Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odwrócone zdjęcia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 dawid1972

dawid1972
  • 316 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 22:24

Od 12 listopada (zakup Iphona 4s) robiłem zdjęcia . Dziś podłączyłem telefon do kompa aby zrzucić zdjęcia i okazuję się że wszystkie moje fotki są obrócone o 180 stopni, i nie mogę ich odwrócić na komputerze i zapisać . Czegoś nie rozumiem. Zdjęcia robione przyciskiem głośności + Na telefonie fotki są normalnie wyświetlane. O co chodzi?? Też tak macie czy to ja mam coś na kompie powalone??

#2 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 17 grudnia 2011 - 23:55

masz coś powalone

#3 dawid1972

dawid1972
  • 316 postów

Napisano 18 grudnia 2011 - 00:44

masz coś powalone

Gdzie, w kompie ?

#4 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 grudnia 2011 - 04:00

Skopiuj je na komputer i wtedy będziesz mógł je obrócić.

#5 dawid1972

dawid1972
  • 316 postów

Napisano 18 grudnia 2011 - 10:16

Właśnie na komputerze jak obrócić to nie mogę zapisać bo właściwości zdjęć na to nie pozwalają.
Ale jak miałem Ip3g to nie miałem takich jaj zdjęcia jak zrzuciłem to były normalnie. A nie jak teraz że od razu po zarzucenia są odwrócone
Odpowiedzcie mi czy Wy gdy zrzucicie zdjęcia na kompa z Waszych IP 4s to macie je normalnie?

---------- Wpis dodano o 10:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:56 ----------

Zrobiłem zdjęcie kamerką z przodu telefonu i po podłączeniu iphona do kompa to zdjęcie jest normalnie nie jest do góry nogami.
Na kompie nic nie mam powalone . Sprawdziłem na drugim.
To ja tego nie rozumiem czemu zdjęcia z tylnej kamery mam na odwrót??
Czy jest możliwie aby aparat tylni mógł być w telefonie na odwrót zamontowany??

#6 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 18 grudnia 2011 - 10:30

Też tak macie czy to ja mam coś na kompie powalone??

Co prawda sam nie zrzucam zdjęć zrobionych iPhone na komputer, ale od jednego ze znajomych również dowiedziałem się o tym, że zdjęcie, które zrobiłem iPhonem było odwrócone o 180 stopni.

Według mnie - powody mogą być dwa:
1. W typowych sytuacjach, zanim można było robić zdjęcia przyciskiem głośności, inaczej trzymaliśmy iPhone - aby przycisk home zwrócony był w prawą stronę. Obecnie, kiedy trzymamy telefon tak, aby przyciski głośności były na górze - a jednocześnie przycisk home po lewej - daje to nam nic innego, jak obrócenie urządzenia o 180 stopni - więc może też i zdjęć?

2. Jeżeli rzeczywiście tak jest - może warto zastanowić nad użyciem przeglądarki do zdjęć i za jej pomocą obrócić owe zdjęcia? Nie wiem czy używasz Maca, czy PC - jednak, na obie platformy są darmowe rozwiązania:
PC - IrfanView, XnView
Mac - Xee

#7 dawid1972

dawid1972
  • 316 postów

Napisano 18 grudnia 2011 - 10:44

Zgadzam się z Tobą Ale to by była paranoja aby Apple zrobiło takie niedopatrzenie , bo skoro dodali możliwość zrobienia zdjęcia przyciskiem + to przecież nikt nie trzyma telefonu do góry nogami, zawsze się trzyma tak aby spust migawki był u góry. Przecież jak robisz zdjęcia i chcesz je zachować na kompie to raczej chcesz to zrobić szybko a nie bawić się w obracanie 200-300 zdjęć. Proszę zróbcie ktoś test Waszym IP4 Lub IP4S Tak się zastanawiam i dochodzę do wniosku że to jakieś niedopatrzenie Appla bo jeśli robisz zdjęcie z tylnego i masz Iphona przyciskiem + do góry to będziesz miał zdjęcie na kompie do góry nogami a wręcz odwrotnie będzie gdy zrobisz zdjęcie przednim. Więc aby wszystkie zdjęcia były na kompie normalnie to przy zmianie aparatu przód-tył trzeba cały czas obracać Iphona?? Jak dla mnie coś nie tak. Poprawcie mnie jeśli się mylę. I proszę zróbcie próby Waszymi Iphonami.

#8 bodzio333

bodzio333
  • 85 postów
  • SkądRopczyce

Napisano 18 grudnia 2011 - 11:10

ja mam to samo, ale nie powiem, żeby mi to przeszkadzało ;) Tylko śmieszne jest to, że iPhone pokazuje zdjęcia normalnie (a chyba też by pokazywał "do góry"), a na komputerze są odwrotnie. Nawet nie w komputerze. iPhoto widzi dobrze te zdjęcia, ale Finder już ma odwrotnie. --- a mam iPhone 4 na 5.0.1.

#9 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 18 grudnia 2011 - 15:39

I proszę zróbcie próby Waszymi Iphonami.

Zdjęcie zrobione "po staremu" - pokazywane jest poprawnie, zdjęcie robione przyciskiem głośności pokazywane jest do góry nogami - korzystając z wewnętrznej przeglądarki Windows 7.
Natomiast oglądając owe zdjęcia za pomocą ACDSee Pro 3 - oba zdjęcia wyświetlane są poprawnie.

#10 dawid1972

dawid1972
  • 316 postów

Napisano 18 grudnia 2011 - 16:08

Dziękuje za info

#11 dawid1972

dawid1972
  • 316 postów

Napisano 18 grudnia 2011 - 21:02

Próbowałem w tym ACDSee Pro 3 ale w wersji 5 i fakt widzi zdjęcia normalnie ale i tak po zapisaniu do folderu trzeba je ręcznie obracać

#12 qbencjusz

qbencjusz
  • 6 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 15:07

U mnie jest to samo, w kompie PC mam zdjęcia do góry nogami na 4S

#13 Osadnik

Osadnik
  • 90 postów
  • SkądFugasówka

Napisano 15 stycznia 2012 - 22:52

U mnie na 4S iOS 5.0.1 to samo - fotki w iP widać normalnie, a na kompie do góry nogami. Wychodzi zatem na to, że Apple nieco pokpiło sprawę z robieniem zdjęć "plusikiem". Swoją drogą ciekawie wygląda sprawa z dobrze znaną u nas reklamą iPhone'a 4S. Przecież koleś, który cyka fotkę dziewczynce i umieszcza ją na Tweeterze, wrzuci ją tam na opak - chyba, że się mylę :)

#14 eclip

eclip
  • 3 postów

Napisano 27 maja 2012 - 20:27

Witam, filmy również są do góry nogami. Jest jakieś rozwiązanie ? Pozdrawiam.

#15 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 maja 2012 - 20:45

Oczywiście, wystarczy użyć jakiegoś normalnego programu, bo ja mam odwrócone zdjęcia tylko i wyłącznie w podglądzie windows, każdy inny program poprawnie widzi zdjęcia (jako domyślnego podglądu używan wievera z picassy), nawet wrzucane na FB są we właściwą stronę. Z filmami to samo, wszystkie programy natywnie obsługujące MOV oraz YT czy Vimeo widzą poprawnie filmy, natomiast programy korzystające z kodeków windowsa widzą odwrócone.

#16 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 27 maja 2012 - 21:35

Witam,

@eclip,

dla ciekawostki powiem, iz pod kompterem z systemem windows jest na odwrot, pod mac os-x jest wszystko ok.

ciekawe czy ktos wie dlaczego?

Pozdrawiam

GAMA007

#17 Pistel

Pistel
  • 83 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 11:29

Też zgłaszam ten sam problem - podgląd Windowsa wyświetla zdjęcia i filmy do góry nogami. Ale już np Picasa Viewer wyświetla poprawnie. Problem pojawia się jak zachce się nam zdjęcia z wakacji pokazać rodzinie na telewizorze HD..... Ja tak miałem - zdjęcia i filmy z iPhone 4 i zwykłego cyfraka przerzucone na pamięć USB - nie dość że nie mogłem ich ułożyć chronologicznie (Win 7 nie bardzo rozumie, że po prostu chcę mieć zdjęcia ułożone wg daty i godziny wykonania), to wszystko co było z iPhone'a było obrócone o 180 stopni... Ale mam teorię - bardzo często używam opcji zablokowania orientacji pionowej ekranu w iP. Być może przy tej blokadzie jak wykonamy poziome zdjęcie to /mimo że iPhone zapisuje i wyświetla je poprawnie/ we właściwościach zdjęcia zapisuje się niewłaściwa orientacja zdjęcia?

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 12:15

Problemem jest windows i jego przeglądarka, która "ma gdzieś" informacje zawarte w metadanych zdjęcia, czyli informacje w metadanych, jak je powinien wyświetlać. Poza domyślnymi programami w windows cała reszta zewnętrznych aplikacji wyświetla zdjęcia poprawnie.

#19 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2012 - 13:07

IrfanView też wyświetla odwrotnie... Wg. mnie problemem jest Apple i to, że aparat podczas robienia zdjęcia + jest na dolnej krawędzi, a nie na górnej (wiem, taki układ przycisków), ale mogłoby to chociaż nie wpływać na układ zdjęcia.

#20 Pistel

Pistel
  • 83 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 13:21

Spróbowałem podłączyć iPhone'a do telewizora HD Samsunga bezpośrednio. TV jakiś w miarę nowy model ze Smart TV. Efekt - filmików w ogóle nie znajduje, a zdjęcia na podglądzie wszystkie odwrócone.... Na szczęście po wybraniu opcji "pokaz slajdów" wyświetlanie zdjęć prawidłowe. Czyli jednak - to nie tylko Windows! Może jakieś niedopatrzenie w iOS? Spróbowałem także import zdjęć z iP do Windowsa 7 - automatyczny (dotąd kopiowałem wybrane ręcznie z folderu DCIM na iP). Oczywiście skopiowało mi całość rolki, łącznie ze zdjęciami ALE wszystkie zdjęcia na podglądzie były w prawidłowej orientacji (ustawiłem taką opcję przy imporcie). Nie zmieniło to jednak podglądu filmów - podgląd dalej obrócony o 180 stopni :/

#21 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2012 - 13:34

Może w iOS 6 poprawią ten bug.

#22 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 13:48

Może w iOS 6 poprawią ten bug.

To akurat nie jest bug, tylko wykorzystanie standardu. Wszystkie dane są w EXIF jak dopuszcza standard, ale urządzenia czy też niektóre przeglądarki ignorują standard i później jest obrócone. Akurat to jak jest zrobione, jest dobrze pomyślane, ale za olewanie standardów przez programistów, nie można karać producenta sprzętu. Jak zwykłym aparatem fotograficznym robisz zdjęcia w pionie, albo zrobisz zdjęcie do góry nogami to też się dziwisz, że na monitorze masz odwrotnie?

#23 Pistel

Pistel
  • 83 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 12:54

I jeszcze jedno co zauważyłem - wysyłając zdjęcia bezpośrednio z iPhone - adresaci z Windowsem po otwarciu i zapisaniu zdjęć mają je odwrócone do góry nogami i nie mogą ich obrócić :(

#24 s87

s87
  • 221 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 22:07

Jak zwykłym aparatem fotograficznym robisz zdjęcia w pionie, albo zrobisz zdjęcie do góry nogami to też się dziwisz, że na monitorze masz odwrotnie?

Ale chodzi o to, że jak zrobię zdjęcie do góry nogami zwykłym aparatem to się nie będę dziwił, bo będę tego się spodziewał. Przycisk w aparatach jest u góry po prawej więc jak nagle go obrócę i będę robił zdjęcie niestandardowo to takiego efektu będę się spodziewał.

A jak robisz iPhonem zdjęcie w dobrej pozycje. Przyciskiem "+" u góry po prawej to zdjęcie jest odwrócone! Stąd to zdziwienie. I tu nie chodzi wcale o standardy.

#25 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 22:30

Do odtwarzania używaj oprogramowania, któe nie ignoruje EXIFa jak Windows. Poza tym przeczytaj powyższe posty. Tak jest i musisz się z tym pogodzić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych