Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Błędne wskazywanie lokalizacji przez gps

• Please log in to reply
50 replies to this topic

#1 alienka

alienka
  • 21 posts

Posted 15 December 2011 - 22:48

Witam, Mam do Was pytanie, a mianowicie czy od kilku dni Wasze telefony nie mają problemów ze wskazywaniem prawidłowego położenia? U mnie od dwóch dni, co jakiś czas gps wariuje i pokazuje, że jestem w Chinach, Indiach lub Niemczech. Nie byłoby to takie irytujące, gdyby przy tym nie przestawiał się zegar, a co za tym idzie budzik dzwoni nie o tej godzinie o której powinien, a do pracy wstawać trzeba :) (tak wiem, można wyłączyć automatyczne ustawianie strefy czasowej, ale nie o to chodzi). Może ktoś z Was się już z tym spotkał i wie czy to wina softu, czy raczej wadliwego gps'a? Czy czekać na upgrade, czy raczej oddać telefon do naprawy? Aaa...Mam 4s z iOS 5.0.1 na pokładzie (bez jailbreaka). Pozdrawiam.

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 15 December 2011 - 22:52

Inny sprzęt, ale rozwiązanie to samo http://myapple.pl/ko...efy-czasu_.html

#3 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 December 2011 - 22:57

Mi pokazuje, ze jestem w Hiszpanii.

#4 alienka

alienka
  • 21 posts

Posted 15 December 2011 - 23:09

Dziękuję za szybką odpowiedź, ale niestety nie rozwiązało to mojego problemu, bo tak samo się zachowuje przy połączeniu 3G/2G.
Dołączona grafika

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 15 December 2011 - 23:17

W takim razie lokalizuje Cię na podstawie BTS sieci komórkowej, a ten nadajnik jest źle "spozycjonowany". Dziwne, czemu nie łapie FIX-a na GPS. Poczekaj na dworze kilka minut, może złapie. Czasem znalezienie pozycji przez GPS trwa dłuższą chwilę. Spróbuj zresetować ustawienia sieciowe. Niby nie powinno mieć to znaczenia, ale nie zaszkodzi. Domyślam się, że zwykłego twardego resetu też nie robiłaś (HOME+POWER do restartu telefonu)?

#6 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 December 2011 - 23:26

Ja mam to samo od wczoraj od kiedy mam 4S, mojego 3GSa w tych samych miejscach lokalizowało zawsze dobrze, 4S na sofcie 5.0 i 5.0.1 w moim miejscu pracy (centrum Wrocławia) jest lokalizowany w jakiejś małej wiosce w Niemczech (zastanawiałem się czy to nie wina routera WiFi w pracy ale na 3GSie tak nie było). Gdy wychodzę na zewnątrz budynku wszystko jest ok. Zastanawiam się czy to nie ma czegoś wspólnego z tym że 4S poza AGPS posiada także GLONASS ;)

#7 alienka

alienka
  • 21 posts

Posted 15 December 2011 - 23:39

Na dworze niestety dzieje się tak samo. Raz wskazuje dobrze, innym razem źle, nawet w tym samym miejscu. Czyli to wina nadajnika, a nie telefonu i nie czeka mnie oddawanie go do serwisu? Przed chwilką zresetowałam ustawienia sieciowe i pomogło. Pytanie tylko na jak długo? Eh, nie chciałabym cały czas bawić się w resetowanie. Twardego resetu nie robiłam. Edit: Heh, długo nie musiałam czekać... Znowu teleportowało mnie do Chin ;) Jedynym ratunkiem pozostaje ręczne ustawienie strefy czasowej?

#8 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 December 2011 - 23:43

Hmmm jestem niemalże pewien, że to występuje tylko w 4S, zazwyczaj jestem w tych samych miejscach jak sprawdzam cos, robie Check-In na Foursquare itp i zauważam co mi sie wyswietla, a od wczoraj momentami jakies dziwne obiekty z Niemiec ;) Resetowanie ustawień sieciowych mi pomogło na 10 minut ;) twardy reset nie wniesie nic nowego ponad ustawienia sieciowe na 100%, bo co z tego że tel usunie smsy, ustawienia, zdjęcia itp? Jaką masz sieć?

#9 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 15 December 2011 - 23:47

A wyjmij kartę sim na włączonej mapie (żeby nie musiał odświeżać mapy, bo bez sim nie wgra) i zobacz, czy nie przestanie głupieć? Mam wrażenie, że to ewidentna wina nadajnika. Czasem Era (t-mobile) potrafiło robić takie numery.

#10 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 December 2011 - 23:49

Ja ze swojej strony jutro w pracy tak sprawdzę (jeśli pójdę..), nie mniej jednak zawsze w pracy robiłem coś co ustalało lokalizację (Facebook, Foursquare) i na 3GS nie było takiej sytuacji NIGDY ;/ na 4S od dwóch dni jest zawsze...

#11 alienka

alienka
  • 21 posts

Posted 15 December 2011 - 23:56

czaku: Orange. A Ty? renqien: Wyjęłam, ale niestety dalej głupieje.

#12 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 15 December 2011 - 23:58

renqien: Wyjęłam, ale niestety dalej głupieje.

A sieć wifi widzi, jak karta wyjęta? Po zrzucie ekranu widzę, że chyba nie... czyli jakiś błąd GPS. Chyba faktycznie ruscy Was teleportują ;)

#13 alienka

alienka
  • 21 posts

Posted 16 December 2011 - 00:00

A sieć wifi widzi, jak karta wyjęta?

Widzi. Wyjęłam kartę przy włączonym wifi i przy wyłączonym też.

#14 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 16 December 2011 - 00:03

No to taki numer pierwszy raz widzę. Szkoda, że Orange, bo na T-Mobile można by sprawdzić na Navigonie darmowym, czy też ma ten problem. Obawiam się, że jeśli aktualizacja do 5.1 nic nie zmieni, to serwis i wymiana na nową sztukę.

#15 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 16 December 2011 - 00:04

Ja mam TMobile ;) Zaraz zainstaluję Navigon i sprawdzę, aczkolwiek tak jak mówiłem u mnie problem na razie wystąpił w jednym miejscu... Aczkolwiek jestem niemalże pewien, że to GLONASS skoro naprawde mogę potwierdzić, że 3GS w tych lokalizacjach na 5.0 i 5.0.1 jeszcze 3 - 4 dni temu nie miał tego problemu.

#16 alienka

alienka
  • 21 posts

Posted 16 December 2011 - 00:15

Mam nadzieję, że aktualizacja pomoże, bo w innym wypadku będę bardzo niepocieszona.
W każdym razie dziękuję za pomoc i czekam na wiadomość co będzie wskazywało u Ciebie czaku na Navigonie.

---------- Wpis dodano o 00:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:12 ----------

Aczkolwiek jestem niemalże pewien, że to GLONASS skoro naprawde mogę potwierdzić, że 3GS w tych lokalizacjach na 5.0 i 5.0.1 jeszcze 3 - 4 dni temu nie miał tego problemu.

U mnie ten problem pojawił się dokładnie 3 dni temu, a telefon mam od listopada. Wcześniej wszystko było w porządku.

#17 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 16 December 2011 - 00:16

Możliwe, że będę mógł to sprawdzić dopiero w poniedziałek, bo nie wiem czy jutro się wyrobię i pójdę do pracy :/ Problem pojawił się dopiero na 5.0.1? Ale widzisz u mnie od wczoraj, może coś jest na rzeczy, gdzieś po stronie operatorów, Apple ale w sofcie i komunikacji poza telefonem?

#18 alienka

alienka
  • 21 posts

Posted 16 December 2011 - 00:26

Problem pojawił się dopiero na 5.0.1? Ale widzisz u mnie od wczoraj, może coś jest na rzeczy, gdzieś po stronie operatorów, Apple ale w sofcie i komunikacji poza telefonem?

Czy dopiero na 5.0.1 nie wiem, bo od początku go używałam, więc nie potrafię powiedzieć jak się zachowywał na 5.0. W każdym razie do przedwczoraj (przez niecałe 2 miesiące) działał bez zarzutów.

#19 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 16 December 2011 - 00:28

Obstawiałbym więc coś zewnętrznego, skoro Orange i TMobile ma ten problem, pewnie w określonych miejscach, może robili jakiś upgrade na jakichś nadajnikach czy coś..

#20 alienka

alienka
  • 21 posts

Posted 16 December 2011 - 00:38

Tylko wtedy ten sam problem powinien chyba też występować na innych telefonach, czy się mylę? A na moim starym G1 (w T-Mobile) wyświetla właściwie.

#21 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 16 December 2011 - 01:36

No może, ale ja mojego 3GS już nie mam żeby sprawdzić..

#22 superjas

superjas
  • 107 posts

Posted 16 December 2011 - 08:44

Ja mam iP 4 5.0.1 i od wczoraj problem z kuala lumpur ;) widać problem nie dotyczy tylko iP4s ...

#23 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 16 December 2011 - 08:48

No tak, aczkolwiek mi przed chwilą z wyłączonym WiFi dobrze pokazał, myślę, że coś jest u operatorów ;) bo mi pokazuje Niemcy, Tobie Kuala Lumpur, koleżance coś w Chinach, więc nie wiem, soft hmm to by było dziwne. Może jakiś konflikt z nadajnikami? :P

#24 superjas

superjas
  • 107 posts

Posted 16 December 2011 - 08:52

Dodam jeszcze ze widget pogodowy nadal prawidłowo lokalizowal mnie w Warszawie! a w tym samym czasie strefa czasowa czasowa juz była w Malezji ...

#25 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 16 December 2011 - 08:56

Bo pewnie złapał Cię w Malezji na chwilę ;) albo widget pogodowy odświeża się wolniej..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users