Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Koniec pamięci sms!?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 bartek1529

bartek1529
  • 578 posts

Posted 20 December 2011 - 20:18

Witam, pisałem przed chwilą smsa i wyskoczyl mi komunikat ze skonczyla się pamięc sms ale było zimno więc odruchowo kliknalem ok, dokonczylem i wyslalem. Sms się wyslał (chyba) ale zadnego nowego nie dostalem, wyswietlila się informacja ze użytkownik numeru blabla chcial mi napisac smsa ale nie ma pamieci sms i mam skasowac jakies stare wiadomosci. Pamięci w telefonie mam wolnej ok 1000mb, nigdy nie spotkalem się z zadna informacja ze ilosc smsow jest jakos ograniczona. Jak podłączyłem ip do kompa to okazało się, że rzeczywiscie mam ich kilkadziesiąt tysięcy ale to chyba nie jest jakiś limit? A jeżeli jest to mozna go jakoś powiększyć? Podobnego problemu nie znalazłem więc prosze nie kasować tematu pozdrawiam

#2 scooter10

scooter10
  • 142 posts
  • SkądLublin

Posted 20 December 2011 - 20:35

Jest limit 1000 smsów na iOS 4, w iOS 5 został zwiększony do 75000 smsów, więc wystarzczy że zaktualizujesz soft.

#3 bartek1529

bartek1529
  • 578 posts

Posted 20 December 2011 - 20:52

Dzięki za odpowiedź ale właśnie ja mam ios4.1 i okazało się, że mam 78000smsów, więc tu też limit jest 75000. 16gb pamięci i łaskawie wyznaczyli 15mb na smsy, mój telefon i ja powinienem decydować ile chce miec smsów, a nie siedzieć teraz i je kasować bo inaczej nie mogę odbierać nowych. Pierwszy raz od 3 lat odkąd mam ip się na nim zawiodłem, co za idiota ustawił ten limit. Jeżeli ktoś wiedziałby jak to zwiększyć to ozłocę pozdrawiam

#4 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 20 December 2011 - 21:09

Dzięki za odpowiedź ale właśnie ja mam ios4.1 i okazało się, że mam 78000smsów, więc tu też limit jest 75000. 16gb pamięci i łaskawie wyznaczyli 15mb na smsy, mój telefon i ja powinienem decydować ile chce miec smsów, a nie siedzieć teraz i je kasować bo inaczej nie mogę odbierać nowych. Pierwszy raz od 3 lat odkąd mam ip się na nim zawiodłem, co za idiota ustawił ten limit. Jeżeli ktoś wiedziałby jak to zwiększyć to ozłocę
pozdrawiam

A ja chciałem się odezwać, że raz miałem "dużo" - ok.1800 :D Co do problemu to po co Ci 78000 SMS? A jak tak bardzo CI zależy to poszukaj w Cydii jakiegoś tweaku jak masz JB(bo bez niego raczej nic z tym nie będzie się dało zrobić) albo zarchiwizuj jakimś iBackupbotem te SMSy i skasuj z telefonu jeżeli potrzebujesz je jako taka pamiątkę.

#5 bartek1529

bartek1529
  • 578 posts

Posted 20 December 2011 - 21:56

Rzeczywiście jak się nad tym zastanowić to sporo ich, większośc bardzo cenna chociaż nie muszę ich mieć na telefonie. Ale bardziej chodzi o fakt, że jest to ograniczone. W starych telefonach gdzie całkowita pojemność wynosiła jakieś 4mb to było zrozumiałe ale tutaj mam 16gb i powinienem mieć możliwość używania ich według własnego kaprysu. W cydii poszukam czegoś, jak znajdę to się pochwalę pozdrawiam edit A no i chciałem dodać, że te 78 000 to nie odkąd mam ip4 tylko od 2008 jak kupiłem 3g, po prostu zawsze wgrywam wszystkie smsy na nowy telefon, lubie mieć je przy sobie. Wyjaśniam bo statystyka 214 smsów dziennie (gdyby tylko ip4) brzmi strasznie nolife'owo;]

#6 speedave

speedave
  • 352 posts
  • SkądBiałystok

Posted 20 December 2011 - 22:04

iOS5 = Reduced Text Message Limit

Reached the 75,000 SMS Limit, Now I can't recieve Texts!

EDIT: Ciekawi mnie, czy wiadomości iMessage wliczają się w ten limit

#7 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 20 December 2011 - 22:33

Interesuje mnie fakt, jak można odnaleźć się w takiej ilości - mając za narzędzie jedynie iPhone z typowa aplikacja do pisania wiadomości. Zakładam, ze pamiątkowe jest pomiędzy 2600 a 3518 SMSem i jak się po tym poruszać?

#8 bartek1529

bartek1529
  • 578 posts

Posted 20 December 2011 - 23:42

To prawda, że to praktycznie niemożliwe, po prostu lubie mieć wszystko w jednym miejscu. Mógłbym je skasować ale jeżeli jest jakiś sposób, żeby ominąć te ograniczenie to chętnie bym go użył. Powiedzcie tylko jedną rzecz, bo to mnie zastanawia. Ograniczenie 75k zostało wprowadzone w ios5? Ja mam 4.1, dlaczego mnie to dotyczy?

#9 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 21 December 2011 - 00:00

chyba nikt w apple nie był aż tak wizjonerski, żeby przewidzieć więcej niż siedemdziesiąt osiem tysięcy slotów na smsy.

#10 speedave

speedave
  • 352 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 December 2011 - 00:15

Powiedzcie tylko jedną rzecz, bo to mnie zastanawia. Ograniczenie 75k zostało wprowadzone w ios5? Ja mam 4.1, dlaczego mnie to dotyczy?

Dobre pytanie, może było 78k a jest 75k ;D

#11 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 21 December 2011 - 10:30

Rozumiem, że wymagania rosną... chociaż, pamiętam jeszcze czasy, kiedy można było mieć zapisanych do 10 SMSów - tyle ile pozwalała karta SIM. A teraz okazuje się, że 75 czy 78 tysięcy to za mało. Chyba... że patrzymy na to w inny sposób - np. przez pryzmat ilości megabajtów przeznaczonych na wiadomości - jeżeli korzystamy z wiadomości multimedialnych, a do iMessage dołączamy zdjęcia - to owa pamięć szybko się zapełni - może nawet to 100 wiadomości będzie.

#12 speedave

speedave
  • 352 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 December 2011 - 13:00

jeżeli korzystamy z wiadomości multimedialnych, a do iMessage dołączamy zdjęcia - to owa pamięć szybko się zapełni - może nawet to 100 wiadomości będzie.

Raczej zdjęcia się nie wliczają, bo przez iMessage wysłałem już mnóstwo zdjęć i nie było żadnego problemu z miejscem.

#13 bartek1529

bartek1529
  • 578 posts

Posted 22 December 2011 - 00:47

Nie rozumiem dlaczego wszyscy mają do tego podejscie ,co narzeka skoro moze niektore skasować' zamiast ,jest ich rzeczywiście sporo ale to ze apple ograniczylo miejsce do 15mb to smiech na sali'. Wymagania rosną, zgadza się bo sprzęt się zmienia, 16gb wbudowanej pamięci to sporo więc można by coś więcej wydzielić.
Inna sprawa jest taka, że już nawet nie chodzi o ten limit ale jest taka sytuacja: skasowałem wczoraj ze 400 smsów i spoko, dzis napisalem 5 i znowu to samo. To skasowalem 500 ale dalej podobno jest pełna. K***a, to skąd ja mam wiedzieć ile ich jest bez płacenia za programy z appstore'a?! Duża część smsów nie tyle ma wartość sentymentalną co jest najzwyczajniej ważna, teraz muszę część wywalić na kompa. A tel leży i cały czas komunikat chociaz już kasuje ogromne ilości tych smsów ale nadal niby pełna

---------- Wpis dodano o 00:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:25 ----------

Teraz to już wogóle nic nie rozumiem, okazało się, że poprzednie liczenie było tylko dla dwóch osób, teraz policzyłem wszystko (sms counter, polecam) i wyszło 124 204 smsów. Wiec limit 75000 nie obowiązuje, raczej pojemnościowo

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users