iCloud czy Skydrive? Obydwa działają w obie strony?
Napisano 28 grudnia 2011 - 09:02
Zamierzam kupić iPada2, a nie wiem jak wygląda sprawa synchronizacji dokumentów. W pracy używam PC z systemem Windows. W domu mam starego laptopa PC, którego po zakupie iPada chcę schować do szafy, ponieważ używanie komputera w domu ogranicza się do przeglądania internetu, Facebooka i odpaleniu raz na jakiś czas jakiejś gry. Stąd pomysł na iPad.
W iPadzie do synchronizacji dokumentów służy iCloud, w Windowsie - SkyDrive. Działają w zasadzie identycznie.
W iTunes znalazłem aplikację SkyDrive. Jednak jest adnotacja że aplikacja jest dla iPhone'a, a nie dla iPada.
Pytanie pierwsze:
Czy ktoś z użytkowników iPada byłby tak dobry i sprawdził czy SkyDrive działa na iPadzie? Generalnie zależy mi bardziej na nim, niż na iCloud, ponieważ oprócz pecetów w pracy, mam również telefon Windows Phone i dostęp do plików Excela i Worda w telefonie jest dla mnie bardzo pomocny, a zrobię to tylko dzięki SkyDrive.
Nie wiem jak dokładnie działa iCloud, ponieważ na pececie mogę wejść na stronę https://www.icloud.com/ ale bez podłączonego urządzenia Apple nie zaloguję się mimo posiadania AppleID.
Stąd moje drugie pytanie:
Jeśli SkyDrive nie podoła w iPadzie, to czy iCloud podoła w pececie? Wtedy problem telefonu będę musiał odpuścić, trudno. Interesuje mnie tylko współdzielenie i dostęp online do aplikacji arkusza kalkulacyjnego (proste funkcje na bazie dodawania). Tylko teraz jak pecet poradzi sobie z arkuszem kalkulacyjnym? Jeśli edycja plików odbywa się online (współdzielenie), to czy mogę taki arkusz kalkulacyjny edytować w domu na iPadzie za pomocą np. "Documents To Go - Office Suite", a na pececie w pracy za pomocą Excela?
Napisano 28 grudnia 2011 - 09:33
Napisano 28 grudnia 2011 - 09:54

Napisano 28 grudnia 2011 - 10:00
Napisano 28 grudnia 2011 - 10:05
Napisano 28 grudnia 2011 - 10:53
Mi nie chodzi o udostępnianie plików fizycznie, ale o ich współdzielenie online i synchronizację z innymi urządzeniami. Na przykład na koncie SkyDrive mogę się zalogować za pomocą dowolnego komputera na świecie, przeprowadzić edycję pliku BEZ ŚCIĄGANIA GO na komputer (online). W tym czasie inna osoba może z innego końca świata zalogować się na to samo konto i współdzielić ten sam plik z telefonu.
Chyba podobnie działa iCloud?
Ty natomiast masz na myśli operację:
a) ściąganie pliku z Dropbox
edycję lokalną na komputerze/iPadzie
c) wysłanie pliku do Dropboxa.
Nie o to chodzi.
Nie wypowiem się w kwestii iPada bo po prostu nie wiem. Natomiast w przypadku PC/Mac masz klienta(program), który tworzy Ci katalog w systemie zawierający wszystkie Twoje pliki z Dropboxa i każda zmiana w tych plikach powoduje synchronizację z serwerami Dropboxa, tak, że otwierając te pliki na innym urządzeniu masz ich aktualną wersję. W zasadzie to tylko nie wiem jak z edycją tych plików i zapisywanie na iPadzie. Jeżeli Documents To Go - Office Suite na to pozwala(a coraz więcej programów jest integrowanych z Dropboxem) to nie powinno być problemów.
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:20
Po zainstalowaniu Dropboxa określam jakiś lokalny folder na dysku twardym i teraz pliki, które wrzucę do tego folderu są przez program Dropbox automatycznie wysyłane na moje konto online, czyli będę miał dostęp do tych plików na każdym innym komputerze po zalogowaniu się na swoje konto. Ale dostęp to nie znaczy możliwość edycji online. A to spora różnica. Bo jeśli chcę taki plik edytować to muszę go ściągnąć na lokalne urządzenie, wyedytować, a następnie ponownie wysłać. Może w iPadzie ta operacja jest w jakiś sposób zautomatyzowana? Nie wiem, bo jeszcze nie mam.
A tak dla porównania wygląda system synchronizacji na koncie SkyDrive:
Mam na komputerze w pracy system Windows 7, na komputerze w domu laptop z Windowsem 7 oraz telefon Windows Phone.
Mam również konto Windows Live, które oferuje system synchronizacji i udostępniania SkyDrive z przestrzenią 25 GB.
I teraz tworzę w domu dokument w Excelu, np. "zakupy", który wysyłam na swój SkyDrive - do tej pory działa to dokładnie tak samo jak Dropbox, ale nie ma czegoś takiego jak lokalny folder. Plik ręcznie wysyłam za pomocą przeglądarki w czeluści internetu, na swoje konto.
Na drugi dzień, będąc w pracy loguję się na swoje konto, bo do zakupów chcę dopisać marchewkę. Nie muszę mieć Excela, żeby ten plik edytować. Wystarczy że po zalogowaniu się kliknę na plik "zakupy" i mam opcję "edytuj w przeglądarce". Cały pakiet Office jest zaimplementowany w usługę SkyDrive. Nie ściągam również tego pliku na dysk. On cały czas jest zdalnie na moim koncie w internecie.
Teraz jadę do sklepu, ale żona chce jeszcze mleko. Loguje się więc na koncie w domu, dopisuje do pliku mleko, a ja ten sam plik mam otwarty w komórce w sklepie. Ten sam! Nie jego kopię, nie ściągnięty na dysk, ale oboje pracujemy na jednym pliku online.
To jest dla mnie prawdziwe współdzielenie.
Oczywiście posłużyłem się przykładem zakupów, ale zastosowań jest wiele.
I wcale nie jestem miłośnikiem Windowsa, po prostu szukam podobnego rozwiązania, gdzie połączę ze sobą urządzenia iPad + komputer z systemem Windows (w pracy mam tylko Windowsa, nie przeskoczę tego) + (co mało prawdopodobne) Windows Phone.
Dropbox to tylko duży twardy dysk dostepny przez www.
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:30
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:34
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:39
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:42
No ja też wątpię, żeby icloud w taki sposób spełniało jego życzenia, ale tylko napisałem co jest wstanie zrobić chmuraJa nijak nie widzę aby iCloud mógł w ten sposób działać z Windowsem.
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:43
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:49
Bo jeśli chcę taki plik edytować to muszę go ściągnąć na lokalne urządzenie, wyedytować, a następnie ponownie wysłać.
Herezje jakieś :-)
Wszędzie gdzie się da mam dropboxa i jakoś nie trzeba ściagać/edytować/wysyłać? Po prostu się edytuje plik a zmiana w nim się synchronizuje. A nie pobieram, zmieniam i wysyłam ponownie.
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:51
Wszędzie gdzie się da mam dropboxa i jakoś nie trzeba ściagać/edytować/wysyłać? Po prostu się edytuje plik a zmiana w nim się synchronizuje. A nie pobieram, zmieniam i wysyłam ponownie.
gorzej jak masz plik poza katalogiem dropbox. ja rozwiazalem sprawe symlinkami
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:05
Dlatego pytam, bo nie wiem jak to działa na iPadzie. Na pececie nie ma edycji zdalnej. Plik można wyedytować lokalnie (na komputerze, gdzie znajduje się folder dropboxa na HDD), lub na innym komputerze po zalogowaniu się na konto Dropbox, ale wtedy trzeba plik ściągnąć, wyedytować i ponownie wrzucić na dropboxa. Być może na iPadzie inaczej to działa bo nie ma dysku, na który plik by się ściągnął...
Ale skoro jest tak tak twierdzisz, to wtedy byłoby to dobre rozwiązanie. Tylko czy w ten sposób możesz edytować pliki excela, np. w Documents to go?
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:25
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:30
Nie używałem Documents to go, mogę później w wolnej chwili sprawdzić.
Generalnie większość programów ma support dla dropboxa, jak nie mają to z poziomu klienta dropboxa trzeba się do plików dopierać.
Na PC też się nie ściąga edytuje/zmienia pliku i wrzuca ponownie na dropboxa. Masz folder synchronizowany przy każdym ruszeniu czegokolwiek w nim, plik edytujesz w nim i automatycznie leci synchro modyfikacji. Tak więc nic nie trzeba pobierać/wysyłać.
ale musisz zainstalowac aplikacje dropbox na danym komputerze. a jemu chodzi chyba o edycje przez www
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:37
ale musisz zainstalowac aplikacje dropbox na danym komputerze. a jemu chodzi chyba o edycje przez www
No ale to chyba wygodniejsze jak "samo działa" a nie muszę się bawić przeglądarkami żeby się dostać do zasobów.
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:38
No ale to chyba wygodniejsze jak "samo działa" a nie muszę się bawić przeglądarkami żeby się dostać do zasobów.
gorzej jak jestes na nieswoim komputerze... twoje rozwiazanie po prostu mu nie pasuje
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:55

Napisano 28 grudnia 2011 - 12:56
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:59
Napisano 28 grudnia 2011 - 13:36
gorzej jak jestes na nieswoim komputerze... twoje rozwiazanie po prostu mu nie pasuje
Dokładnie.
---------- Wpis dodano o 13:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:34 ----------
No nie do końca, bo jak się upierać przy dostępie WWW to dropbox też to oferuje
Logujesz się na stronie i masz dostęp do plików
Masz dostęp do podglądu lub ściągnięcia ale nie edycji.
Napisano 28 grudnia 2011 - 14:03
Masz dostęp do podglądu lub ściągnięcia ale nie edycji.
No tak, ale lepszy rydz niż nic

Napisano 22 grudnia 2012 - 19:33
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych