Witam!
Mam pytanie. Slyszalem ze przechodzenie przez bramki sklepowe ze sluchawkami grozi ich uszkodzeniem. Czy to prawda i jak to dokladnie wyglada (na jakiej podstawie to dziala)?
Chodze do centr handlowych pare razy w tygodniu i zaczynam sie bac ze cos sie zaczyna dziac z moimi sluchawkami z tego powodu.
P.S. Mam nadzieje ze sluchawki podlegaja gwarancji przy uszkodzeniu w ten sposob?

Słuchawki i Bramki sklepowe
Rozpoczęty przez
goodboy
, 24 cze 2007 01:38
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 czerwca 2007 - 01:38
Napisano 24 czerwca 2007 - 02:57
Gdzie tak slyszales :shock:
Napisano 24 czerwca 2007 - 15:05
Dodam ze kiedy mam podlaczone sluchawki do iPoda i przechodze przez bramki to slysze w nich piszczenie

Napisano 24 czerwca 2007 - 16:07
bramki dzialaja na zasadzie indukcji, gdy urzadzenie nadajace(to na ubraniach itp) znajdzie sie w polu elektromagnetycznym wytworzonym przez bramke, wytwarza fale radiowa ktora aktywuje brzeczyk(alarm). to chyba tak w skrocie... osoby posiadajace rozrusznik serca nie powinny przechodzic przez takie bramki.
nie wiem jak takie cos moze uszkadzac sluchawki, ktos gdzies pewnie jakas plote puscil i to tak sie rozpowszechnia :/
Napisano 25 czerwca 2007 - 12:03
Wielkie dzieki Krysiek

Napisano 25 czerwca 2007 - 12:32
Klasyczne sluchawki powinny byc bezpieczne dopuki indukowany sygnal nie jest naprawde silny - dopoki ten "pisk" w sluchawkach jest do zniesienia dla Ciebie to i dla sluchawek tez bedzie.
Jak sadze naterzenie tego pola nie moze byc zbyt wielkie - sa przecierz normy emisji radiowej, ktore obowiazuja nie tylko MacBook'i ale wszelkie urzadzenia emitujace fale radiowe, a skoro Wi-Fi czy Bluetooth generuje spora moc (zasieg 100m) to taka bramka pracuje na podobnych jesli nie mniejszych mocach.
Niemniej surfowanie po sieci w promieniu nawet kilkunastu metrow od bramek moze byc z powodzeniem przez nie zaklocone.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych