Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 13" i5 2.4 GHz // 90 stopni

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 szponder

szponder
  • 117 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 00:59

Witam,

posiadam MacBook Pro 13" i5 2.4 GHz
Apple Tienda Online: iPad 2, iPhone 4, Accesorios iPad, Comprar iPhone, Mac, iPod. En Madrid, Barcelona, Zaragoza, Valencia, Bilbao, Alicante.

Problem polega a tym, że przy zwykłym korzystaniu z google chrome (youtube), odpalonym itunes, Adium, Skype, Photoshop, etc., temperatura procesora sięga do 90 C//5962 obrtów.
Dołączona grafika
Naczytałem się w google, ale nie znalazłem odpowiedzi.

Laptop ma 2 tygodnie. Jest nowy, nie używany, prosto ze sklepu Apple.

Czy to jest normalna temperatura przy tak małym wykorzystaniu?

Jeśli nie jest to normalne, oddaje sprzęt do sklepu i proszę o nowy zestaw.
Mam nadzieje, że jest taka możliwość na terenie europy.

P.S.
Przy zwykłym korzystaniu z Itunes i google // Temp. 60 C/ 2000 obrtów

Dziękuję za odpowiedź.

#2 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 03 stycznia 2012 - 01:35

@szponder

To normalne temperatury.

P.S.
Przy zwykłym korzystaniu z Itunes i google // Temp. 60 C/ 2000 obrtów

Też tak mam

Te wyższe są przy YT, filmiki flash itp.

BTW.
Ostatnio przerabiałem płyty DVD na pliki pod iTunes .mp4 programem DVD Ripper HD. Obróbka jednej DVD zajmowała około godziny i miałem temperatury około 89-93 stopnie i wiatrak od 4000 do ponad 6000 obrotów. Trochę się przejmowałem. ale tak po kliku godzinach przerabiania kolekcji, za każdym razie po skończeniu procesu dosłownie w kilka sekund obniżał temperaturę do 60 stopni i 1999 obrotów.
Na koniec dodam, że Maki mają czujniki temperatury i nie pozwolą spalić maszyny - teoretycznie.

#3 jedrula

jedrula
  • 147 postów
  • SkądEuropejczyk.

Napisano 03 stycznia 2012 - 13:43

No właśnie, ja mam MBP 4.1 (2008r). Jako, że zajmuję się fotografią od dłuższego czasu, a od całkkiem krótkiego siedzę "na maku" to zauważyłem, że przy obróbce raptem 60 zdjęć w Photoshopie obudowa pod matryca potrafi się nagrzać masakrycznie. Nie powiem, że idzie się poparzyć, ale jest pewnie taka możliwość. To aż tak normalne? Nie ukrywam - praca na PS w macu jest dużo większa przyjemnością niż na windzie (o niebo lepsza,szybsza,itd), ale ciepło jakie wydaje jest przerażające. Nie umiem odpowiedzieć ile ma stopni wtedy bowiem nei mam dobrego programu do pomiaru szybkości wentylatorów lub temperatury (może jakies mi polecicie?). Ale prosze o informację czy u Was tez tak jest?!?!?!?!?

#4 FutrzakPL

FutrzakPL
  • 31 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 stycznia 2012 - 14:51

Włącz "Monitor aktywności" i sprawdź co tak zjada procesor. To nie jest normalne żeby przy tych kilku rzeczach był obciążony w 68%.

#5 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 03 stycznia 2012 - 15:26

J ateż tak sądzę. Faktem było że przy konwersji programem HandBrake procesor był obciążony w 100% ale temperatury aż takiej nie było.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych