Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Abobe Photoshop/InDesign dla ucznia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 123456789max

123456789max
  • 154 postów

Napisano 28 grudnia 2011 - 12:15

Witam,
Zwracam się do Was z prośbą o poradę :)
Otóż zamierz kupić ze stypendium PS'a (choć równie potrzebny jest mi InDesign :/). Do wydania mam 1200-1300zł, więc wchodzą w drogę tylko pakiety, ze zniżką edukacyjną. Jestem uczniem III klasy gimnazjum, czy kwalifikowałbym się na tą zniżkę ? Z tego co czytałem, to raczek tak, ale wolę się upewnić, bo nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto. Wystarczyłaby legitymacja, czy coś jeszcze ?
Druga sprawa jest taka,że najpierw mogę kupić soft, a dopiero za jakiś czas Mac'a. Czy nie będzie żadnego problemu, jak program poleży sobie trochę na półce? Nie ma żadnego ograniczenia czasowego na instalacje, czy coś (w życiu się z czymś takim nie spotkałem, ale dla pewności).
I moje ostatnie pytanie, co byście doradzili zrobić. Czy jest jakieś dobre źródło zakupu, czy coś ?
Na Allegro znalazłem dwie ciekawe oferty:
Adobe Design Standard CS 5.5 PL Mac FVAT EDU (2007322049) - Aukcje internetowe Allegro
Adobe Photoshop Extended CS5 PL Mac FVAT EDU (1997382523) - Aukcje internetowe Allegro
Najchętniej bym wziął tą pierwszą, ale trochę mnie martwi ta niska cena :/ Czy to możliwe, żeby to było takie tanie ?
Kontaktowałem się ze sprzedawcą, ale pominął odpowiedzi na to pytanie.
W sklepie Adobe patrzyłem, ale drożej jest.
Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc :)

#2 svefn

svefn
  • 2 postów

Napisano 28 grudnia 2011 - 20:35

Do zniżki się kwalifikujesz - musisz mieć aktualną legitymację szkolną (lub zaświadczenie ze szkoły). Po zakupie programu będziesz musiał założyć AdobeID i uzupełnić odpowiedni formularz zgłoszeniowy. Po wysłaniu formularza otrzymasz numer seryjny programu (do wprowadzenia podczas instalacji). Z instalacją nie będzie problemu - numer masz, płytę masz, więc nic tylko czekać na maca. Ceną pakietu się nie martw. Jest to wersja EDU, więc siłą rzeczy musi być tania. Zwróć tylko uwagę na to, że w pakiecie Adobe Design Std. masz PSa w wersji normalnej (a nie Extended).

#3 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 28 grudnia 2011 - 21:11

pomijając fakt, że pierwsze to cały pakiet (Standard to chyba Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat) a drugie to tylko i wyłącznie Photoshop.

#4 123456789max

123456789max
  • 154 postów

Napisano 28 grudnia 2011 - 21:20

Nie, to wiadomo :) Wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości :)

#5 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 28 grudnia 2011 - 22:20

Wersja EDU nie jest do użytku komercyjnego, więc pytam się: po co? Masz triale, z którymi możesz zrobić dokładnie to samo co z tym, czyli nic. Chcesz się uczyć, czy coś z tym zrobić?

#6 123456789max

123456789max
  • 154 postów

Napisano 28 grudnia 2011 - 22:26

Po trochu jedno i drugie. Gównie będzie mi to potrzebne do przygotowywania materiałów do szkoły.

#7 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 28 grudnia 2011 - 22:41

To co zrobisz w tym PS-ie nie może być sprzedawane i używanie komercyjnie. W praktyce, nawet ojcu ulotki nie zrobisz do pracy, a szkoła nie skorzysta z tego co zrobiłeś komercyjnie. Jestem studentem grafiki komputerowej - uczyłem od się od gimnazjum z triali, teraz studiuję i dużo więcej o samym programie się nie dowiedziałem ;) Uwierz mi, lepiej będzie wydać te pieniądze na coś innego - możesz kupić lustrzankę, jakieś książki o DTP, Photoshopie, Illustratorze i fotografii i dowiesz się, jeżeli się tym interesujesz, więcej niż kupując wieczystego triala za 1200 złotych ;)

#8 123456789max

123456789max
  • 154 postów

Napisano 28 grudnia 2011 - 22:55

Ale materiały niekomercyjne, czyli jakieś infografiki, gazetki szkolne itd. chyba mogę ? A jak wygląda uprgade, do że tak powiem, komercyjnej wersji ?

#9 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 28 grudnia 2011 - 23:12

Łap tutaj ciekawego linka - Photoshop cs5 wersja studencka. Jeżeli Twoja szkoła jest w systemie Adobe, możesz kupić PS z pełną funkcjonalnością ze zniżką 80 procent. Jest to po prostu tańszy program ze wszystkimi możliwościami i opcją komercyjną. Jeżeli Twoje gimnazjum nie posiada takiej możliwości, warto poczekać i kupić w szkole średniej - czysty zysk, bo licencja jest dożywotnia.

#10 123456789max

123456789max
  • 154 postów

Napisano 29 grudnia 2011 - 00:46

Powiem szczerze, że się w tym zgubiłem :P Nie mogę czekać, muszę teraz. Z tego co wyczytałem, to trafiłem do punktu wyjścia, bo na tej stronie dowiedziałem się, czy kwalifikuję się pod EDU Strasznie to pogmatwali Czyli najkorzystniej jest mi brać to EDU zwykłe, czy jakoś inaczej ? Jak stypendium jest unijne, to jakoś wpływa na to ?

#11 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 29 grudnia 2011 - 00:51

Jeżeli szkoła ma umowę z Adobe to jako EDU dostajesz w pełni działającego PS-a, którego możesz używać komercyjnie. Jeżeli nie ma, to kupujesz zwykłe EDU. Wystarczy wypełnić wniosek i wysłać skan legitymacji, lub dokumentu potwierdzającego to, że jesteś uczniem.

#12 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 29 grudnia 2011 - 02:45

Powiem szczerze, że się w tym zgubiłem :P
Nie mogę czekać, muszę teraz. Z tego co wyczytałem, to trafiłem do punktu wyjścia, bo na tej stronie dowiedziałem się, czy kwalifikuję się pod EDU
Strasznie to pogmatwali
Czyli najkorzystniej jest mi brać to EDU zwykłe, czy jakoś inaczej ?
Jak stypendium jest unijne, to jakoś wpływa na to ?

To teraz przeczytaj spokojnie !

Za te 1200 zł masz już MacBook White Core 2 Duo /1-2GB/ 160 GB (na Allegro można wyhaczyć)
Czyli masz już Maca teraz wystarczy ..sciągnąć Triala chyba 30 Dni możesz go używać.
Dopracujesz do perfekcji swoje umiejętność i wtedy możesz się zastanawiać nad kupnem.

#13 123456789max

123456789max
  • 154 postów

Napisano 29 grudnia 2011 - 09:40

Czyli muszę się skontaktować z Adobe, żeby się dowiedzieć o tą umowę i jak tak, to kupuję zwykłą EDU i mogę używać komercyjnie ? Ale ja dostanę nowego Mini :) Chodzi o to, że muszę kupić akurat to, bo to mam w planie. Nie ja te głupie zasady wymyślałem :/ Dostać i wykorzystać te stypendium, to trochę syzyfowa praca. Już triala na początku roku miałem, więc jak się z tym obchodzić mniej więcej wiem, ale 30 dni, to trochę za mało, a rzeczy do zrobienia mnóstwo i mówię, na użytek edukacyjny.

#14 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 29 grudnia 2011 - 19:07

Najprawdopodobniej musisz się zapytać w szkole. Poczytaj jeszcze na stronie polskiego oddziału Adobe.

#15 123456789max

123456789max
  • 154 postów

Napisano 29 grudnia 2011 - 19:53

Ok, w takim razie jeszcze poszukam Wielkie dzięki

#16 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 13:03

Cortland - systemy graficzne, przeczytaj o zniżkach dla studentów i nauczycieli na adobe.pl. Jeśli Twoja szkoła ma akredytację MEN, kwalifikujesz się do wersji studenckich, które są pełnymi komercyjnymi wersjami. Jedyne co, to nie można jej później odsprzedać, jest Twoja dożywotnio i dożywotnio komercyjna. co do akredytacji MEN, wszystkie szkoły publiczne i bardzo wiele szkół prywatnych posiada taką akredytację. Wersje edu z założenia są dla instytucji edukacyjnych oraz osób w trakcie edukacji, ale mają ograniczenia. Kup sobie np. Pakiet design standard za 1200 lub design premium za 1700 i miej z głowy wszelkie nieścisłości. Zadzwoń do Adobe z zapytaniem dotyczącym akredytacji MEN (Ministerstwa Edukacji Narodowej) dla Twojej szkoły. Ja wybrałem wersję Student&Teacher zamiast EDU i bardzo sobie chwalę brak ograniczeń.

Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych