Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Błędne wskazywanie lokalizacji przez gps

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#26 superjas

superjas
  • 107 postów

Napisano 16 grudnia 2011 - 09:55

no wlasnie nie bo wszedlem w powiadomiania - widget elegancko sie odswiezyl i pokazal prawidlowo warszawe. a czas nadal malezyjski ;) przestawilem suwak a wylaczony automat stref i od razu wlaczylem z powrotem. zlapal warszawe i czas do tej poty jest poprawny. nie mniej dzis w nocy wlaczam tryb reczny - nie bede ryzykowac. jesli chodzi o operatora to mam Orange. edit: znowu mam czas Kuala Lumpur. ale wydaje mi sie ze problem jest u operatorow, dlatego ze w momencie kiedy znowu wskoczyl mi czas malezyjski nie dotykalem ustawienia stref a tylko wlaczylem wifi. czas natychmiast powrocil do ojczyzny. ps. czy ustawienie trybu stref na manual w sposob widoczny potrafi oszczedzic baterie??

#27 untaztood

untaztood
  • 566 postów

Napisano 16 grudnia 2011 - 10:04

Obudziłem się dziś w nocy, patrzę na godzinę a tam 8:45. W rzeczywistości była 1:45. Wywaliło mi gdzieś Strefę Czasową. To było w 4S. Użyłem Find my iPhone i mimo iż jestem w pracy, to 4S i 3GS wskazują, że jestem dalej w domu. Ale najlepszy jest iPad - wskazuje, że jest na przedmieściach Wiednia, a leży obok mnie. Coś usługi lokalizacji się chrzanią ostatnio. Domyślam się jednak co się dzieje - Lokalizacja wifi polega na tym, iż samochód Google oprócz robienia zdjęć zbiera informacje o sieciach Wifi. Gdy przejedzie koło naszego domu i znajdzie sieć np. "roman_network" to wie, że "roman_network" jest w na ulicy XYZ. Gorzej, gdy "roman_network" jest też w Chinach, a koło naszego domu w rzeczywistości nie jechał samochód Google.

#28 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 16 grudnia 2011 - 10:12

Mysle ze lokalizuje siec po czyms bardziej jednoznacznym niż sama nazwa ;) jakiś MAC czy coś ;) Ale to co mówisz, może mieć jakieś znaczenie bo u mnie w pracy nazwa sieci jest domyślna z routera i nie zmieniona (bardzo dziwna, ale to samo jest napisane na routerze, który jest sprowadzony niewiadomo skąd). Kwestia tylko, że jak wyłączyłem WiFi to i tak pokazuje mnie czasami w Niemczech wewnątrz biurowca mojej pracy - czy iPhone ściąga lokalizacje po dostępnych sieciach WiFi nawet jak nie jest z nimi połączony?

#29 mikusiaczek

mikusiaczek
  • 19 postów

Napisano 16 grudnia 2011 - 11:01

A w Ustawienia>Usługi lokalizacji>Dane systemowe macie włączone Ust. Strefy czasowej?

#30 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 16 grudnia 2011 - 11:13

To jest nieistotne, użytkownicy podawali przykład zmiany godziny przez iPhone'a jako dowód na złe lokalizowanie (bo wiadomo, że nikt nie siedzi non stop i nie gapi się w mapy a na zegarek spoglądamy częściej i jest nam bardziej potrzebny dokładny odczyt). Problem leży w złej lokalizacji, a jakie opcje telefonu z tego korzystają to kwestia indywidualna. Piszący tutaj zresztą wspominali że ustawiali zegar manualnie i próbowali z rozłączaniem sieci WiFi itp.

#31 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 16 grudnia 2011 - 11:20

u mnie pokazal kijow, wczoraj wieczorem, musialem wylaczyc ustaw automatyczny czas bo budzik by dzwonil 1h za wczesnie ;) ip 4 soft 5.0.1 bez jb itp do wczoraj wieczora bylo ok

#32 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 16 grudnia 2011 - 11:45

Jakiś czas temu w Austrii (czas wypuszczenia 3Gs dokładnie) pojawił się ten sam problem w T-Mobile i A1. Winą jak się okazało były aktualizacje w nadajnikach. Co ciekawe 3Gs pokazywały poprawne lokalizacja, mój 3G wariował. Z telefonami pod WM 5 było podobnie - jedne jedne wariowały, inne działały ok.

#33 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 16 grudnia 2011 - 12:53

Moj 3GS tez glupial 3 dni temu. Cos sie dzieje z nadajnikami. Za to wlasnie odpowiedzialna jest ta funkcja, ktora niektorzy wylaczaja zeby oszczedzac baterie LOL. Niestety moze tez to powodowac glupienie GPSa. Bo assisted GPS dziala tak, ze ulatwia i skraca czas przeliczania pozycji, laczac dane z BTSow z danymi z satelitow GPS. Telefon domyslnie bierze BTSy jako nie mylace sie i zanim poprawnie zlapie fixa na podstawie GPSow (musi dojsc do tego ze BTS sie myli) moze minac wiecznosc. Nie jest to awaria telefonu ani GPSa w kazdym razie. Dla mnie wyglada ze jeden z operatorow w roamingu krajowym sie rozsypal. Obstawiam Orange i ich UMTS i 3G (wbrew pozorom jest wiecej umow miedzy operatorami niz miedzy P4 i Plusem i Orange - w niektorych regionach niektorzy operatorzy nie maja swoich BTSow w ogole)

#34 niumara

niumara
  • 148 postów
  • SkądOrzesze, Katowice, Poland, Poland

Napisano 16 grudnia 2011 - 21:49

Nie jestem sam Witam wszystkich Widzę ze macie te same problemy co ja a myślałem ze jestem sam z tym problemem , Mam nowego 4s od miesiąca i problem mam od 3 dni Czasami jestem w Chinach a czasem w Indiach ! Korzystam z nadajników Plusa mam kartę z play Ten sam problem z zegarkiem i z mapami oraz oczywiście z prognoza pogody :) Czekamy na rozwiazanie zagadki !

#35 mihauu1983

mihauu1983
  • 124 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 16 grudnia 2011 - 21:58

To samo u mnie na iPhone 4S. Najczęściej jestem w Bangkoku. Sieć Orange.

#36 alienka

alienka
  • 21 postów

Napisano 16 grudnia 2011 - 22:08

Chyba pozostaje nam ręcznie ustawić strefę czasową i czekać, aż wszystko wróci do normy. Oby tylko nie trwało to wiecznie ;)

#37 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 16 grudnia 2011 - 23:45

Spoko 2 miesiące soft i operatorzy się ustabilizują i będzie cacy ;)

#38 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 17 grudnia 2011 - 00:23

Dwa telefony: 4 oraz 3GS - soft 5.0.1 - pokazują prawidłowo położenie (na tyle na ile to oczywiście możliwe) bazując na sieci 3G - pod dachem. Położenie wyznaczane za pomocą GPS - idealnie, jak było przedtem. Sieć - w obu przypadkach Three UK.

#39 KolczyQ

KolczyQ
  • 291 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudnia 2011 - 01:46

Sieć - w obu przypadkach Three UK.

Problemy pojawiły się w Polsce, a nie na całym świecie. U mnie na iP 4 5.0.1 wszystko śmiga jak na razie, a na 3GSie w ogóle nie działają usługi lokalizacji (5.0.1 i 06.15.00)

#40 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 17 grudnia 2011 - 12:41

Problemy pojawiły się w Polsce

Dlatego też wyraźnie napisałem, jakie urządzenia, jaki soft i w jakim kraju oraz sieci.

#41 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 18 grudnia 2011 - 11:13

Heh, ja wczoraj zrobiłam zerowanie i okazało się że jestem w strefie czasowej Cupertino. Dopiero ręczna zmiana na Warszawę pomogła.

#42 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 18 grudnia 2011 - 11:52

na 3GSie w ogóle nie działają usługi lokalizacji (5.0.1 i 06.15.00)

pewnie przez bb od ipada....

#43 szkatu

szkatu
  • 59 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 18 grudnia 2011 - 19:09

Jest to problem wszystkich IPhone 4S . I być może następna aktualizacja coś zmieni . Jak ktoś nie umie angielskiego polecam tłumacz Google, wystarczy by zrozumieć . https://discussions....e.com/thread/34 ... 0&tstart=0 . Trzeba jeszcze dodać, że w takim razie usługa znajdź mój IPhone jest w większości przypadków jest bezużyteczna ..

#44 styku

styku
  • 17 postów

Napisano 18 grudnia 2011 - 20:10

napisze coś odnośnie ip4s żeby ludzie którzy zastanawiają się na kupnet tego telefonu mogli troche odetchnac. 1. To moj pierwszy ip i jestem zachwycony .... nad telefonem zacząłem ię zastanawiać po zabawie 3gs-em i 4 u znajomych ( wcześniej posiadałem min. niemiertelną nokie e51 i nokie N97mini) 2. Telefon kupiłem w Polskim AppleStore ( 4 grudnia zakup i przelew bankowy, 14 grudnia otrzymałem telefon - biały 16gb) 3. Po intensywnej eksploatacji , sprawdzeniu wszystkiego od obudowy , przycisków wyświetlacza, działania aplikacji, sluchawki i glośnieczków stweirdzam że nie zauważyłem tzw. static noise, dziwnego wyświetlacza itp. Wszystko działa 4. Co do działania bateri moge tylko powiedzieć że do tej pory dość intensywnie go eksploatuje internetem i instalacją koljenych aplikacji i jak raz po naladowaniu go kolo 22 następne ładownie miałem okolo 30h później ( włączona lokalizacja i push) Jak widać narazie mam szczeście wiec jetem w pełni zadowolony - wcześniej siedziałem na tym forum jakiś miesiać przed zakupem dzień w dzień czytając o tych wszystkich wadach ale tak to jest ... ale głowa do góry jednak sie da ;)

#45 szkatu

szkatu
  • 59 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 18 grudnia 2011 - 20:41

Też jestem w pełni zadowolony . To tez mój pierwszy IPhone. A ten problem z lokalizacją pewnie zniknie przy aktualizacjach . jak nie to też okej. Da się używać. Nie ma idealnych telefonów.. Poszukajcie na forach. A ten już ma najmniej wad ze wszystkich. ;) Tylko drogi. I nie jest to telefon dla przeciętnego człowieka, taka prawda. . pozdro

#46 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 grudnia 2011 - 08:46

Jest to problem wszystkich IPhone 4S . I być może następna aktualizacja coś zmieni . Jak ktoś nie umie angielskiego polecam tłumacz Google, wystarczy by zrozumieć . https://discussions....e.com/thread/34 ... 0&tstart=0 . Trzeba jeszcze dodać, że w takim razie usługa znajdź mój IPhone jest w większości przypadków jest bezużyteczna ..

Po pierwsze link nie dziala.
Po drugie ewidentnie moj 3GS zmienil sie w 4S. Szkoda tylko ze rozdzielczosc jakos ta sama i Siri do mnie nie gada :-P

#47 szkatu

szkatu
  • 59 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 19 grudnia 2011 - 14:15

https://discussions....tart=0&tstart=0 Teraz działa .

#48 Pistel

Pistel
  • 83 postów

Napisano 19 grudnia 2011 - 16:49

A ja zauważyłem ten błąd na swoim iP4 (oprogramowanie najnowsze). Patrzę na ekran i mam godzinę 9, a jest 12 :) Przestawiona strefa czasowa na "automatyczną". Jak widać niezbyt dobrze się przestawiła... Dobrze, że budzik rano jeszcze działał w naszej strefie, bo nie zdążyłbym do pracy... Trochę wkurzające są te bugi w iOS5 - nie dość, że telefon zwalnia cześciej (na iPadzie 1 i iTouchu 4g to już w ogóle), to jeszcze teraz ta strefa czasowa. Nie mówiąc o tym, że iPhone w ostatnim tygodniu 2 razy się zawiesił i tylko reset pomógł... a jak ktoś zadzwoni? Może ktoś jeszcze ponarzeka na brzydkie Apple? :)

#49 szkatu

szkatu
  • 59 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 19 grudnia 2011 - 18:52

Ja tam nie narzekam.Bo to jest i tak najlepszy na rynku, a idealnego nie ma;) Ale oczywiście dopracowanie systemu by się przydało . ;) pozdro

#50 petro

petro
  • 2 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 22:14

Wedlu iphone 4 jestem w chinach w szanghaju. nic nie pomaga. zadna zmiana ustawien nic. ma ktos jakas rade?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych