Witam
Jestem od tygodnia szczesliwym posiadaczem MacBookPro, pracujac na nim w jezyku niemieckim nie zauwazylem nawet ze mi brakuje przyzwyczajen z windows czyli przelaczanie klawiatury na PL (mam klawiature w ukaldzie QWERTZ, by miec polskie diaktryczne musialem w ustawic POLSKI 214) dlatego ze teraz jak przelacze na PL to mam wszystkie inne znaki dodatkowe porozwalane i nie sa tam gdzie powinny byc..
prosilbym o pomoc w ustawieniu mojego liona by moc uzywac ukladu klawiatury POLSKI 214...
Dziekuje

MacBookPro, Niemiecki uklad klawiszy a nasze narodowe znaki diakrytyczne
Rozpoczęty przez
thomasg73
, 16 gru 2011 19:54
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 grudnia 2011 - 19:54
Napisano 16 grudnia 2011 - 20:12
Wyjaśnij czy chcesz używać "klawiatury programisty" (ta z alt + literka), czy maszynistki.
Klawiatura i litery polskie
Dla klawiatury programisty - wybierz Polish Pro.
Niestety używanie niemieckiej klawiatury i polskich znaczków to zawsze gdzieś coś przestawione (znam to od lat)
Klawiatura i litery polskie
Dla klawiatury programisty - wybierz Polish Pro.
Niestety używanie niemieckiej klawiatury i polskich znaczków to zawsze gdzieś coś przestawione (znam to od lat)
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:48
Witam
Przyzwyczailem sie do uzywania KLawiatury DE z ukladem QWERTZ, w windowsie moglem sobie bezproplemowo i szybko przalaczac na "klawiature maszynistki" gdzie wszystkie nasze znaki diaktryczne byly pod üÜ +* öÖ äÄ #' czyli prawie jak na tej fotce

z Twojego avatara wyczytuje ze mieszkamy oboje w austrii, mieszkam w wiedniu 21B.,
Przyzwyczailem sie do uzywania KLawiatury DE z ukladem QWERTZ, w windowsie moglem sobie bezproplemowo i szybko przalaczac na "klawiature maszynistki" gdzie wszystkie nasze znaki diaktryczne byly pod üÜ +* öÖ äÄ #' czyli prawie jak na tej fotce

z Twojego avatara wyczytuje ze mieszkamy oboje w austrii, mieszkam w wiedniu 21B.,
Napisano 28 grudnia 2011 - 14:41
Ja teraz chwilę w PL. A normalnie Steiermark. Wiedeń tylko tranzytem.
A klawiaturę maszynistki spokojnie ustawisz - pokombinuj z dostępnymi polskimi klawiaturami w OSX - jest ich kilka, dwie prawie pasują pod niemiecki układ maczkowej klawiatury (będą różnice w dwóch klawiszach minimum zawsze, chyba, że dorwiesz szwajcarsko - niemiecką klawiaturę od starych maczków, śliczną białą, wtedy można dokładnie podpasować, ale układ jest ciut inny niż w normalnej niemieckiej i dostępność minimalna)
Napisano 28 grudnia 2011 - 16:18
zrezygnuje chyba z pisowni po PL, bo idzie mi to juz "am arsch". Safari i tag nie poprawia na PL, ma tylko jezyk DE zainstalowany...
W ubuntu mialem do wyboru PL w ukladzie QWERTZ (214) i dzialalo wszystko OK, w windowsie ponad 20lat tak mialem... mysle ze pewne ustawienia co do klawiatury sa gdzies schowane przez uzytkownikiem.
Napisano 16 stycznia 2012 - 21:06
A moze sie ktos orientuje lepiej niz ja, jak mozna w klawiaturze QWERTZ uklad PL PRO przemapowac, zamienic litery "Z" z "Y" bo do tego z powodu uzywani od 19 lat QWERTZ klawiatur nie jestem w stanie sie przyzwyczaic.
Dla zainteresowanych szukam tego
http://myapple.pl/ma...html#post798149
Dla zainteresowanych szukam tego
http://myapple.pl/ma...html#post798149
Napisano 31 stycznia 2013 - 12:23
Program do zmieniania layoutu klawiatury nazywa się Ukelele w wersji 2.2.4 [obecnie taką sprawdzałem na Lionie].
[ATTACH]13482[/ATTACH] w linku układ klawiatury, który pozwala na polskie znaki w niemieckiej klawiaturze [pod altem]
alt link German.zip - saxan - Chomikuj.pl
wrzucamy to [rozpakowane, plik powinien nazywać się german] do uzytkownik/library/keyboard layouts i restart systemu, a pozniej trzeba wybrać w z układów klawiatur german [bez flagi].
dziala na lionie na innych nie sprawdzałem.
Pozdrawiam
dodam, że układ jest dalej qwertz, bo tak zakładałem, że tylko polskie trzeba dodać.
[ATTACH]13482[/ATTACH] w linku układ klawiatury, który pozwala na polskie znaki w niemieckiej klawiaturze [pod altem]
alt link German.zip - saxan - Chomikuj.pl
wrzucamy to [rozpakowane, plik powinien nazywać się german] do uzytkownik/library/keyboard layouts i restart systemu, a pozniej trzeba wybrać w z układów klawiatur german [bez flagi].
dziala na lionie na innych nie sprawdzałem.
Pozdrawiam
dodam, że układ jest dalej qwertz, bo tak zakładałem, że tylko polskie trzeba dodać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych