Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zdjęcie w rozdzielczości 300 x 375!!! POMOCY!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 iMike

iMike
  • 99 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 czerwca 2007 - 17:56

Hej! szybko przeszukałem forum ale nic nie znalazłem na ten temat. Potrzebuje szybko moje zdjęcie w rozdzielczości 300 x 375 ale nie mogę tego zrobić w iPhoto bo ten program sam uzupełnia rozdzielczość... Jeśli wpisuje 300 to już w drugim oknie pojawia się 400 i nie można ustawić, żeby bylo 300 x 375! Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Pzdr

#2 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 23 czerwca 2007 - 18:17

a Gimp?
http://www.gimp.org/macintosh/

#3 marcinzk

marcinzk
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2007 - 22:37

pewnie jeszcze rozmiar pliku nie może przekroczyć 50 kb ;)

#4 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2007 - 22:38

gimp

#5 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2007 - 22:48

A nie prościej zajrzeć do dokumentacji iPhoto? Przecież w opcjach kadrowania można podać własne wymiary zdjęcia, a wtedy zostanie skadrowane dokładnie do nich.

#6 iMike

iMike
  • 99 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:36

No akurat zdjęcie musi być do 100kb... A jak mam zajrzeć do dokumentacji iPhoto? Jak to się robi bo chyba nie mam pojęcia...?:( Wnioskuję, że nie chodzi tutaj o preferensje... Z góry dzięki! Pzdr

#7 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:41

Wchodzisz w edycję zdjęcia. Obok przycisku kadrowania widoczne jest menu rozmiaru. W nim znajdziesz kilka gotowych ustawień, a także pozycję Własne/Custom. Jeżeli wybierzesz to ustawienie, pojawi się karta z polami do wpisania rozmiaru zdjęcia po kadrowaniu. Na zdjęciu zaś pojawi się maska, która pokazuje wybrany kadr o ustalonych rozmiarem proporcjach.

#8 woojt

woojt
  • 300 postów
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:50

Wchodzisz w edycję zdjęcia. Obok przycisku kadrowania widoczne jest menu rozmiaru. W nim znajdziesz kilka gotowych ustawień, a także pozycję Własne/Custom. Jeżeli wybierzesz to ustawienie, pojawi się karta z polami do wpisania rozmiaru zdjęcia po kadrowaniu. Na zdjęciu zaś pojawi się maska, która pokazuje wybrany kadr o ustalonych rozmiarem proporcjach.

tyle ze kolega chce chyba zmniejszyc zdjecie do podanych rozmiarów a nie tylko skadrowac...a tego akurat iphoto nie zrobi - chyba ze sie mylę.

#9 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 czerwca 2007 - 00:05

Nie bezpośrednio. Kadrowanie nadaje właściwe proporcje, dzięki czemu podczas eksportowania w iPhoto będzie można przeskalować je do wybranego rozmiaru.

#10 iMike

iMike
  • 99 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 czerwca 2007 - 00:26

Dzięki wielkie!!! Działa w 100%! a już myślałem, że będzie więcej zachodu z tym...:)

#11 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 24 czerwca 2007 - 09:26

Dlatego warto poznać najpierw to co mamy zainstalowane razem z OS X. Po co szukać i instalować nowe rzeczy skoro większość można zrobić systemowymi narzędziami, za to lubię nasz system... Przyznaje, że na początku też tak miałem, instalowałem kupę różnych programików, które później okazały się zbędne, bo funkcje jakie oferowały były już w jakimś oprogramowaniu systemowym...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych