Propozycja na długie jesienne wieczory 8)
Nalewka miętowa z jabłkami
Składniki:
-pęczek liści świeżej mięty (Jak ktoś nie lubi, można bez)
-3/4 litra soku jabłkowego
-30 dag cukru
-1/2 l spirytusu
Przed przygotowaniem nalewki trzeba zrobić sok z jabłek według tradycyjnej receptury: jabłka różnych odmian przepuścić przez sokowirówkę, gotowy sok osłodzić, a następnie podgrzać. Gorący sok wlać do butelek i przez 10 minut pasteryzować. Przechowywać w ciemnym miejscu. Po minimum 2 tygodniach można przystąpić do przygotowania nalewki. Umyte liście mięty odsączyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Naczynie odstawić na 10 dni w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu całość przecedzić. Z soku jabłkowego i cukru ugotować syrop. Ostudzony zmieszać z miętowym spirytusem i jeszcze raz przecedzić. Tak przygotowany i dobrze schłodzony likier można podawać z wodą mineralną. Doskonale ugasi pragnienie w upalne dni.
[center:441d1ac8dd][/center:441d1ac8dd]
...troche ciekawych informacji :
Jabłka zawierają dużo cennych składników odżywczych, które mają duże znaczenie dla naszego organizmu. Badania wykazały, że statystyczny Polak zjada ok. 20 kg jabłek rocznie.
Jabłka są nisko kaloryczne i niezastąpione w każdej diecie. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 60 kcal.
Jabłka zawierają m. in. dużo fosforu, wapnia, żelaza, arsenu, sodu, pektyny i witamin.
Zadania, które spełniają jabłka:
- neutralizują substancje toksyczne;
- oczyszczają krew;
- obniżają poziom cholesterolu;
- regulują przemianę materii;
- obniżają ciśnienie;
- normalizują poziom cukru we krwi;
- zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy;
- wspierają system odpornościowy;
- wzmacniają układ nerwowy;
- dbają o serce;
- działają kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego;
- są skuteczne w walce z zaparciami;
- zapobiegają sklerozie;
- łagodzą bóle reumatyczne;
- chronią przed siniakami;
- korzystnie działają na włosy i paznokcie;
- zapewniają piękną cerę.
Jabłka może spożywać każdy. Spożywane są surowe, gotowane, pieczone i duszone. Jednak pod każdą postacią zachowują całą swoją wartość odżywczą.
Można z nich przygotowywać soki, dżemy, konfitury, galaretki itd. Dodawane są do różnych ciast, dań i sałatek.
Jak widać jabłka spełniają bardzo ważne zadania dla naszego organizmu, więc warto jeść je codziennie, przynajmniej jedno na dzień.
JA TEZ UWAZAM ZE JESTEM "UZALEŻNIONA"OD JABŁEK-WIEM ZE TO JEST SMIESZNE NO ALE PRAWDZIWE.JEM OK.6 JABŁEK DZIENNIE.MOIMI ULUBIONYMI SA MIECIUTKIE I SOCZYSTE "LOBO",ORAZ SŁODZIUTKIE O INTERESUJĄCEJ NAZWIE "CHAMPIONS"........POLECAM WSZYSTKIM :d:d
SANA [02.11.2005 11:38:55]
SMACZNEGO !!!