Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z AirPrint

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 04 stycznia 2012 - 17:34

Witam,zakupiłem drukarkę HP Photosmart 5510 która to jest wspierana przez Ipod,Iphone,Ipad w funkcji bezprzewodowego drukowania. Problem jednak polega na tym że będąc np. w aplikacji MAIL czy SAFARI po wejściu w opcję drukuj (drukarki nie znajduje) pisze że nie znaleziono żadnej.... Jednak jeżeli chce drukować sobie z laptopa coś via wifi nie ma żadnego problemu....

#2 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 04 stycznia 2012 - 18:09

To że drukujesz z laptopa przez WiFi nie ma nic wspólnego z AirPrint. Sprawdź w instrukcjimczy nie trzeba w drukarce włączyć funkcji AirPrint. Może wymagana jest aktualizacja oprogramowania drukarki.

#3 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 04 stycznia 2012 - 19:30

Funkcja AirPrint polega na laczeniu sie z drukarka via wifi,jak sam jobs powiedzial....wystarczy ze drukarka jest podlaczona do internetu i znajduje sie w tej samej sieci co ipad,ipod czy iphone.Jednak tej nawet w sieci nie znajduje.... Na laptopie tak.

#4 kubasPb

kubasPb
  • 92 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 17:08

Podłącze się pod temat bo mam podobny problem tyko mam hp LaserJet p1102w i te wszystko z kompów smiga itp. ale jak juz z iphona4 chce cos drukować to nie wyszukuje jej. iOs 4.3.3

#5 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 17:12

Funkcja AirPrint polega na laczeniu sie z drukarka via wifi,jak sam jobs powiedzial....

Ale Jobs zapomniał Ci powiedzieć że nie tylko AirPrint do tego służy.
Jak już napisałem wcześniej, to że z laptopa drukujesz wcale nie znaczy że AirPrint Ci działa. Zanim jeszcze powstało AirPrint to już parę ładnych lat można było drukować bezprzewodowo.

Przeczytaj instrukcję do drukarki, na pewno coś tam jest na temat funkcji AirPrint.

#6 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 12:49

Nie rozumiesz,jest to model z funkcja AirPrint nawet na pudelku pisze made for ipod,ipad,iphone,przegladalem ustawienia i nic nie znalazlem,sprawdzilem nawet pod strona Appla jak to powinno dzialac,jest krok po kroku opisane co nalezy robic do momentu w ktorym pisze "nacisnij drukuj i wybierz drukarke z listy"problem w tym ze pokazuje nie wykryto zadnego uzadzenia z funkcja AirPrint,czytalem rowniez opis funkcji na stronie hp,tam rowniez nie pisze nic o specjalnym uruchamianiu tej opcji,to jest tak proste jak sie mowi,drukarka ma znajdowac sie w sieci domowej z ktora to laczy sie tez ipad. I tyle. Nie mylmy pojecia z funkcja eprint ktora z ipada smiga bez problemu. Na 99%wiem ze jest to wina routera a dokladnie jednej z jego opcji,ale nie wiem jak to zrobic,co zaznaczyc lub odznaczyc.... Jako ciekawostke powiem ze na poczatku jak instalowalem drukarke i rowniez laptop ja wyszukiwal to nie mogl jej znalezc tez nie wiem z jakiego powodu,dodalem ja do sieci poprzez przypisanie jej pod ip. Firewalle wylaczone albo ograniczone na low,antyviruis w chwili prob rowniez byl wylaczony.

#7 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 12:56

To wyłącz router a utwórz sieć na laptopie. Jak w ten sposób zadziała to będziesz miał pewność że to wina routera.

#8 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 14:19

Hmm w sumie jestem lewy w sieciach,jak to zrobic? Mam windows 7

#9 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 14:42

Z pamięci nie powiem bo windowsa nie używam od kilku lat, ale na to pytanie szybciej uzyskasz pomoc na forum dotyczącym windowsa.

#10 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 15:21

Stawiam na router. U mnie też nie mogę dojść do ładu z bezprzewodową synchronizacją iPhone'a. Gdy MBP jest podpięty po kablu do routera - synchronizacja działa super. Gdy MBP jest podpięty bezprzewodowo - już iPhone'a nie widzi.

#11 grrzesiek

grrzesiek
  • 65 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 stycznia 2012 - 22:17

Pierwsza i najważniejsza sprawa sprawdz czy nie masz dostepnego nowego firmware do do drukarnki na stronie producenta. Do HP p1102w jest soft po którym pokazuję się w iphonie drukarka :). Sam to jakiś czas temu przerabiałem.

#12 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 14:37

Tak tez rano zrobilem,niestety juz na samym wstepie instalowania od nowa pojawil sie ten sam problem co byl wczesniej,czyli Po wybraniu w opcjach zeby drukarka laczyla sie z komputerem bezprzewodowo,komputer prosi mnie o uruchomienie kreatora tworzenia polaczenia internetowego na drukarce,tak tez robie,uruchamiam go znajduje siec,lacze sie z nia,na ekranie drukarki wyswietla mi z jaka siecia polaczyla sie i jaki zostal przypisany jej adres ip,i wlasnie o ten adres komputer prosi mnie by mu podac w okienku,podaje i mimo wszystko komputer wywala komunikat ze drukarki nie moze znalezc. Logiczne jest ze blokuje ja router ustawiam wiec firewall na off i dalej nic.... ps. Moze miec znaczenie ustawienie szyfrowania czy jak tam to fachowo sie nazywa WPA, WPA-PSK itp.?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych