Otóż mam pewien problem, jeżeli tworzę sobie w iTunes listę wszystkich utworków to mogę je posortować np. wg długości trwania, wg. albumów, wg.nazwy, wg. liczby odtworzeń etc. etc.
Jednak szybko okazuje się, że sortowanie jest tylko wizualne, bo chodzi mi o to by również na ipod'zie utworki leciały dokładnie tak jak są na liście posortowane. Tzn. ten pierwszy tamten drugi itp. Natomiast mam coś takiego, że jeżeli wrzucę utworki w takiej niby posortowanej liście na ipoda to "on" i tak odtwarza utworki wg nazwy alfabetycznie.
A to generalnie cały system mi rozwala, bo jak chcę by na początku leciał powiedzmy jeden album, a potem drugi, to przy sortowaniu wg. nazwy utworków pliki się mieszają.
Wiem oczywiście, że mogę to obejść na około tj. stworzyć do każdego albumu inną listę i sobie przerzucać między listami/albumami. Ale ja chciałbym mieć wszystko w jednym folderze czyli właśnie te WSZYSTKIE UTWORY razem i żeby leciały nie sortowane wg. nazwy tylko chociażby wg. albumów.
Czy to możliwe?

Ipod Shuffle i kolejność odtwarzania
Rozpoczęty przez
lunairetic
, 29 gru 2011 02:15
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29 grudnia 2011 - 02:15
Napisano 29 grudnia 2011 - 03:37
Shuffle-oznacza mieszać. Ten iPod powstał z myslą o mieszaniu utworów i ich odtwarzaniu.jeśli masz ipoda 3g and up. to powinieneś miec funkcje wyboru list utworów (poprzez voice over)
Napisano 29 grudnia 2011 - 10:50
Przecież opisałem, że właśnie tak robię korzystając z list utworów, bo możesz słuchać każdego z albumu osobno (mam chyba tego 4 generacji), ale to nie jest rozwiązanie tego problemu.
Bo generalnie sytuacja w której chciałbyś posłuchać wszystkich utworków słuchając poklei każdego albumu (razem), nie przerzucając między nimi. Czyli najpierw leci album delerium, potem vangelis, potem co innego, wnioskuję, że jest niemożliwa. A to dziwne, bo wystarczyło by dodać zapisu kolejności odtwarzania w programie iTunes i tak jak jest wizualnie zapisane w tym programie tak odtwarzać na ipod'zie. A tymczasem wrzucasz wszystkie pliki, a on i tak odtwarza sortując sobie alfabetycznie po nazwie.
Aha Panie M.Moroszczuk wiem co oznacza funkcja shuffle, to nie jest mój pierwszy odtwarzacz. Jednak z tego co się orientuję nijak ma się ona do tego problemu, bo jest ona dostępna w momencie przełączenia prawego klawisza do końca w lewo. A gdy jest on przesunięty w połowie powinny utworki lecieć po kolei.
Na razie znalazłem rozwiązanie baaardzo na około. Mianowicie można to obejść nazywając po kolei albumy delerium > 001nazwautworu, 002nazwautworu, 003nazwautworu i kolejno vangelisa ... 012nazwautworu, 013nazwautworu, 014nazwautworu, wówczas polecą po kolei albumy razem. Ale to nadal będzie sortowanie po nazwie alfabetycznie czy raczej numerycznie w tym przypadku.
Ale jak albumów zrobi nam się 10 to powyższe zamienia się raczej w utrapienie niż rozwiązanie.
ps. mam nadzieję, że teraz bardziej przybliżyłem ten problemik
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych