Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

wycieczka do Paryża

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 January 2012 - 17:54

cześć,w lutym planuje zrobić niespodziankę dziewczynie i zabrać ją do Paryża. Może ktoś z Was był w Paryżu i może polecić jakiś fajny hotel, w przyzwoitej cenie? Jeszcze drugie pytanie - czy na trasie do Paryża czekają mnie jakieś winiety/opłaty autostradowe? Bo mam w planach jechać autem. Pozdrawiam

#2 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2022 posts
  • SkądKraków

Posted 01 January 2012 - 18:07

Nie opłaca się w dwie osoby jechać autem. Samolotem taniej i szybciej. Do tego poruszanie po Paryżu samochodem jest uciążliwe.

#3 panic

panic
  • 360 posts

Posted 01 January 2012 - 19:27

Podłączę się do tematu, bo również jestem zainteresowany wyjazdem do Paryża. Michał Kubowicz, lepiej jest się poruszać komunikacją miejską? Może polecisz jakieś miejsca godne odwiedzenia? Nie mówię tu o restauracjach, ale jakichś lokalach typu gastronomia itp. ;-)

#4 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 01 January 2012 - 19:34

Nie opłaca się w dwie osoby jechać autem. Samolotem taniej i szybciej. Do tego poruszanie po Paryżu samochodem jest uciążliwe.

Zawsze można eco samochód wypożyczyć w paryżu ;)

#5 Robique

Robique
  • 53 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 January 2012 - 19:40

Aby nie było całkiem offtopic polecam świetny program na iPhona do planowania podróży komunikacją miejską po Paryżewie: RAPT App Store - RATP : Métro & Bus Paris Officiel - pozwolił mi bez obaw i problemów korzystać z sieci metro/bus podczas wakacji. Również polecam przelot (akurat mam łatwiej bo mieszkam blisko Berlina) i poruszanie się po Paryżu komunikacją miejską - jazda autem to sport ekstremalny ;-) Jeżeli chodzi o hotel to taniego nie polecę ale odradzę na 100% Mercure przy Polach Elizejskich.

#6 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 01 January 2012 - 19:52

Aby ominąć autostrady we Francji kieruj się na Luxemburg i jedz na południe na Paryż. Dodatkowo zatankujesz taniej w Luksemburgu niż w Niemczech czy we Francji. Wyjeżdżając do Paryża kieruj się na wjazd przy stadionie PSG. Następnie szukaj parkingu publicznego, które są dostępne i w miarę tanie. Nie jedz do centrum z kilku powodów. Francuzi nie patrzą na Ciebie, ich wszedobylskie skutery, chaos na drogach...szybko może dojść do kolizji, nie licz wtedy na policję paryska... Przyjedzie tylko wtedy,jak będziecie blokować ruch, bedą ranni. Polecam wynajęcie rowerów w Paryżu. Nie wiem skąd będziesz jechał, ale jadąc poprzez Niemcy warto zwiedzić miasteczka nad rzeka Rhein. Polecam rudesheim, gdzie odpoczniecie jedząc w dobrej niemieckiej kuchni i może skusicie się na pokój w tej malowniczej miejscowości. Sam Paryż zacznijcie zwiedzać od godzin rannych i nastawcie się na dluuuuuuugie spacery, dotarcie od Łuku do muzeum do dobre kilkadziesiąt minut spaceru. Gdyby coś... Pytaj naPW @panic polecam knajpki z francuzkimi kanapkami. Osobiście odwiedzam tez pizzerii na placu przy centrum Pompidou. Znajdziesz ja bez trudu, naprzeciw fontann. Polecam bo maja świetne jedzenie. Co do posiłków nie ma z tym problemów Paryż tętni życiem spokojnie w tygodniu do 2 w nocy, w weekendy całe noce. Uważajcie na uliczki po 23 w szczególności północna i wschodnia cześć Paryża, bywa tam niebezpiecznie nawet dla samych Paryżan.

#7 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 01 January 2012 - 20:14

Też bym polecił samolot. LOT ma teraz promocję do Paryża, a z CDG łatwo można dojechać pociągiem/metrem do dowolnej części Paryża.

#8 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 January 2012 - 22:50

dzięki koledzy za odpowiedzi, stwierdziłem,że wyjazd raczej przełożę na okres kiedy będzie już ciepło, bo wydaję mi się,że ładniej wtedy Paryż będzie wyglądał, lepsza pogoda na spacery, można sobie przeleżeć nawet kilka godzin na trawie pod wieżą Eiffla. @ArrasB trochę przekonałeś mnie do tego,żeby nie wybierać się tam autem, jednak auto to wygoda,nie jestem od nikogo uzależniony, jadę gdzie chcę,o której chcę, zatrzymuję się też gdzie chcę, zobaczymy jeszcze jak wyjdzie opcja dojazdu do Paryża. Z racji tego,że jednak w lutym nie będę leciał,to narazie nie będę Ci zawracał głowy,ale jak już będę miał pewność kiedy dokładnie będzie wyjazd,to napewno trochę pytań Ci zadam,bo widzę,że się orientujesz w temacie, a każda wskazówka się przyda:) dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam

#9 Zwickau

Zwickau
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 January 2012 - 22:57

Uważajcie na uliczki po 23 w szczególności północna i wschodnia cześć Paryża, bywa tam niebezpiecznie nawet dla samych Paryżan.

Kogo? Murzyni czy muzułmanie?

#10 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 02 January 2012 - 00:27

Zwickau zaskoczę Cię, najgorsi są rumuni. Tak, cała mafia. Jeśli zatrzymają Cię na skrzyżowaniu drogi w aucie, masz przechlapane. Są zdolni do zniszczenia Twojego auta by tylko wyrwać jak najwięcej euro. Należy mieć szczególną uwage na nich. Co do samych dzielnic, nie zapuszczałbym sie osobiście późnym wieczorem nie znając francuskiego powyżej Montmartre na północy, i na wschód na Belleville. Polecam wszystkim autobus który obwozi po całym mieście, można zacząć wycieczkę autobusem w 1 dniu by poznać topografię miasta. Autobusy zaczynają swoją trasę od dużego ronda, zwanego Placem De Gaulle. Czyli tam, gdzie znajduje sie Łuk Triumfalny. Dla spragnionych nowoczesności udajcie się dalej na zachód w stronę La Defence, gdzie znajduje się La grande Arche. Generalnie złota zasada: DUŻO CZASU NA ZWIEDZANIE, jeśli ktoś liczy na przejście Paryża w 1-2 dni, to się pomylił :) To nie Warszawa, Kraków czy Gdańsk, tutaj przejście od początku Polami aż w dół w stronę Louvre to dobre 40 minut. I to nie licząc wchodzenia po drodze do sklepów, a jest gdzie wejść. Sklepy B&O, salon wydawnictwa Virgin, luksusowe salony Citroen'a czy Mercedes'a :) Gradka dla facetów ;) Jak ktoś jest maniakiem gry z PS3 GT, to w salonie Citroen'a zakupi za 50 Euro model Citroen'a GT. Nigdzie więcej nie jest on sprzedawany, podobno czasem można go dostać w salonie w Londynie, ale nie sprawdzałem, więc nie wiem. Malynowsky spokojnie jedz autem, tylko tyle, że nie kieruj się z Frankfurtu na Paryż, a na Luksemburg. Z luksemburga nie da się zabłądzić, jedziesz cały czas krajowymi do Paryża. Uważaj na przekraczanie prędkości i radary. Na kiepskie drogi, ich stan dróg krajowych jest podobny do naszego. Jeśli tankujesz auto, a będziesz to robił w nocy, musisz mieć kartę płatniczą, bo inaczej nie zatankujesz. Nie ma nikogo, kto Cie obsłuzy, automaty BEZGOTÓWKOWE. W naszym kraju jest znacznie lepsza dostepność przy drogach stacji, o tym tez pamiętaj. Przed Paryżem w godzinach od 7 do popołudnia są straszne korki, na kilkadziesiąt minut. mam nadzieje, że pomogłem przynajmniej w nastawieniu sie, co i jak...

#11 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 02 January 2012 - 14:39

Witam, polecam forumowiczom mój sposób podróżowania: Powyżej 1000 km samolot. Wynajęcie samochodu na lotnisku lub ewentualnie metro. Hotel obowiązkowo w centrum miasta, najlepiej w dzielnicy historycznej - blisko do wszelkich muzeów.Wiadomo, że np będąc w Paryżu do Wersalu trzeba zarezerwować oddzielny dzień, więc położenie hotelu nie ma dużego znaczenia. Ale hotel blisko wielu muzeów - to co innego. No i polecam serwis e-booking.com naprawdę warto poczytać różne recenzje, najlepiej od Niemców, bo to najbardziej doświadczeni i wymagający turyści w Europie, podobni do nas kulturowo i jak nie ma np wędliny na śniadanie to o tym napiszą. Zwiedziłem kilka części Europy w "tanim podmiejskim hotelu" i odkryłem, że przez ebooking nie ma różnicy czy hotel jest w centrum czy poza centrum - kosztuje ok 50 euro z parkingiem lub śniadaniem. W opcji z samochodem zostawiam go na hotelowym parkingu i poruszam się transportem publicznym lub... piechotą. Tak zwiedziłem Wilno i większość miast w północnej Hiszpanii od Barcelony do portugalskiego Porto - rewelacja.

#12 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 02 January 2012 - 14:57

Potwierdzę słowa @ArrasB. Rumunów tam jest od groma i są dosyć niebezpieczni. Lepiej trzymać się od nich z daleka. Również polecam samolot - dwa lata temu (właściwie już trzy) jechałem z rodziną do Paryża samochodem. Podróż długa i uciążliwa, a poruszanie się po Paryżu samochodem nie należy do przyjemnych. Jeśli już jednak zdecydujesz się na podróż autem, to pilnuj gdzie zostawiasz samochód. Chcąc pójść zwiedzić Wieżę Eiffla i inne atrakcje w pobliżu, zostawiliśmy samochód na jakimś małym parkingu z parkomatem. Trzeba było wykupić jakąś kartę by zapłacić za postój. Z tego co pamiętam to karta nie była tania, a ta którą kupiliśmy (bodajże za 10 €) starczyła na niecałe 2-3h postoju. Nasza wycieczka potrwała trochę dłużej - nie myśleliśmy że (mniej więcej) godzina spóźnienia (tak wiem, w porównaniu z ceną ticketu to dość dużo) opróżni nam portfele i bieganie po nocach po Paryżu. Samochód został przewieziony na parking policyjny. Nie wiedzieliśmy co się dzieje, więc zapytaliśmy się panów w pobliskim radiowozie co się mogło stać z naszym autem (myśleliśmy że jacyś rumuni go ukradli, ale na szczęście tak się nie stało). Panowie powiedzieli nam żeby udać się na posterunek i załatwić tam sprawę. Szybko się dowiedzieliśmy że samochód pojechał na parking za nieważny ticket na parkomat w samochodzie. To spóźnienie kosztowało nas około 170 € - tyle musieliśmy zapłacić za holowanie auta na parking policyjny, etc. Paryż piękne miasto. Polecam, ale trzeba uważać gdzie się stawia samochody, i przede wszystkim zabezpieczyć jakoś telefon i pieniądze przed złodziejami. Jak już jedziesz do Francji, to polecam też odwiedzić Disneyland Resort Paris - to około 40km od Paryża. I choć może to głównie atrakcja dla młodzieży do lat 16, to dla starszych też coś się znajdzie. Polecam, byłem ;). I masz rację że wiosną/latem Paryż wygląda ładniej ;).

#13 zubel

zubel
  • 1194 posts
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Posted 02 January 2012 - 16:28

mam rodzine w okolicach paryza (dokladnie w beauvais) Lecialem wizzair'em z katowic, a lotnisko jest na obrzezach beauvais (z godzinka drogi autostradą od Paryża). Wylot miałem na początku sierpnia, rezerwując bilety w grudniu płaciłem niecałe 170zł. Lot trwa około 2h. Jest o wiele wygodniej niż autem ;)

W Paryżu wszystkie parkingi są płatne, do tego jest problem z wolnymi miejscami. Nie mówiąc o ogromnych korkach. Mozna sie pokusic o wypozyczenie skuterka czy roweru (takich wypozyczalni jest tam cała masa), ale tego tez nie polecam, bo tak jak pisze @Robique, francuzi ciut inaczej jezdza: w ogóle nie uzywaja kierunkowskazów, nie mówiać o przestrzeganiu przepisow. Czulem sie tam troche jak na tych 'bumper cars' w wesolym miasteczku ;) Sam zreszta zobaczysz, ze wiekszosc aut ma ze wszystkich stron porysowane zderzaki. Jeżeli nie będzie żadnych strajków, to przejazdy transportem publicznym nie powinny Ci sprawiać problemów.

Romantyczne miasto, romantyczny wyjazd tylko we dwoje, wiec pewnie Ci sie ta rada nie przyda, ale… nie puszczaj swojej dziewczyny samej - Francuzi pomimo tego, że są niepoprawnymi romantykami, są naprawdę natrętni jeśli widzą samotną kobiete. Potrafią ją troche pomeczyc (moja siostra sie o tym przekonala)

…i pamiętaj: Najlepsze kasztany rosną na placu Pigalle ;)

#14 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 02 January 2012 - 16:39

Też bym polecił samolot. LOT ma teraz promocję do Paryża, a z CDG łatwo można dojechać pociągiem/metrem do dowolnej części Paryża.

Odradzam LOT wybierz LH.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users