Witam!
Mam do was pytanie, nie potrafie ustawic na MacBook'u mojej dziewczyny polskich liter (na nim jest zainstalowane spolszczenie) , na moim nie mam z tym problemu i nie wiem co jest grane. Sprawdzilem w System Preferences - International wszyskie opcje. W liscie Input Menu mam zaznaczony jezyk Polski Pro, ale nadal w Adium i Mail nie jestestem w stanie napisac polskich znakow.
Czy to moze byc problem z Fontami, jak tak to moze ktos potrafi poinstruowac mnie jak moglbym to ewentualnie zmienic.

Co sie dzieje z polskimi literami!
Rozpoczęty przez
mariooo_dub
, 20 cze 2007 23:00
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 czerwca 2007 - 23:00
Napisano 20 czerwca 2007 - 23:06
adium>preferences>massages>set font czy jakos tak sprubuj z inna czcionka moza ta ktorej uzywasz nie ma polskich znaczkow, a masz polskie fonty w innych aplikacjach? open office itp...?
Napisano 20 czerwca 2007 - 23:17
Wiesz co musze to sprawdzic, wiem ze jak wysylam wiadomosc na maile z polskimi znakami to normalnie mozna ja odczytac. W momencie kiedy ty chcesz napisac polska litere wyskakuja jakies dziwne znaczki np: Ω - zamiast ź.
Postaram sie pozmieniac fonty i zobacze moze jednak sie uda.
Napisano 21 czerwca 2007 - 00:28
Ja od pewnego czasu w ogóle nie mogę "ziet" napisać :x
Napisano 21 czerwca 2007 - 21:33
Czy nikt nie mial takiego problemu? A moze to jest problem z jezykiem klawiatuy Polski Pro i moze wiecie w jaki sposob mozna go odinstalowac i zainstalowac nowy, albo nadpisac juz istniejacy bez przeinstalowywania systemu.
Napisano 23 czerwca 2007 - 11:18
A po co odinstalować ? to właśnie ten typ klawiatury masz używać chcąc pisać polskie litery.
Z tego co wiem, nie da się odinstalować tak zupełnie, no może jakiś spec potrafi z Terminal'a to zrobić. Możesz chyba tylko spowodować, żeby system nie brał tego pod uwagę, ewentualnie usunąć konkretny plik, ale, który tego nie wiem.
Ja bym w takim przypadku nagrał jeszcze raz system, z opcją zachowania kont i ustawień.
Potem tylko updete'y i z głowy. Powinno pomóc.
Ja, jak pierwszy raz usiadłem do Mac'a, pierwsze co zrobiłem to straszny bajzel w systemie. Trochę niechcący a trochę specjalnie. Sprawdzałem, przestawiałem, kasowałem. W końcu pousuwałem jakieś opcje językowe i skończyło się renstalką systemu
Ale od tej pory wiem mniej więcej co mogę a czego nie.
"Jak się nie wywrócis to się nie naucys"

Napisano 24 czerwca 2007 - 22:50
Witos, wiem ze tej klawiatury mam uzywac, tylko nie wiem dlaczego nie ma w niej polskich znakow.
To co opisuje dzieje sie na MacBook'u mojej dziewczyny. Ona niedawno go kupila i niestety nie mialem jeszcze mozliwosci poustawiania tam wszystkiego, moze okaze sie ze masz racje z tym bajzlem i bede musial przeinstalowac system.
Wiem na 100% ze uzywa klawiatury PolishPro, czcionki zmieniala niestety nic nie pomagalo, ustawienia ma takie jak mam ja, u mnie sa polskie znaki u niej nie.
W srode bede mial mozliwosc sprawdzenia tego wszystkiego osobiscie, jak mi sie uda cos zrobic to dam wam znac, jak mi sie nie uda to przeinstaluje system.
Dzieki za odpowiedzi, na dzien dzisiejszy poddalem sie i zawiesilem temat do srody...
Napisano 24 czerwca 2007 - 23:50
Witam!
Czy to moze byc problem z Fontami, jak tak to moze ktos potrafi poinstruowac mnie jak moglbym to ewentualnie zmienic.
Witaj,
Zaznacz w Menu Klawiatura Podgląd klawiatury, Polish Pro, Polish, U.S., otwórz Podgląd klawiatury w Pasku menu. Sprawdzaj klawiaturę Polish pro wciskając po kolei Alt i Alt+Shift, na pewno znajdą Ci się zagubione literki, ja całkiem niedawno znalazłam na klawiaturze Polish Ś Ń Ć Ę Ź Ó Ą, a myślałam, że ich nie mam i wykorzystywałam klawiaturę Polish pro pisząc polskie duże znaki. Poza tym stale trzeba pilnować, by nie wskakiwało U.S., wtedy zamiast ź pojawia się Ω. Może nic nie musisz wyrzucać i zmieniać:roll:
Pozdrowienia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych