Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

laptop czy stacjonarny do obróbki zdjęć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 grzegorzw

grzegorzw
  • 334 postów
  • Skądstolica

Napisano 18 grudnia 2011 - 12:18

Mam pytanko jaki sprzet wybrac do obrobki zdjęć czyli PS i Lightroom:
http://myapple.pl/sp...t-warszawa.html - monitor bede podlaczal do laptopa
http://myapple.pl/sp...iatura-wwa.html
lub
http://allegro.pl/17...91917078.html-- monitor bede podlaczal do laptopa

pracowalbym trez na samym laptopie ale nie wiem jak ma sie to to do wydajnosci miedzy imaciek a laptopem prosze o pomoc

#2 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2011 - 12:31

pamietaj ze iMac ma raczej monitor "srednio" nadajacy sie do pracy przy zdjeciach... Ja uzywam C2D 2.4 + GF8600 do takiej pracy, RAW-y z EOS 5D MK II - wiec nie male... tragedii nie ma i da sie pracowac. W sumie wybierajac sprzet ja bym patrzyl na monitor :) bo tutaj nic sie nie nawojuje jak kupisz cienizne, a slabsza wydajnosc sprzetu zawsze mozna przecierpiec i nie ma to wplywu na jakosc produkcji...

#3 grzegorzw

grzegorzw
  • 334 postów
  • Skądstolica

Napisano 18 grudnia 2011 - 13:17

czli na powerbookach tez da rade pracowac bez problemu? wiadomo ze nie bedzie to demon predkosci... zwlaszcza ze teraz pracuje na g4 dual 1.25 :)

#4 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2011 - 13:26

Zalezy czego wymagasz i co nazywasz obrobka zdjec ;) Jednak jak napisalem komputer to w tym wypadku mniej wazny element. Ot tak o tym napisalem bo uwzgledniasz iMAC-a ktorego ekran nadaje sie do zabawy ze zdeciami, a nie obrobki zdjec. Praktycznie te sprzety ktore wymieniles spokojnie sobie poradza z takim zadaniem... Po prostu nie wiem co oczekujesz, a widze ze jest spora grupa "profesjonalistow" pracujaca na Apple przy zdjeciach - ktrorzy maja troche inne podejscie i tam wazne jest logo ;) niz dobre odwzorowanie barw itd. Do tego nie wiem na jakich plikach pracujesz i co od calosci wymagasz. Ja napisalem co robie mniejwiecej na MBP o podanych parametrach... Ale jest to zajecie hobbystyczne dla mnie, choc staram sie to robic dobrze...

#5 hemik94

hemik94
  • 80 postów

Napisano 21 grudnia 2011 - 12:31

Najlepszym rozwiazaniem byloby kupienie macbooka pro + jakis bardzo dobry ekran wiec mozesz cos porobic w drodze do roboty/szkoly + miec dobry komputer w domu po podlaczeniu dodatkowego ekranu.

#6 quantel

quantel
  • 290 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 grudnia 2011 - 13:39

A nie mini? z dobrym monitorem??? ... Jeśli masz dużo kasy to kup macbooka .... Ale jak oszczędzasz to mini + jak kolega napisał wyżej dobry dobry dobry monitor na ISP niestety te dobre kosztują... Ale coś w miarę w miarę i w rozsądnej cenie można kupić takie 24" około 1900 złotych... Ostatnio wyszedł fajny Asus ....

#7 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 19:01

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych