Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pamięć RAM 2Rx8 czy 2Rx16

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 mateusz0093

mateusz0093
  • 52 postów
  • SkądPruszków

Napisano 26 grudnia 2011 - 17:34

Mam takie pytanie którą pamięć RAM wybrać 2Rx8 czy 2Rx16 szyna jest ta sama i pamięć też.

#2 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 17:42

co to za pytanie :D chyba jasne ze im wiecej tym lepiej.

#3 mateusz0093

mateusz0093
  • 52 postów
  • SkądPruszków

Napisano 26 grudnia 2011 - 17:52

Właśnie też tak sądzę, ale na niektórych stronach piszą że lepsze x8, a na innych że x16.

#4 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 27 grudnia 2011 - 12:21

Jesli do Grafy i Renderow to wiecej Ramu sie sprzyda, do sprzegladania stron czy robie podstawowych czynnosci w zupelnosci wystarczy 8mka

#5 mateusz0093

mateusz0093
  • 52 postów
  • SkądPruszków

Napisano 28 grudnia 2011 - 11:05

Czyli 2Rx16 są szybsze od 2Rx8?

#6 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:48

I do którego z tych trzech komputerów? :) Sprawdź może najpierw (gdzieś na apple-history), ile można maksymalnie wstawić do konkretnego modelu.

#7 mateusz0093

mateusz0093
  • 52 postów
  • SkądPruszków

Napisano 29 grudnia 2011 - 09:26

Potrzebne one mi są do MacBook White. Dużo na nim piszę w Office 2011. Czasem Photoshop. Tamte dwa kompy tez chodzą na Lionie ale tylko ten ma czasem jakieś problemy. A poprostu mam w domu ramy 2rx16 z laptopa HP z ktorego nie korzystam.

#8 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 grudnia 2011 - 10:24

Widzę że żadna z osób, które w tym temacie się udzielały nie ma pojęcia czego dotyczy pytanie. A więc N R x M oznacza N banków złożonych z układów scalonych DRAM o szerokości magistrali danych M bitów. Zatem moduł 2Rx16 ma 2 banki po 4 scalaki 16-bitowe, a 2Rx8 ma dwa banki po 8 scalaków 8-bitowych. Nie ma to żadnego znacznie dla komputera, po prostu określa z ilu kostek ram zrobiony jest moduł i nie ma też jakiegokolwiek wpływu na szybkość modułu.

#9 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 29 grudnia 2011 - 12:32

Widzę że żadna z osób, które w tym temacie się udzielały nie ma pojęcia czego dotyczy pytanie.
A więc N R x M oznacza N banków złożonych z układów scalonych DRAM o szerokości magistrali danych M bitów. Zatem moduł 2Rx16 ma 2 banki po 4 scalaki 16-bitowe, a 2Rx8 ma dwa banki po 8 scalaków 8-bitowych. Nie ma to żadnego znacznie dla komputera, po prostu określa z ilu kostek ram zrobiony jest moduł i nie ma też jakiegokolwiek wpływu na szybkość modułu.

A kto powiedzial ze 8Gb ramu 1333Mhz bedzie szybsze od 16Gb 1333Mhz. Jedynie bedzie wieksza liczba ramu do jej szybkosci pyczyni sie ilosc cykli wyrazana w pamieciach CL. Im mniejsza liczba CL na koncu tym szybsz i oczywiscie drozsze pamieci a co za tym idzie i szybkosc magistrali. Standardem sa CL9 CL8 im wyzej tym lepiej.

Samo wrzucenie 16 zamist 8giga nie przypieszy maszyny 2 krotnie jak niektorzy mysla. Wydajnosc bedzie zauwazala dopiero przy duzych plikach w przypadku normalnego uzytkowania nie spotkalem sie zeby byla jaka kolwiek roznica a porownywac mam na czym.

Tak wiec skoro koledze sam system zjada tyle pamieci to z systemem jest cos nie tak i zobacz podczas normalenj pracy w menadzerze co Ci ja je ze kom zamula. Ja mam w swoim MBP 4 giga na 667mhz i wszystko dziala prawidlowo nie mowiac ze nawet logica uzywam na tym i nie tylko ale i PS i problemow nie mialem podczas pracy. Przeinstaluj system na Liona 10.6.8 i sprawdz wydajnosc 10.7 jest niedopracowany i za duzo bledow posiada.

Sam uzywam 10.6.8 na 2 komputerach nie robie niczego aktualizacji bo mam sprawdzony soft i wszystko dziala ok. Po aktualizacji zawsze sie cos kaszanilo. Wiec radze zaczac od Systemu potem pakowac po 16 giga ramu w co watpie ze twoj MB je obsluzy

#10 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 grudnia 2011 - 12:44

A kto powiedzial ze 8Gb ramu 1333Mhz bedzie szybsze od 16Gb 1333Mhz. Jedynie bedzie wieksza liczba ramu do jej szybkosci pyczyni sie ilosc cykli wyrazana w pamieciach CL. Im mniejsza liczba CL na koncu tym szybsz i oczywiscie drozsze pamieci a co za tym idzie i szybkosc magistrali. Standardem sa CL9 CL8 im wyzej tym lepiej.

Samo wrzucenie 16 zamist 8giga nie przypieszy maszyny 2 krotnie jak niektorzy mysla. Wydajnosc bedzie zauwazala dopiero przy duzych plikach w przypadku normalnego uzytkowania nie spotkalem sie zeby byla jaka kolwiek roznica a porownywac mam na czym.

Tak wiec skoro koledze sam system zjada tyle pamieci to z systemem jest cos nie tak i zobacz podczas normalenj pracy w menadzerze co Ci ja je ze kom zamula. Ja mam w swoim MBP 4 giga na 667mhz i wszystko dziala prawidlowo nie mowiac ze nawet logica uzywam na tym i nie tylko ale i PS i problemow nie mialem podczas pracy. Przeinstaluj system na Liona 10.6.8 i sprawdz wydajnosc 10.7 jest niedopracowany i za duzo bledow posiada.

Sam uzywam 10.6.8 na 2 komputerach nie robie niczego aktualizacji bo mam sprawdzony soft i wszystko dziala ok. Po aktualizacji zawsze sie cos kaszanilo. Wiec radze zaczac od Systemu potem pakowac po 16 giga ramu w co watpie ze twoj MB je obsluzy

A skąd Ty bierzesz w ogóle 8gb i 16gb? Czy Ty w ogóle czytałeś pytanie w pierwszym poście czy może piszesz sobie to co Ci do głowy wpadnie? Kolega pyta o różnicę między dimm w układzie scalaków 2rx8 i 2rx16, gdzie tu widzisz w ogóle informacje o pojemności? Fajnie, że udzielasz się na forum ale proponuję jednak odpuścić sobie porady w tematach o których nie masz zielonego pojęcia bo tylko wprowadzasz w błąd ludzi chcących się czegoś dowiedzieć na tym forum.

#11 mateusz0093

mateusz0093
  • 52 postów
  • SkądPruszków

Napisano 29 grudnia 2011 - 17:28

Dzięki @robgrab:) A tak chciałem powiedzieć ze Lion jest stabilny, ale po prostu potrzebuje więcej RAM.

#12 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 22 czerwca 2012 - 10:27

A skąd Ty bierzesz w ogóle 8gb i 16gb? Czy Ty w ogóle czytałeś pytanie w pierwszym poście czy może piszesz sobie to co Ci do głowy wpadnie? Kolega pyta o różnicę między dimm w układzie scalaków 2rx8 i 2rx16, gdzie tu widzisz w ogóle informacje o pojemności? Fajnie, że udzielasz się na forum ale proponuję jednak odpuścić sobie porady w tematach o których nie masz zielonego pojęcia bo tylko wprowadzasz w błąd ludzi chcących się czegoś dowiedzieć na tym forum.

Sorry a lekkie niedopatrzenie. Jesli chodzi o pamiec to wez 2Rx16 bo ma 2 banki po 4 scalaki 16-bitowe, a 2Rx8 ma dwa banki po 8 scalaków 8-bitowych. Im mniej masz scalakow tym lepiej ale do konca nie wiem czy az tak to odczujesz.

Peace V

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych