Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ochrona oczu przed monitorem?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 jusha

jusha
  • 16 posts

Posted 24 December 2011 - 11:13

Mam pytanie. Czy zna ktoś jaką nakładkę albo coś innego, nic nie mogę nic znaleźć na necie, pochłaniającą promieniowanie. Mam słabe oczy a bardzo dużo pracuję na laptopie. A ekran monitora strasznie mnie razi.:( Mam macbooka pro 15 cali.

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 24 December 2011 - 11:41

Wątek przeniosłem do właściwego działu. Na przyszłość, przed założeniem tematu zapoznaj się z drzewem kategorii naszego forum i postaraj się wybrać miejsce najlepiej pasujące do Twojego problemu. Pozwoli Ci to szybciej uzyskać pomoc i w przyszłości ułatwi innym użytkownikom szukającym odpowiedzi na takie samo pytanie, znaleźć Twój wątek i rozwiązanie problemu.

#3 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 December 2011 - 12:30

Na LCD raczej bedzie trudno znalezc cos skutecznego, zreszta takie cos stosowalo sie na monitory CRT i nie jest to gwarancja ochrony. Prawde mowiac ja nie uzywalem jakichkolwiek filtrow nigdy... i wzrok mam ok. O ile jasnosc mozna regulowac i IMHO jest to wystarczajace, mozesz ustawic lagodniejszy dla oczow schemat kolorow. Kolejna sprawa to odpowiednia pozycja przy pracy i kat matrycy. Chodzi o to aby nie meczyc wzroku, a oczy naturalnie "mrugaly" co powoduje nawilzanie spojowek. Zly kat patrzenia tak samo bedzie powodowal takie objawy. Warto poczytac o tym jak powinno sie siedziec przed monitorem. Jednak w twojej sytuacji raczej przeszedl bym sie do okulisty po porade, czy nie zaleca pracy w dostosowanych do tego okularach itp.

#4 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 December 2011 - 18:41

Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na jasność ekranu (F1 i F2). Osobiście bardzo rzadko przekraczam 5 kresek. Pracuje przez ekranem ponad 10 lat, wiele godzin dziennie (codziennie). Póki co, odpukać, wzrok mam ok.

#5 jusha

jusha
  • 16 posts

Posted 24 December 2011 - 20:23

Dziękuje, za porady. Ja stosuję to wszystko, naprawdę. Ale dla mojego wzroku to wszystko jest i tak mało. Moje oczy są bardzo słabe i poważnie chore. Ale nie chcę rezygnować z tego co robię, nie wyobrażam robić nic innego. Więc jeśli macie jakieś inne pomysły będę wdzięczna :)

#6 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 posts

Posted 24 December 2011 - 22:07

Banalne. Robisz przerwy aby wzrok odpoczął? Co pół godzinki 5 minut. Popatrzeć przez okno aby wzrok skupił się na czymś w oddali.

#7 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 December 2011 - 11:30

@jusha Ja jednak bardziej proponuje konsultacje z dobrym okulista, akurat nie jestesmy tutaj specjalistami w tej dziedzinie. Mozeby dawac jakies rady, ale nie wiemy czy one sa dobre dla twojej wady wzroku. Do tego pamietaj - praca praca, ale o zdrowie trzeba dbac bo masz tylko jedno...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users