Wybór Mac'a do muzyki
Rozpoczęty przez
ZatoR-ek
, 23 gru 2011 08:40
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 grudnia 2011 - 08:40
Witam.!
Piszę z prośbą o pomoc w wyborze laptopa, którego będę używał głownie do muzycznych celów(jestem DJem), dlatego też od urządzenia wymagam mobilności i bardzo dobrej obsługi interfejsów audio. Aktualnie posiadam HP dv5-1050ew i ogólnie jestem zadowolony z tej marki, jednak przy interfejsach audio nie daje rady, strasznie się grzeje, jest głośny i tnie się, dlatego też szukam nowego laptopa i jak na razie znalazłem dwa modele, które pasują mi pod względem podzespołów, zastosowania oraz wyglądu i oczywiście ceny, którą jest ok. 4tyś z kawałkiem, dodatkowo jeden laptop spoza Apple, ale może ktoś miał i mógłby porównać.
Wybrane lapki to:
- Apple MacBook Pro 13" MD313 - i5 2.4GHz/4GB/500GB/HD/ - ok. 4,300pln
- Apple MacBook Pro 13" MC700 - i5 2.3GHz/4GB/320GB/HD/ - ok. 3,900pln
- HP Envy 14-2020ew - i7 4GB 14,5 ATI6630 - ok. 3,900pln
Osobiście podoba mi się bardzo HP zarówno z podzespołów jak i wyglądu, jednak na minus to ekran, czytałem, że słaby + HP nie za bardzo ogarnia chłodzenie procka i największy jak dla mnie minus to system operacyjny, jakoś nie lubię Windowsa.
Apple to wiadome marka i za to się płaci, ale osobiście mam iPada, iPhona i wiem, że system jest na bardzo wysokim poziomie i warty jest zakupu, do tego również ładny wygląd, jednak podzespoły już trochę słabsze w porównaniu z HP.
Pomożecie z wyborem, może jakieś podpowiedzi.? Może w podobnej cenie coś podobnego dacie. Jeśli warto, mogę jeszcze trochę dołożyć kasy.
Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 23 grudnia 2011 - 12:07
A jak ci powiem ze "Apple" to g... a nie marka to co zrobisz ? Majac iPada czy iPhona g... wiesz o OS X.... Sorry za taki ton ale to dla twojego dobra
Ostatnio (przedwczoraj ???) byio niemal identyczne pytanie... tez rozterka do "muzyki" Mac czy HP Envy...
I odpowiem to samo - dowiedz sie wiecej o Apple (poczytaj pare dni forum), oraz okresl jakiego oprogramowania chcesz uzywac i czy dostepne jest pod OS X-a.
IMHO Apple MacBook Pro 13" MC700 jest ok
Napisano 23 grudnia 2011 - 14:09
Chodziło mi o markę, a nie o system operacyjny mówiąc o "Apple", ale faktem jest, że o OS X nie dużo wiem, bo zawsze korzystałem z Linuxa.
Wiem widziałem to pytanie dziś, ale mi chodziło o aspekt wykorzystania Maca pod interfejsy audio, kontrolery i używania w programach typu Ableton Live i Traktor, a dodanie HP jest tylko do porównania.
O Apple wiem sporo, więc nie musisz się chwalić tomud, że masz 399 postów i każesz mi się uczyć, bo ja mam tylko 3.
Oprogramowanie na pewno dostępne.
A więc wybierając z MBP 13" czy warto brać się za najnowszy z oznaczeniem MD313 i droższym o ok. 400pln czy brać starszy o ok. pół roku, ale w sumie prawie identyczny model MC700.? Są jakieś różnice, czy przy wykorzystaniu audio DAW zauważę różnicę.?
I pytanie na boku, aktualnie potrzebne mi jest 3 x USB wejścia, czy jest możliwość zakupu kable z USB od kontrolera do portu FW w Apple, czy jest to opłacalne, czy lepiej kupić rozdzielacz USB.?
Napisano 23 grudnia 2011 - 14:19
Chodzilo mi o to ze Apple wcale nie jest idealne - a ty wpadasz w zachwyt
natomiast jak bym mial pierwszy iPhone (na szczescie Apple sie nie zajmowalo telefonami w czasie gdy kupowalem) to bym nigdy tego sprzetu nie kupil.
Odnosnie HP to akurat kiepski wybor - to co juz pisalem ta firma dawno spadla na psy.
Natomiast co do Traktora to znam wiele osob ktore bawia sie tym na Windows i nie ma problemow
Dlatego tak napisalem bo OS X to troche inna filozofia i nie ma nawet co porownywac czy Win czy OS X... musisz byc swiadomy tego co chcesz... a masz bledny obraz bo to co chcesz robic rownie dobrze mozna pod Win
Apple daje ci np. zalete jesli chodzi o interfejsy FW w standardowych laptopach trudno szukac takiego interfejsu.
Natomiast czy warto doplacac - sam musisz ocenic czy warto pchac w sprzet czy przeznaczyc ta kase na cos innego. Przy tej mocy obliczeniowej (prockow i5) roznicy w twoich zastosowaniach nawet nie zobaczysz. Jedyna jako taka istotna roznica dla ciebie to rozmiar dysku... Ale to powinienes wiedziec - pracujac pod Linuxem raczej jestes troche "techniczny" chyba ze liczysz ze nowszy model ma jakies ukryte "amazingi" od Apple
Jak widzisz twoje pytanie jest troche dziwne i trudno na nie odpowiedziec... dlatego twierdze ze powinienes poczytac wiecej o Apple
i to raczej nie tylko pod katem muzyki
Dlaczego na ciebie troche naskoczylem ? Po prostu wyjechales z wielkimi "amazingami" odnosnie Apple i pretensjami jaki ten Windows zly, a ja chce cie troche sprowadzic na ziemie - abys dokonal wyboru swiadomie (a nie pod wplywem emocji).
Napisano 23 grudnia 2011 - 17:15
Dużo mi nie pomogłeś, bo wszystko sam w sumie wiedziałem, ale jednak myślę, że kupię nowszego.
Jeszcze tylko proszę o podpowiedź w kwestii USB.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty