proponowany, jestem gotowa zaplacic za jego oddanie, jakiekolwiek informacje... Dzieki

#23 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 08 January 2012 - 23:32

Napisz o tym Skradziony sprzęt i koniecznie podaj numer IMEI.

#24 magdi

magdi
  • 74 posts

Posted 09 January 2012 - 01:07

Witam,

do niedawna bylam szczesliwa posiadaczka bialego iphone'a 3GS. Niestety zostal mi on skradziony wczoraj w nocy, z rynku, we Wroclawiu. Jesli iphone bylby komukolwiek proponowany, jestem gotowa zaplacic za jego oddanie, jakiekolwiek informacje... Dzieki

Mialas wlaczone Find My iPhone? Jak tak to na www.icloud.com mozesz zlokalizowac swoj telefon

#25 karolina89

karolina89
  • 3 posts

Posted 09 January 2012 - 07:55

Niestety nie mialam konta w iCloud, kupilam telefon 3 lata temu... w nim cale moje zycie! :) bez iCloud nie moge tez wykasowac danych, wiec tragedia calkowita...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users