Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nokia E50 czy SE K750i

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 mgrod

mgrod
  • 195 postów
  • SkądTrzebież k. Szczecina

Napisano 19 czerwca 2007 - 13:37

Witam! Do tej pory telefon służył mi tylko do dzwonienia, ale niedługo to się zmieni. Za jakiś czas przeprowadzam się w miejsce (nie chcę tego nazywać dziurą;-) gdzie jedynym możliwym połączeniem z internetem będzie komórka. Dlatego chciałem Was spytać czy ww telefony można bezproblemowo używać jako modemów z makiem? Czy da się z nich wykrzesać coś więcej niż ten biedny GPRS? Moja firma zmienia telefony i oto co jeszcze mogę wybrać: Motorola: V3 K1 Nokia: 7373 E50 E61 Samsung: X820 Sony Ericsson: K610i K750i Pominąłem te "nicniemające". Głównie chodzi mi o możliwość korzystania z internetu, funkcjonalność i upiększacze nie są priorytetem. Do dzwonienia i tak kupię motkę F3. Pozdrawiam!

#2 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 13:41

Ja bym wziął na twoim miejscu Nokie E61, w ogóle wydaje mi się że podałeś telefony z różnych klas i w sumie E61 moim skromnym zdaniem jest z nich najlepsza.

#3 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 czerwca 2007 - 13:43

http://www.apple.com...nc/devices.html

Te z Symbianem sobie daruj.

Ja mam na oku Sony Ericssona T650.

#4 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 13:45

Z tych tutaj wymienionych to E61.

#5 m_ichal@mac.com

m_ichal@mac.com
  • 72 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 13:51

E50 nie łączy się z makiem

#6 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 13:52

e50 lub e61 jesli nie zraza cie wielkosc (mnie nie zraza ) z jabkiem jako modem oba modele dzialaja swietnie - byle nie w orange'u - era ... :) alez oczywiscie ze sie laczy - standart irda script lub skrypt popbrany z e61 blog (goooglaj sobie ) od 10.4.9 u mnie i na 2 innych ibookach laczy sie po standart nokia irda = podstawowy blad jaki ludzie popelniaja to BRAK WPISANEGO AKTYWNEGO PUNKTU DOSTEPU GPRS dla polaczen modemowych ............. do isynca tez jest na tej stronie dodatek - wszelkie bajki o tym ze nie laczy ...nie synchronizuje - to mity - wszystko dziala bardzo ladnie .......

#7 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 19 czerwca 2007 - 14:01

Te symbianowe nokie sa porazkowe na maksa :/ Na Twoim miejscu wzialbym jakis _normalny_ telefon.

#8 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 14:03

Te symbianowe nokie sa porazkowe na maksa :/ Na Twoim miejscu wzialbym jakis _normalny_ telefon.

co w nich jest takiego porazkowego ?
konkretnie prosze ....

bo jak dla mnie to :
znosny czas dzialania = zwazywszy ze moja e61 ma na stale wlaczone wifi/bluetooth/media player - uzywany jakies 5 h dziennie
i dziala 3 dni - co tyle ja laduje ....
ma w pelny multitasking = muzyka /net/video lub nawet 2 strumienie muzyczne rownolegle/net opera
- owszem ..... potrafi zwlaniac - zwlaszcza przy ladowaniu playlisty z prawie calkiem pelnej karty 2 giga - ale to w koncu 2 giga czyli jakies 300 utworow ......
ma klienta sipowego - calkiem mile oprogramowanie na dzien dobry a po odwiedzinach na stronie braci z za buga mozna nawet postawic na niej web serwer i sambe ?
ma jednego z lepszych klientow imapowych out of the box - w przeciwienstwie do urzadzen na windowsach nie wykrzacza sie przy 2000 - 3000 tysiacach naglowkow ?
jest calkiem ciekawy klient jabberowy bombus za free - obsluguje transporty - jest tez komercyjny im+
mozna zainstalowac fring - dajacy ci w tej noki SKYPE'a = dolozywszy do tego fakt ze e61 ma wifi .......to rzeczywiscie gowniany telefon na symbianie :/
- nie mowiac juz o tym ze latwo go podpiac via wlan do dowolnej sipowej centrali telefonicznej jako sluchawka lokalna

no tak - nie ma aparatu - fakt - ale to telefon biznesowy a nie dla dzieciakow podniecajacych sie aparatem w telefonie ....
wiec gdzie ta porazka ?

dodawszy ze po rejestracji na truphone.com - otrzymaniu numeru komorkowego w stanach przypisanego do adresu sipowego - od 3 miesiecy bedac w zasiegu wifi rozmawiam z matka w stanach za darmo :o ...... a po gprsie i tak taniej niz po stawce operatora

gowniany telefon - fakt .....= miales go wogole w reku ?

#9 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 14:20

co w nich jest takiego porazkowego ?
konkretnie prosze ....

Fatalne menu, zero ergonomii, beznadziejna klawiszologia, fatalna malutka czcionka na glownym ekranie, smsy trzeba pisac przez lupe i wiele wiele innych drobiazgow, ktore skaldaja sie na obsluge telefonu. To sa opinie wyrobione na podstawie E65, ktora po kilku dnaich oddalem, poniewaz telefon doprowadzal do szalu. Poza tym jakos wykonania tych nokii pozostawia wiele do zyczenie. Jakies szapary, treszczace klapki od baterii. Tandeta ;)

#10 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 19 czerwca 2007 - 14:22

uwak: popieram w całości i swojej N80 nie zamienię na nic... chyba, że kolejną nowsza Nokię. Poraz kolejny z tych ze spisu wybrałbym E61 (bądź jeśli możliwe to E61i), z E50 są problemy z makiem. V3 niestety jest już przestarzała tak, jak i pozostałe telefony w spisie.

#11 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 14:24

argumenty przytoczone przez ciebie - przemawiaja niestety na twoja niekorzysc = czcionka da sie zmieniac = skoro na to nie wpadles oznacza iz nie jestes w stanie obslugiwac tak prostego urzadzenia jak komorka na symbianie ... po prostu pozatym e65 to nie e61 ..... jak dla mnie klawiatura jest bardzo ok w e61 - zdarza mi sie pracowac z niej nawet = ssh - i nie widze problemu .... gowniany plastik jest na tyle gowniany ze po 4 wypadkach na rolkach/rowerze = ostra gleba = telefon 3 metry dalej po wysokim locie i slizgu po asfalcie nadal dziala jest caly i nic mu nie dolega raczej ....... nie lata w srodku i nawet specjalnie porysowany nie jest ...

#12 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 19 czerwca 2007 - 14:26

Fatalne menu, zero ergonomii, beznadziejna klawiszologia, fatalna malutka czcionka na glownym ekranie, smsy trzeba pisac przez lupe i wiele wiele innych drobiazgow, ktore skaldaja sie na obsluge telefonu. To sa opinie wyrobione na podstawie E65, ktora po kilku dnaich oddalem, poniewaz telefon doprowadzal do szalu. Poza tym jakos wykonania tych nokii pozostawia wiele do zyczenie. Jakies szapary, treszczace klapki od baterii. Tandeta ;)

DoMiNiQuE: uogólniasz... a może nawet dużo subiektywności w tym jest... ja mam wręcz odwrotne wrażenia, menu jest jedno z najbardziej intuicyjnych... jaki telefon miałeś przed tą e65??

#13 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 14:31

DoMiNiQuE: uogólniasz... a może nawet dużo subiektywności w tym jest... ja mam wręcz odwrotne wrażenia, menu jest jedno z najbardziej intuicyjnych... jaki telefon miałeś przed tą e65??

Mozliwe, ze uogolniam, ale niestety takie sa moja wrazenia. Pewnie to kwestia gustu. Obecnie nadal mam SE k510i i przy nim na razie pozostane :)

#14 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 14:33

Do dzwonienia i tak kupię motkę F3.

Pozdrawiam!

Mam F3, fajny telefonik ale 16 dni czuwania to bajka. Mało rozmawiam z niego i trzyma 4-5 dni to jakaś paranoja skoro miał trzymać 16.

#15 mgrod

mgrod
  • 195 postów
  • SkądTrzebież k. Szczecina

Napisano 19 czerwca 2007 - 18:05

UUUU!!! Takiego odzewu się nie spodziewałem! Co do różnych kategorii telefonów to macie rację. To dlatego, że przepisałem listę telefonów z oferty ERA, którą przysłali do firmy. Wszystkie telefony, które podałem są w ofercie za 1 zł i tylko te mogę wybrać. Nie chciałem nic sugerować, ale właśnie nokia E61 wydawała mi się najrozsądniejszym wyborem. Obawiałem się jedynie o kompatybilność z makiem. Teraz widzę, że miałem rację. Wielkie dzięki za sugestie. Pozdrawiam!

#16 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 19 czerwca 2007 - 20:04

E50 nie łączy się z makiem

nieprawda, ja mam i łączy się malinowo......

dobry do neta - nie zawiódł mnie jeszcze, polecam

#17 sel4

sel4
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 czerwca 2007 - 20:20

nieprawda, ja mam i łączy się malinowo......

dobry do neta - nie zawiódł mnie jeszcze, polecam

potwierdzam, bardzo dobra nokia ta E50, co prawda małe klawisze i mała czcionka, ale chyba nie aż tak mała, że przez lupe trzeba czytać, DOMINIQE!, nie wiem, może masz jeszcze nie zdiagnozowaną wadę*wzroku, ale na mojej wszystko jest ostre i czytelne.

Dodatkowym atatem E50 jest po części stalowa obudowa. Ja mam zamiar pozostać przy Symbiane na E50 długo, bardoz mi się*podoba ten telefon, a przy odrobinie sprytu i 5 minutach z prof. Google, da się*synchronizować ją z makiem.

pozdrawiam

#18 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 20:27

sel4, z moim wzrokiem o dziwo jest wszystko OK, ale imo w niektorych sytuacjach wolalbym gdyby te czcionki byly wieksze (jazda samochodem i takie tam ;) ). Skore ten syfbian jest taki super-hiper-genialny to dlaczego nie udostepnia tak prostej funksji jak zmiana wielkosci czcionki? Przeciez to nie problem :)

#19 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 20 czerwca 2007 - 01:05

E61. Za raz po tym K610i

#20 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 20 czerwca 2007 - 02:23

Moja nowa fascynacja, czyli stajnia SE - k750i lub k800i.
Chocby dla wspolpracy z fantastycznym programem, jakim jest Phone Agent.
Obsluga dzwieku z telefonu w komputerze? Niebywale.

Od kilku tygodni poluje na okazyjnego k800i na Allegru.
Ma ktos, taka okazyjna sztuke? :)

#21 lucass

lucass
  • 112 postów
  • SkądDublin

Napisano 20 czerwca 2007 - 20:43

k800i strasznie duzy jest i ma niewygodne klawisze.... aparat 3,2.... zdjecia nie od matrycy zaleza ale od obiektywu wiec czy 3, czy 5mpix to i tak nie zastapisz porzadnego aparatu z dobrym swiatlem... ja mam w810i i jezeli lubisz se polecam goraco... mniejszy i lzejszy niz k800, dluzej trzyma bateria, a funkcje ma te same... aparat "tylko" 2mpix, ale mozesz go synchronizowac z iTunes jak iPoda :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych