Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook dla licealisty?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#1 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 01 stycznia 2012 - 21:26

Witam.
Chodzę do 1 klasy liceum. Bardzo podobają mi się MacBooki (design, jakość wykonania, system operacyjny) i chciałbym wejść w posiadanie któregoś z nich. Na początku myślałem nad Airem 13, ale teraz waham się nad nim a nad MBP 15 (niestety, ten drugi jest dużo droższy ;/). Tylko mam pytanie, czy zakup MacBooka jest dobrym rozwiązaniem dla licealisty (jeśli cena nie grała by większej roli)? Nie będę żałował, że zamiast np. lapka z windą kupiłem Macbooka? Jeśli opłaci mi się to powiedzcie czy lepiej wziąć Air 13, czy Pro 15 (tutaj już cena ma większe znaczenie, ale nie jest głównym priorytetem).
Komputer ma służyć do przeglądania internetu, słuchania muzyki i (UWAGA) tworzenia do nich własnych podkładów i ogólnie sprawy wokalne, robienia różnych prac, prezentacji do szkoły, zanoszenia go 1-2 razy w tygodniu do szkoły (w szkole programuję w c++), a potem zapewne częściej na studia, wygodnego pisania na różnych czatach (gg, facebook), komfortowego czytania (również na dworze). Bardzo lubię też gadżety. W gry nie będę na nim grał. Jeszcze dodam, że MBP 13 odpada ze względu na przegrzewanie się go.

Proszę o poważne odpowiedzi i tylko te, które wnoszą coś do tematu ;)
Pozdrawiam.

#2 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 postów

Napisano 01 stycznia 2012 - 21:31

Ja sam przed liceum kupiłem macbooka ze stopki, i nie narzekam. Jeśli go będzie przenosił to bierz śmiało air'a, nie pożałujesz

#3 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 01 stycznia 2012 - 21:36

Air jest najbardziej mobilną opcją, ja bym osobiście bardzo chętnie swojego mb pro 13 odchudził o napęd i zmienił w aira.

#4 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 stycznia 2012 - 21:38

Jeśli ma być przenośny to bierz Aira szczególnie, że i tak raczej nie wykorzystasz mocy MBP 15". Jeśli chodzi o programowanie w C++ to i tak chyba wygodniej będzie odpalić VM z Win7.

#5 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 01 stycznia 2012 - 21:39

Tylko, że przenosić go będę raz, czasami dwa razy w tygodniu i to akurat w dzień, w który mam tak mało lekcji, że w plecaku mam tylko dwa 60-kartkowe zeszyty, żadnych podręczników, także spora waga nie sprawiłaby mi najmniejszego kłopotu. A co do programowania, to zawsze mogę zainstalować windowsa na Maca ;) MBP znowu ma większy ekran, a Aira mogę nosić po domu, trzymając go jak książkę.

#6 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 stycznia 2012 - 22:09

Air na pewno Tobie wystarczy. Sam używam do takich samych rzeczy mojego laptopa a mam MBP 15" 2010. I powiem szczerze że trochę żałuje zakupu mojego MBP bo Air 13" z 2010/2011 wystarczył by w 100%:) A dodatkowo przydał by się mocny PC lub iMac 27" do grania. MBA do zwykłego użytkownika(muzyka, zdjęcia, filmy, internet) wystarczy w zupełności.

#7 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 01 stycznia 2012 - 22:54

Air na pewno Tobie wystarczy.

To dlaczego tyle ludzi kupuje MBP 15? ;p

słuchania muzyki i (UWAGA) tworzenia do nich własnych podkładów i ogólnie sprawy wokalne

Do tego też starczy?

Tak wgl to moje pytanie głównie polegało na tym:

Tylko mam pytanie, czy zakup MacBooka jest dobrym rozwiązaniem dla licealisty (jeśli cena nie grała by większej roli)? Nie będę żałował, że zamiast np. lapka z windą kupiłem Macbooka?

Najpierw muszę wiedzieć czy opłaca mi się kupić Macbooka, dopiero potem można rozważać jakiego :)

#8 nips

nips
  • 329 postów
  • SkądPabianice

Napisano 01 stycznia 2012 - 23:49

Jeszcze dodam, że MBP 13 odpada ze względu na przegrzewanie się go.

Możesz rozwinąć?

Pozdrawiam pisząc z nieprzegrzewającego się MBP 13

#9 Kriisu

Kriisu
  • 76 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 stycznia 2012 - 00:00

Moim zdaniem opłaca się;) Jak już kupisz to nie dość, że solidnie będzie zrobiony to jeszcze stale cieszy oko:D Sam to wiem z mojego doświadczenia. A na Twoim miejscu brałbym Aira, w domu zawsze możesz go podpiąć do monitora albo tv.

#10 jdus

jdus
  • 475 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 stycznia 2012 - 00:00

kompletnie Cię nie rozumiem o co w zasadzie chodzi w tym temacie. Opłaca czy nie. To od Ciebie zależy czy lubisz środowisko mac.

#11 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 00:09

Zupełnie ci się nie opłaca, ale nie zmienia to faktu, że jest fajny, cool, solidny, trendy, ma świetną baterię i napewno byłbys fajniejszy niż koledzy z Ipadem:P Poza tym jak ci nie odpowiada system operacyjny to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sobie wgrał windowsa. Są oficjalne applowskie sterowniki do niego, więc nie musisz przeszukiwać stron producentów sprzętu itd.

#12 rockk_boy

rockk_boy
  • 16 postów
  • SkądGliwice, PL

Napisano 02 stycznia 2012 - 00:12

Chodzę do 3 gimnazjum i używam mojego Macbooka Pro '13 codziennie zamiast zeszytów, podręczników, do prezentacji, obróbki wideo i zdjęć, czatowania itd. Od razu mówię, że przegrzewanie się modelu early 2011 dotyczy pojedynczych egzemplarzy - z moim jest wszystko w porządku, nie przegrzewa się ani nic, jestem z niego bardzo zadowolony. Jeżeli chcesz komputer głównie do neta i multimediów to Air faktycznie będzie dla ciebie lepszym wyborem i tutaj warto także powiedzieć, że w testach najnowszy Air wypada lepiej od podstawowego Macbooka Pro '13, ze względu na SSD. Oba te komputery są idealnych rozmiarów do plecaka, torby czy wygodnego trzymania na kolanach, czego nie można powiedzieć o 15-tce, która jest nieco większa i mniej mobilna. Jest to mój pierwszy komputer z jabłuszkiem i tak samo jak ty zastanawiałem się czy nie będę potem żałował kupna Macbook'a zamiast czegoś z Windowsem. I nie żałuje, wręcz skaczę z radości, że wybrałem Apple, a nie jakiegoś badziewnego peceta. Wiele ludzi mówi "po co wydawać 5 tys. na komputer Apple z tym samym hardwarem co pecet za 3 tys.". Jednak opłaca się. I to bardzo. Moi znajomi tak mówili, a kiedy popracowali parę minut na MB od razu zmienili zdanie. Nie masz czego obawiać się co do kompatybilności formatów czy obsługi (wiem, że wiele osób "boi się" przesiąść na maca ze względu na inne oprogramowanie). Wręcz pozorom i niektórym opiniom, OS X nie jest tak zamkniętym systemem. Odkąd posiadam Macbooka mogę stanowczo stwierdzić, że w życiu nie przesiadłbym się z powrotem na jakikolwiek innym komputer niż od Apple. Nie dość, że jest on perfekcyjnie wykonany to też oprogramowanie jest bardzo intuicyjne, a sklep z aplikacjami Mac App Store na pewno przypadnie ci do gustu. Zapomnisz o żmudnych instalacjach najmniejszych programów, co w przypadku Windowsa jest nieuniknione. Co do komunikatorów do Skype masz na OS X, a GG da się zrobić w iChacie, ponadto ponoć ma wyjść wersja na OS X. Jest wiele bardzo przydatnych aplikacji społecznościowych np. do Facebooka --> FaceTab (szybki i łatwy dostęp), oficjalna aplikacja Twittera, których nie ma na Windowsa. Nie mogę powiedzieć, że czytanie na zewnątrz jest komfortowe, ponieważ Macbook jak pewnie wiesz ma błyszczącą matrycę, dlatego w mocnym słońcu staje się niemal lustrem. Ale w normalnym, lekko słonecznym dniu jest już spoko. Dużym plusem tych komputerów jest długi czas pracy na baterii - mój przy przeglądaniu neta, słuchaniu muzyki i kilku małych aplikacjach wytrzyma 7-8 godzin po prawie całorocznym używaniu. W razie bardziej szczegółowych informacji pisz w prywatnych wiadomościach. Mam nadzieje, że moja opinia ci się przyda :)

#13 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 01:42

Mam nadzieje, że moja opinia ci się przyda

Bardzo mi się przydała ;p Tylko powiedz mi jeszcze czemu wybrałeś Pro a nie Aira?

Zupełnie ci się nie opłaca, ale nie zmienia to faktu, że jest fajny, cool, solidny, trendy, ma świetną baterię i napewno byłbys fajniejszy niż koledzy z Ipadem:P Poza tym jak ci nie odpowiada system operacyjny to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sobie wgrał windowsa. Są oficjalne applowskie sterowniki do niego, więc nie musisz przeszukiwać stron producentów sprzętu itd.

Czemu zatem twierdzisz, że się nie opłaca? ^.-

kompletnie Cię nie rozumiem o co w zasadzie chodzi w tym temacie. Opłaca czy nie. To od Ciebie zależy czy lubisz środowisko mac.

Ja nie rozumiem Ciebie. Przecież napisałem do czego ma być mi potrzebny laptop i czytam opinie. Gdybym brał Macbooka tylko ze względu na to, że podoba mi się jego środowisko to źle bym skończył. I nie musisz mi mówić, że to zależy ode mnie, bo doskonale to wiem, ja tylko pytam o porady, inaczej by mnie tu nie było.

#14 rockk_boy

rockk_boy
  • 16 postów
  • SkądGliwice, PL

Napisano 02 stycznia 2012 - 12:07

Bardzo mi się przydała ;p Tylko powiedz mi jeszcze czemu wybrałeś Pro a nie Aira?

Wybrałem Pro, ponieważ w chwili kiedy kupowałem Macbooka Air wypadał gorzej w testach - to były jeszcze te Air'y z Core 2 Duo. Jednak teraz pomimo lepszych osiągów wybrałbym Macbooka Pro '13 i wymieniłbym w nim HDD na SSD. Myślę właśnie czy nie zrobić tego u siebie - jest to totalny skok wydajności i szybkości dla komputera.

#15 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 02 stycznia 2012 - 12:10

Nie wiem czego jeszcze oczekujesz, wyżej ktoś napisał długiego posta o tym ile MacBook jest warty. Osobiście według mnie, jest warty bardzo dużo, ale w kwestii głównie baterii, a poza tym wyglądu i jakości wykonania. No, może jeszcze kolorów na matrycy, ale ogólnie jeżeli chodzi o system to poza lepszą współpracą z iPhonem i lepszym układaniem się biblioteki w iTunes, to nie widzę żadnych wyjątkowo fajnych rzeczy w nim porównując go do Windowsa 7. Nie zmienia to jednak faktu, że warto. Co do porównania Pro vs Air, to osobiście wolę Pro ze względu na niższą rozdzielczość, bo ze względu na mniejsze ppi, po prostu mniej męczy oczy, a dużo siedzę przed komputerem. ;>

#16 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 13:06

Pierwsza liceum, trzecia gimnazjum. Ludzie skąd wy macie kasę na kompa za 6-7 tys. w takim wieku? :o Co do tematu, na twoim miejscu wziąłbym Aira, bo 15 calowy MBP to dość spory klocek i primo, przy twoim użytkowaniu w ogóle byś go nie wykorzystał, a secundo, przy przenoszeniu były dość spory problem takie bydle w plecaku trzymać. Weź też pod uwagę, może dosyć banalny powód, ale jak tak go będziesz przenosił do szkoły, trzymał w plecaku itd. jest duże prawdopodobieństwo, że a to upuścisz a to sam ci spadnie i bądź co bądź, upadek takiego ssd aż tak nie boli jak upadek hdd. Poza tym, Air jest szybszy za sprawą ssd, co w podstawowych czynność o wiele poprawia jakość pracy. Do tych większych zadaniach jak programowanie też ci możlwości aira starczą. EDIT: zastanów się może nad MBP 13. Nie jest taki klocek jak 15, ma , felerny bo felerny ale jest, cd-rom więc zawsze jakąś płytkę czy to z muzyką, czy z programami odpalisz. Do tego nie jest jakiś mega ciężki, więc do przenoszenia się nada. Fakt faktem,że odstaje trochę od 15 i 17, i bardziej bym go nazwał zwykłym MB niżeli Pro, tudzież do twoich czynności spokojnie wystarczy, a zapas mocy i tak będzie. A co do tego przegrzewania się, to pic na wodę - nie wierz w to.

#17 pstanek

pstanek
  • 274 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 13:18

mac dla licealisty znacząco różni się od tego dla studenta?

#18 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2012 - 13:32

Setny raz zadam już to pytanie kolejnej osobie - jak myślisz drogi autorze, jakiej odpowiedzi oczekujesz po tym forum i jego użytkownikach?

#19 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 stycznia 2012 - 13:53

MBA wydajny? Chyba pod wzgledem uzytkowym, bo wstawiajac chocby zwyklego Samsunga 830 czy Cruciala M4 do MBP13 zostawia sie jakiegokolwiek MBA daleko w tyle. MBP po updacie przestaly sie przegrzewac. Juz o tym pisalem na forum w kwestii 15 calowego MBP.Owszem szybciej nabieraja temperatury, ale jednoczesnie znacznie szybciej ja wytracaja, co jednoznacznie oznacza ze w koncu(!) Apple zaczelo przykladac sie do procesu produkcji i dobrze nakladac paste na procesor. Dzieki temu temperatura w najciezszym mozliwym stresie na MBP 15 z 4 rdzeniowym prockiem 2.5 GHz oscyluje wokol 85 stopni. Dodam ze poprzednia generacja z 2.2 GHz prockiem osiagala 90 stopni, a jeszcze poprzednia z 2 rdzeniowym 83 stopnie. Z dwoch komputerow ktore sie grzeja to wlasnie ten MBA sie bedzie przegrzewal - temperatury w maksymalnym stresie dochodza do 96 stopni co juz zaczyna byc lekko krytyczne. To nie jest temperatura chwilowa, niestety... To niestety efekt waskiej obudowy(bron bog Apple przed pomyslem wstawienia do takiej obudowy podzespoly od MBP...). Kolejna kwestia. Za 4 miesiace zostana zaprezentowane nowe MBP. Podstawowa 13 z dwurdzeniowym prockiem 2.6 GHz oraz HD 4000 bedzie miec wydajnosc wyzsza niz MBP 15 z 2010 roku. Takie uroki Ivy Bridge... ;). Czemu nie poczekac? HD 4000 bedzie montowany rowniez w MBA. A bedzie duzo chlodzniejszy jesli ci na tym zalezy. P.S. Cos mi sie zdaje ze ten mityczny tegoroczny redesign MBP jest troche na wyrost i mysle ze zmian w designie sie nie doczekamy... ale, pozyjemy zobaczymy ;).

#20 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2012 - 14:16

@koyoot ciekawe skąd Ty już wiesz, jakie będą konfiguracje nowe i że to będzie na pewno za 4 miesiące ;) Co do grzania - mój mbp 2.4, zanim trochę ogarnąłem wiatraki (jednemu się zdarzało stawać ostatnio, zabrudził się) na maksymalnym obciążeniu osiągał do 95*C, przy jednym sprawnym wiatraku 85*C było normą nawet przy niewielkim obciążeniu. Co do samej wydajności chłodzenia to fakt, że szybko obniża temperaturę po wysiłku - nie wiem jak się to ma w przypadku aira. Wiem za to jedno - przy wysokich temperaturach uszkodziła mi się (spuchła) bateria, a dzięki temu zaczął nawalać także touchpad. Przegrzewające się laptopy to zło, jednak nie wierzę, żeby air się tak masowo przegrzewał, bo byłoby to lepiej nagłośnione. Mimo tego jestem pewien, że nigdy nie kupiłbym aira, co najwyżej jako dodatkowy komputer.

#21 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 stycznia 2012 - 15:12

Air sie nie przegrzewa tylko osiaga taka temperature. To sa dwie rozne kwestie. Podczas normalnej pracy(kilka kart otwartych w safari, iTunes itp tego typu malo obciazajace czynnosci) Air osiaga maks 65-70 stopni. Gdybysmy chcieli cos ciezszego uruchomic - temperatura skacze drastycznie. Dla mnie osobiscie Air to taka troche maskotka komputerowa. Taki York u psow: wypchac i postawic na parapecie. Nie oferuje(dla mnie!) nic co by moglo mnie zainteresowac. Odnosnie z tego skad wiem jaka bedzie kolejna konfiguracja MBP. To proste opieram sie na informacjach Intela oraz AMD ;).

#22 rockk_boy

rockk_boy
  • 16 postów
  • SkądGliwice, PL

Napisano 02 stycznia 2012 - 15:24

Osobiście według mnie, jest warty bardzo dużo, ale w kwestii głównie baterii, a poza tym wyglądu i jakości wykonania. No, może jeszcze kolorów na matrycy, ale ogólnie jeżeli chodzi o system to poza lepszą współpracą z iPhonem i lepszym układaniem się biblioteki w iTunes, to nie widzę żadnych wyjątkowo fajnych rzeczy w nim porównując go do Windowsa 7

Oj dużo się różni od Windowsa. Osobiście mi do gustu bardzo przypadły gesty na trackpadzie (szczególnie wracanie, powrót, powiększanie, pomiejszanie) oraz takie funkcje jak Mission Control, Launchpad, wiele ekranów (ile tylko sobie zażyczę, gdzie w Windowsie żeby mieć dwa to muszę jakiś soft instalować). Wiele razy zdarza mi się, że mam otwartą przeglądarkę, maila, iTunes i masę innych programów. Ze wszystkiego mogę przejrzyście korzystać na kilku ekranach. Jest to bardzo użyteczne i w tej chwili nie wyobrażam sobie pracy na Windowsie bez tych wszystkich funkcji. Można wręcz zapomnieć o jakiejkolwiek instalacji programów. A do tego perfekcyjnie dopracowana grafika systemu. Wszystko to sprawia, że bez MB nie potrafiłbym się rozstać.

#23 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 17:02

W grę wchodzi tylko Air 13 i Pro 15, przy czym w tym drugim przypadku musiałbym poczekać na mocny spadek ceny, jakąś promocję.

jednak nie wierzę, żeby air się tak masowo
przegrzewał

Ja też, tym bardziej, że nie kupuję go do wymagających gier.

Kolejna kwestia. Za 4 miesiace zostana
zaprezentowane nowe MBP. Podstawowa 13 z
dwurdzeniowym prockiem 2.6 GHz oraz HD
4000 bedzie miec wydajnosc wyzsza niz MBP 15
z 2010 roku. Takie uroki Ivy Bridge.. . . Czemu
nie poczekac? HD 4000 bedzie montowany
rowniez w MBA. A bedzie

A jaka będzie jego cena (2-3 mies po premierze) ?

#24 rockk_boy

rockk_boy
  • 16 postów
  • SkądGliwice, PL

Napisano 02 stycznia 2012 - 17:14

Jeżeli chcesz kupować w oficjalnej dystrybucji - Apple Online Store, iSpot, Cortland, Apple Shop itd. to cena pozostanie bez zmian i będzie na 99% taka sama jak teraz w najnowszej linii, zazwyczaj te ceny się nie zmieniają zbyt znacząco. Wtedy znowu potanieje obecna linia Macbooków. No chyba, że zdecydujesz się na kupno w nieoficjalnej dystrybucji tzw. Allegro i inne sklepy bez oznaczenia Apple Reseller bądź będziesz sprowadzał z innego kraju - tutaj ceny mogą się już bardziej różnić.

#25 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 stycznia 2012 - 18:21

Cenowo to wszystko zalezy od Apple. Ale raczej nie spodziewajmy sie nizszych cen, a jesli juz to nie duzo - 200-300 zl.

Odnosnie 15. Poszukaj na Allegro nowego MBP 15. Ze stanow sprowadzane mozna kupic juz za 5600 zl tegoroczne modele.

http://allegro.pl/ap...2008342731.html

Wersja MC723, mozliwosc zainstalowania w komputerze pamieci o taktowaniu 1600/1866 MHz. W aukcjach uzytkownika jest rowniez MBP 15 za 5200 zl z i5 2.53 GHz oraz GT 330M. Wszystkie sprzety sa Refurbished na nowiutkiej gwarancji.

Zawsze mozesz komputer doposazyc o RAM i SSD, tym bardziej ze ceny za SSD w tym roku powinny spasc do poziomu 400 zlotych za 128 GB i okolo 1500 zl za 512 GB.

Gdybym ja mial wybierac sprzet do tego o czym mowiles to wzialbym zdecydowanie 15 ;). Ale... decyzja nalezy do ciebie ;).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych