Chodzę do 3 gimnazjum i używam mojego Macbooka Pro '13 codziennie zamiast zeszytów, podręczników, do prezentacji, obróbki wideo i zdjęć, czatowania itd. Od razu mówię, że przegrzewanie się modelu early 2011 dotyczy pojedynczych egzemplarzy - z moim jest wszystko w porządku, nie przegrzewa się ani nic, jestem z niego bardzo zadowolony.
Jeżeli chcesz komputer głównie do neta i multimediów to Air faktycznie będzie dla ciebie lepszym wyborem i tutaj warto także powiedzieć, że w testach najnowszy Air wypada lepiej od podstawowego Macbooka Pro '13, ze względu na SSD. Oba te komputery są idealnych rozmiarów do plecaka, torby czy wygodnego trzymania na kolanach, czego nie można powiedzieć o 15-tce, która jest nieco większa i mniej mobilna.
Jest to mój pierwszy komputer z jabłuszkiem i tak samo jak ty zastanawiałem się czy nie będę potem żałował kupna Macbook'a zamiast czegoś z Windowsem. I nie żałuje, wręcz skaczę z radości, że wybrałem Apple, a nie jakiegoś badziewnego peceta. Wiele ludzi mówi "po co wydawać 5 tys. na komputer Apple z tym samym hardwarem co pecet za 3 tys.". Jednak opłaca się. I to bardzo. Moi znajomi tak mówili, a kiedy popracowali parę minut na MB od razu zmienili zdanie.
Nie masz czego obawiać się co do kompatybilności formatów czy obsługi (wiem, że wiele osób "boi się" przesiąść na maca ze względu na inne oprogramowanie). Wręcz pozorom i niektórym opiniom, OS X nie jest tak zamkniętym systemem. Odkąd posiadam Macbooka mogę stanowczo stwierdzić, że w życiu nie przesiadłbym się z powrotem na jakikolwiek innym komputer niż od Apple. Nie dość, że jest on perfekcyjnie wykonany to też oprogramowanie jest bardzo intuicyjne, a sklep z aplikacjami Mac App Store na pewno przypadnie ci do gustu. Zapomnisz o żmudnych instalacjach najmniejszych programów, co w przypadku Windowsa jest nieuniknione.
Co do komunikatorów do Skype masz na OS X, a GG da się zrobić w iChacie, ponadto ponoć ma wyjść wersja na OS X. Jest wiele bardzo przydatnych aplikacji społecznościowych np. do Facebooka --> FaceTab (szybki i łatwy dostęp), oficjalna aplikacja Twittera, których nie ma na Windowsa.
Nie mogę powiedzieć, że czytanie na zewnątrz jest komfortowe, ponieważ Macbook jak pewnie wiesz ma błyszczącą matrycę, dlatego w mocnym słońcu staje się niemal lustrem. Ale w normalnym, lekko słonecznym dniu jest już spoko.
Dużym plusem tych komputerów jest długi czas pracy na baterii - mój przy przeglądaniu neta, słuchaniu muzyki i kilku małych aplikacjach wytrzyma 7-8 godzin po prawie całorocznym używaniu.
W razie bardziej szczegółowych informacji pisz w prywatnych wiadomościach.
Mam nadzieje, że moja opinia ci się przyda