Rockbox na urządzeniu typu iPod
Posted 04 November 2011 - 16:18
Wczoraj kupiłem używanego iPoda. Podłączając do komputera miałem pewne problemy z kablem (mocno poniszczony jest), ciężko przerywało itd.. Mimo wszystko po którejś próbie udało mi się wgrać Rockboxa. Pobawiłem się trochę i postanowiłem zgrać muzykę. Niestety tym razem nie udało mi się podłączyć. Urządzenie wyskakiwało jako przenośny dysk w Mój komputer i po chwili znikało. iTunes się wtedy włączał, ale nie pokazywał żadnego iPoda. Pomyślałem, że to wina kabla, dziś kupiłem nowy i niestety to samo... Co ciekawe http://i.imgur.com/3H11q.jpg . Może być to wina źle wgranego softu, bo miałem z tym sporo problemów? Np. przy próbie kompletnej instalacji instalator wyłączał się i wszystko ręcznie instalowałem, do tego przy pierwszym odłączeniu nie wykryło zainstalowanego Rockboxa, podłączyłem i jeszcze raz zainstalowałem. Jest możliwe, że zepsułem gniazdo? Mam taki kabelek, który trzeba pchać na siłę (nie ma tych przycisków...).
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Aha, zapomniałem dodać. Urządzenie się poprawnie ładuje, po podłączeniu kabla wykrywa podłączenie do komputera. Przy podłączeniu i odłączaniu sprzęty jest poprawny dźwięk w Windowsie.
Posted 04 November 2011 - 16:52
Posted 04 November 2011 - 17:15
Posted 04 November 2011 - 23:06
Posted 24 December 2011 - 16:04

Posted 12 January 2015 - 22:05
Witam wszystkich
W zamierzchłym 2007 roku kupiłem swój jak do tej pory jedyny produkt ze stajni Apple iPod Classic 160GB Sprzęt służy mi tylko do przechowywania, odtwarzania i przewożenia muzyki - zgrałem na niego w sumie ok 1200 płyt, ripowałem je przy pomocy EAC-a i kompresowałem na 320kbps kodekami Lame. Co week wyjeżdżam do chatki i chciałem mieć całą swoją muzykę ze sobą. Jakieś dwa lata po zakupie zauważyłem że nie chcą się odtwarzać niektóre płyty i ich lista się systematycznie wydłużała, w zeszłym roku już nie odtwarzało się ok 20-25% płyt. Ponieważ ja słucham całymi albumami stąd właśnie zauważyłem że jak jest problem z odtwarzaniem to od razu całej płyty. Nie pomagały żadne "odczyny" - naprawa plików, powtórne wgrywanie, powtórne ripowanie i kompresja, rekompresja, zmiana nazw we wszystkich możliwych konfiguracjach, odtwarzanie softu łączone z formatowaniem, no nic. Jak jakaś płyta została wybrana przez ipoda do nieodtwarzania to kaplica i koniec. Prawdopodobnie ipod tworzy jakąś ukrytą listę po to żeby zmusić użytkownika do zmiany sprzętu, a może coś innego, nie wiem.
W zeszłym roku sprawdziłem w menu serwisowym że dysk i bateria jest w dobrej kondycji (gra spokojnie cały week bez podłączenia do zasilacza) i zrobiło mi się żal sprzętu, a chciałem już go wyrzucić. Okazało się że właśnie na dniach programiści z Rockboxa rozkminili mój model i przygotowali warunkowo soft więc chętnie podmieniłem bootloader (troszkę skomplikowane) i wgrałem Rockboxa. Niestety nie zadziałał, więc trzeba było podpytać na forum. Faktycznie, nie tylko mi nie zadziałał, był od wersji z 23.10.2014 jakiś bug ale wcześniejsze wersje okazały się być użyteczne. No i działa Rewelacyjny sofcik - iPod odtwarza już wszystko, nie grymasi, można dowolnie podgłaśniać, zresztą ustawień dźwięku jest multum, nie potrzeba jakiegoś chorego iTunes-a. Odtwarza katalogami oraz normalnie wg tagów. Wgrywanie to kopiowanie katalogów, bajka. Rockbox ma też spore wady - np jak się podłączy do zasilacza (współdziała ze wszystkimi ładowarkami usb
) to soft uważa że to komputer i się ładuje, ale wtedy nie odtwarza. Ogólnie jednak jestem bardzo zadowolony z mojego "nowego" iPoda
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users