Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook dla licealisty?

• Please log in to reply
56 replies to this topic

#26 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 January 2012 - 18:43

ja także brałbym 15''

#27 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 January 2012 - 19:31

jakości wykonania.

Szczegolnie obudowy, ktora potrafi zdeformowac sie po wepchnieciu laptopa w pokrowcu do plecaka.

#28 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 02 January 2012 - 20:18

Ze stanow sprowadzane mozna kupic juz za
5600 zl tegoroczne modele.

Ja tu widzę 6500 zł ;p Poza tym laptopa mam zamiar kupić w Kanadzie - mam tam rodzinę, co jakiś czas ktoś przyjeżdża w odwiedziny do PL, więc mógłby zabrać ze sobą jabłko. Również bardziej od 13" Aira podoba mi się 15" Pro, ale trochę martwi mnie ten dysk - 5400 obr/min. A za 7200 obrotów trzeba słono dopłacić, już nie mówiąc o SSD.

#29 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 January 2012 - 20:22

Murawsky, pisalem w poscie ze ten uzytkownik allegro ma w swoich aukcjach MBP 15 z 2.53 GHz Prockiem i GT330M za 5200 zl...
Apple MacBook Pro 2.53 GHz Intel Core i5 (2009786995) - Aukcje internetowe Allegro

Dysk mozna przeciez wymienic na SSD... Poza tym nie ma duzej roznicy pomiedzy 5400 a 7200.

Laptop jest Refurbished. W Kanadzie tez sa chyba dostepne.
http://store.apple.c...oduct/FC723LL/A

#30 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 January 2012 - 20:25

Ja tu widzę 6500 zł ;p Poza tym laptopa mam zamiar kupić w Kanadzie - mam tam rodzinę, co jakiś czas ktoś przyjeżdża w odwiedziny do PL, więc mógłby zabrać ze sobą jabłko. Również bardziej od 13" Aira podoba mi się 15" Pro, ale trochę martwi mnie ten dysk - 5400 obr/min. A za 7200 obrotów trzeba słono dopłacić, już nie mówiąc o SSD.

to się nie martw bo osiwiejesz, ja mam 17'' z dyskiem 5400 obr i jest ok

#31 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2012 - 21:31

Dysk mozna przeciez wymienic na SSD... Poza tym nie ma duzej roznicy pomiedzy 5400 a 7200.

Nie ma? Ja wymieniłem stockowego (mbp 15 late 2008) 5400 na scorpio black 750gb (7200) i system odpala się ponad 2 razy szybciej, nie mówiąc już o aplikacjach (np Word - z 15 sekund do 3 sekund, mail z 25 000 wiadomości - z 20 sekund do max 3-4 sekund itp) Żadnego beachballa nie widziałem od miesięcy, nie przepłacając jednocześnie za wciąż kulawe ssd.

#32 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 03 January 2012 - 00:54

Czyli najlepszym wyborem byłoby kupienie Pro 15 5400 rpm i wymiana dysku na 7200 rpm (dysk nie od apple) ? Ile kosztuje taki dysk (może być nawet 500 GB) ?
... lub oczywiście kupno Aira ;p

Laptop jest Refurbished. W Kanadzie tez sa
chyba dostepne.
http:// store.apple.com /ca/product/FC 723LL/A

To jest nówka sztuka? Czym to się różni od tego MBP 15 za 1899$?

#33 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 03 January 2012 - 02:09

Urzadzenia Refurbished to sa uzywane urzadzenia, uszkodzone, ale naprawione przez Apple. Ponownie zapakowane i wystawione do sprzedazy. W gruncie rzeczy - mozna je postrzegac jako urzadzenia nowe. W dodatku otrzymujesz pelna roczna gwarancje na to urzadzenie. Nie ma rowniez problemow w tym wypadku z AppleCare.

Z mojego punktu widzenia. Jedyna wada tych urzadzen jest okreslona konfiguracja. Mozesz wybrac model(ale nie kazdy jest dostepny) oraz co najwyzej wymienic sobie w nim dysk i Ram.

#34 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2012 - 09:42

Co do refurbów - "lecę" na nich już prawie 5 lat i nigdy mnie nie zawiodły (macbooki pro, mac pro) w przeciwieństwie do iMaca kupionego w iSpocie - ciągle się sypał ;) Nie ma się co bać kupować refurbów, gwarancja jest, wszystko jest ok.

Czyli najlepszym wyborem byłoby kupienie Pro 15 5400 rpm i wymiana dysku na 7200 rpm (dysk nie od apple) ? Ile kosztuje taki dysk (może być nawet 500 GB) ?
... lub oczywiście kupno Aira ;p

Daj sobie spokój z tym Airem. Wydając >5000 zł wolałbym rozglądać się za komputerem, który za dwa lata także będzie mógł się pochwalić jako taką wydajnością. Z Airem tego nie osiągniesz :)
Co do dysku - WD Scorpio Black - ja mam 750gb i jest ok, 500gb też będzie ok. Ogólnie rzecz biorąc nie wolno robić tego błędu, co większość ludzi, czyli patrzeć się na transfer dysku, ale patrzeć na czas dostępu, to on jest najważniejszy, a w tym Blacku jest na na prawdę wysokim poziomie.

#35 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 January 2012 - 09:42

Urzadzenia Refurbished to sa uzywane urzadzenia, uszkodzone, ale naprawione przez Apple. Ponownie zapakowane i wystawione do sprzedazy. W gruncie rzeczy - mozna je postrzegac jako urzadzenia nowe. W dodatku otrzymujesz pelna roczna gwarancje na to urzadzenie. Nie ma rowniez problemow w tym wypadku z AppleCare.

Refurbished pochodza ze zwrotow kazdego rodzaju. Niektore sa rzeczywiscie naprawiane, w innych wady nie uznawane sa za widzimisie klienta i nie robi sie z tym nic. Prawdopodobnie znajdziesz pomiedzy nimi tez sprzet powystawowy. Reszta to sprzet poleasingowy. W przypadku laptopow te dostaje zwykle nowa klawiature i baterie.

#36 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 03 January 2012 - 19:15

Urzadzenia Refurbished to sa uzywane
urzadzenia, uszkodzone, ale naprawione przez
Apple

No to skoro są naprawione to chyba nie powinienem się wahać czy brać?
Czy na tych Refurbishedach widać jakieś ślady użytkowania?

#37 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 posts

Posted 03 January 2012 - 21:38

Sam jestem licealistą uczniem pierwszej klasy i korzysztam z modelu Pro i jestem zadowolony :P A na refubished nie widać śladów bo jest nowa obudowa.

#38 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 03 January 2012 - 22:20

Gdzieś tutaj padło zdanie, że gdy wyjdzie nowa seria Macbookow, to cena obecnego MBP 15 będzie w cenie obecnego lepszego MBP 13. Czy ta "zniżka" obejmuje również modele refurbished?

#39 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 04 January 2012 - 18:59

Widzę, że niejasno napisałem ;p Chodzi mi o to, że jeśli będzie jakiś rabat na Macbooka 15, z powodu wejścia nowej serii MB, to spadnie również cena modeli refurbished?

#40 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 January 2012 - 19:38

Widzę, że niejasno napisałem ;p
Chodzi mi o to, że jeśli będzie jakiś rabat na Macbooka 15, z powodu wejścia nowej serii MB, to spadnie również cena modeli refurbished?

Poltoraroczny MBP C2D 2,66 GHz, 13 cali wycenili na 930 USD. To chyba 2/3 ceny nowego.

#41 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 05 January 2012 - 16:57

Poltoraroczny MBP C2D 2, 66 GHz, 13 cali
wycenili na 930 USD. To chyba 2/3 ceny
nowego.

O jaaa... 1,5 roku nie będę czekać ;p Laptopa przywiozą mi znajomi z Kanady, a oni będą w Polsce w wakacje... jaka wtedy byłaby cena obecnego MBP 15 i tego nowego (z prockiem ivy) ? Tak w przybliżeniu...

#42 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 05 January 2012 - 22:10

Skoro mowisz ze nie grasz to wtedy sens byloby kupienie 13 z Ivy Bridge ktora bedzie(przynajmniej powinna miec...) wydajnosc graficzna(HD 4000) na poziomie conajmniej GT330M czyli tego ktory byl montowany w MBP 15 z 2010 roku. W dodatku jest szansa(choc moim zdaniem to bardzo watpliwe glownie ze wzgledu na to ze bylyby to urzadzenia konkurencyjne dla MBA), ze pojawia sie w tych komputerach Dyski SSD. Anyway, jak zamierzasz kupic MBP na wakacje to przyoszczedzisz duzo wybierajac wtedy nowa 13. W swietle tego wszystkiego - mam coraz wieksze watpliwosci czy doczekamy sie redesigne'u MBP... Wydaje mi sie ze mozemy spodziewac sie update'u sprzetu. Wszystko wskazuje na to ze w niedlugim czasie Apple porzuci calkowicie segment Pro. Final Cut Studio, podejscie do MacPro, wydajnosc MBA. Tak to wszystko ewoluuje... ;)

#43 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 06 January 2012 - 00:28

13" to za mało, jeśli miałbym brać 13", to stawiałbym na maksymalną mobilność (a nie wysoką wydajność w grach, czy zaawansowanych programach) i wzialbym MBA 13". Jednak chyba bardziej cenię troszkę wyższą wydajność i bardziej komfortowe przeglądanie neta, więc optymalnym jest kupno Pro 15". A więc jaka może być cena obecnego Pro 15 za te 6-7 miesięcy (w Kanadzie) ? Obecnie wynosi 1849$.

#44 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 06 January 2012 - 23:15

Czy każdy program Windowsa ma swój odpowiednik na Mac OS ?

#45 PRiDE

PRiDE
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 January 2012 - 07:31

raczej tak :) ja nigdy nie musiałem długo szukać Mac'owego zamiennika

#46 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 07 January 2012 - 12:37

A czy opłaca się dopłacać 150$ za matową matrycę w MBP 15? Słyszałem, że jest jaśniejsza, ale za to ma słabszy kontrast.

#47 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 07 January 2012 - 12:49

A czy opłaca się dopłacać 150$ za matową matrycę w MBP 15? Słyszałem, że jest jaśniejsza, ale za to ma słabszy kontrast.

pójdź do sklepu i zobacz a nie głupie pytania zadajesz, dla jednego warto dla innego nie.

#48 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 07 January 2012 - 15:45

Nie, nie każdy, tak samo jak nie każdy program na Maca ma swój zamiennik na Windows :P Jest wiele programów specjalistycznych lub nietypowych, dla których nie znajdziesz zamiennika pod Mac OS X. Z popularnymi, do zwykłych domowych zastosowań nie ma raczej większego problemu. Wybór oczywiście większy jest na Windows z racji większej popularności systemu. A czy ci to będzie przeszkadzać tego nikt nie wie, zależy czego oczekujesz od komputera i do czego będziesz go używał.

Dawno już nie widziałem żeby ktoś tak pociągnął temat "co wybrać" :) Z tego co napisałeś wnioskuję, że wydajnościowo powinien ci wystarczyć dowolny laptop Apple. Nie wiem skąd pomysł że 13" MPB jakoś się nadmiernie grzeją? Na pewno niewiele bardziej od 15" i nie więcej od innych notebooków tej wielkości. Jak ci nie przeszkadzają ograniczenia Aira (złącza, brak napędu DVD) a zadowala wydajność (do "różnych czatów" i "spraw wokalnych" powinna być aż nadto) to bierz śmiało MBA 13" i po sprawie. Do komfortowego przeglądania sieci jak znalazł - ta sama rozdzielczość co w MBP 15", ekran wiadomo mniejszy ale nie powinno to stanowić wielkiej różnicy in minus. W standardzie masz SSD co też znacznie podnosi komfort pracy. Mocy MPB 15" i tak pewnie nie wykorzystasz nawet w połowie, więc po co przepłacać i nosić ze sobą większy klamot?

#49 Murawsky

Murawsky
  • 103 posts

Posted 07 January 2012 - 18:29

A miał ktoś bezpośredni kontakt z Airem 13 i MBP 15 jednocześnie ? Czy wielkość matrycy jest MOCNO zauważalna gołym okiem ? Ja obecnie nie mogę tego sprawdzić, bo jeżdżąc po sklepach napotykam się albo na Aira, albo na Pro, ale nigdy nie ma tych dwóch obok siebie.

#50 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 07 January 2012 - 18:37

Bardziej rzucają się w oczy marginesy klawiatury w 15 i 17 niż ekran. Różnica jest, ale jakby mi ktoś pokazał sam ekran (bez możliwości spojrzenia na klawiaturę) to nie miałbym odniesienia i pewnie bym mógł się pomylić.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users