Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Formatowanie iPoda Shuffle na Windowsie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Divinho

Divinho
  • 9 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 14:09

Czy iPoda Shuffle można formatować poprzez Windowsa? Czy raczej tylko i wyłącznie poprzez iPod Updatera? I jaki jest system plików na iPodzie? Bo sformatowałem go poprzez Windowsa (prawy przycisk myszy i Formatuj) do systemu FAT32 i nie wiem, czy dobrze zrobiłem... :confused: Czy w ogóle formatowanie wpływa jakoś na Shuffle'a? W sensie - ujemnie? Podzielcie się swoją wiedzą na ten temat :)

#2 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2007 - 17:44

Powinienes zrobic to przez narzędzie Apple. Ale inne też nie powinno mieć niedobrych skutków. A Formatowanie nie wplywa zle.

#3 Divinho

Divinho
  • 9 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 18:14

Na szczęście po takim windowsowskim formacie muzyka odtwarza się bez większych problemów, także chyba jest OK. Choć utwory czasami się przycinają (pomimo tego, że wszystkie są dobre, żaden nie jest uszkodzony), podczas odtwarzania na ułamek sekundy następuje cisza. Ale jest to przypadek... może 1 na 10 i, na szczęście, nie przeszkadza to tak bardzo. Ot, taka ciekawostka... :) Nie wiem, czym to jest spowodowane. Jeżeli mieliście taki przypadek, i wiecie czemu tak się dzieje - dajcie znać. Nigdy nic nie wiadomo z tymi nowoczesnymi urządzeniami ;)

#4 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 czerwca 2007 - 21:35

to "tylko" shuffle wiec wrzucanie muzyki nie trwa dlugo i mozna sformatowac go ponownie (hp usb format tool - specjalnie do formatowanai pamieci flash podlaczanych do usb) albo zrobic restore w itunes i zobaczyc czy sytuacja sie poprawi z tymi przerwami

#5 Divinho

Divinho
  • 9 postów

Napisano 24 czerwca 2007 - 13:03

hp usb format tool - specjalnie do formatowanai pamieci flash podlaczanych do usb)

O rany, ale mam nadzieję, że sformatowanie go poprzez Windowsa (jak dysk HDD) nie wpłynie źle na mojego iPodzika... :confused:
Oraz mam nadzieję, że te przerwy w muzyce nie są właśnie spowodowane tym, że przeprowadziłem format Shuffle'a w w/w sposób...
No nic, na razie wszystko działa - muzyka się odtwarza, więc chyba jest OK.

Wypowiedzcie się proszę jeszcze, czy lepiej formatować iPoda przez Updatera, czy właśnie przez ten HP USB Format Tool :?:

---- Dodano 24-06-2007 o godzinie 16:51 ----

Wypowiedzcie się proszę jeszcze, czy lepiej formatować iPoda przez Updatera, czy właśnie przez ten HP USB Format Tool :?:

Oprócz powyższego pytania, chciałbym prosić o odpowiedź na jeszcze jedno...
Mianowicie, jak to jest z tym Updaterem? Od czasu do czasu chyba wypada zrobić porządek na swoim iPodzie, czyli po prostu go sformatować. Jeżeli zrobię to przez Updatera, to zostaną usunięte wszystkie utwory, a także oprogramowanie Shuffle'a oraz zainstaluje się nowsze (bo tak piszą użytkownicy na tym forum).
Cóż to jest za oprogramowanie? Myślałem, że to jest tylko nośnik danych - wrzucasz pliki, przechowujesz, wyrzucasz. Nie kumam...

#6 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 czerwca 2007 - 19:06

zawsze lepiej uzyc oficjalnego programu jesli mozesz, producent wie co robi jak bedziesz robil restore to zainstaluje sie oprogramowanie ktore jest w updaterze, moze sie nawet zdarzyc ze bedzie ono starsze jesli uzyjesz "przeterminowanego" updatera ps tak dla pewnosci sie spytam - jak umieszczasz pliki z muzyka na tym ipodzie shuffle?

#7 Divinho

Divinho
  • 9 postów

Napisano 24 czerwca 2007 - 20:41

ps tak dla pewnosci sie spytam - jak umieszczasz pliki z muzyka na tym ipodzie shuffle?

Poprzez iTunes oczywiście.

Pozwól, że teraz ja zapytam Ciebie o coś i też dla pewności... :)
Jak wg Ciebie najlepiej przeprowadzić całkowite czyszczenie Shuffle'a? Poprzez tego Updatera (restore)?
I jaki wpływ na muzykę może mieć te ewentualne "przeterminowane" oprogramowanie?
Chcę po prostu usunąć całą zawartość i odświeżyć iPoda.

#8 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 czerwca 2007 - 22:07

tak sie spytalem bo "wrzucanie", "updater" i formatowanie z windowsa dopuszczaly mozliwosc ze to nie jest orginal i stad te problemy :) restore w itunes zalatwi sprawe (updater jest teraz zintegrowany z itunes) przez "przeterminowane" mialem na mysli starsza wersje, w nowszych sa usuniete niektore bledy, moze byc zwiekszona zywotnosc itd, az do dodania nowych funkcji (chociaz co to jest do dodania w shuffle) chociaz w niektorych nowszych potrafia tez pojawic sie nowe bledy, na szczescie rzadko wiec bez obaw

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych