Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

rysa na matrycy

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 19 June 2007 - 11:30

Mam macbooka, wczoraj niestety podczas transportu, matryca mojego maczka została porysowana. Najprawdopodniej miedzy matryce a klawiature dostały sie ziarenka piasku, które się odcisnęły na matrycy, przez co po prawej stronie wyswietlacza mam kilka kropek - wgłębień w powłoce. Troche te rysy przeszkadzają, bo wygładają jak hot/dead spoty i czasami załamują pixele. Czy jest jakaś możliwość wypełnienia tych ubytków? ( są bardzo płytkie ) jakaś pasta, polerowanie ect ?? W macbooku matryca nie jest matowa, tylko błyszcząca... Prosze o jakieś rady :)

#2 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 June 2007 - 12:09

Polecam płyn do polerowania. Delikatnie pokrywa wierzchnią warstwę, nie polecam stosowania zbyt często ale raz na jakiś czas czemu nie.
http://www.allegro.p...yb_zestaw_.html

Przydatna może też być zwykła pasta polerska:
http://www.allegro.p...d_cd_plays.html

Jest też jeszcze dostępne coś do ścierania wierzchniej powłoki dostępny w Saturnie.

Jak pomogłem to patrz na sygnaturę.

#3 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 19 June 2007 - 16:04

Super dzieki :) Ale czy ktos czegos takiego uzywał?? Matryca to nie plyta dvd za 30 zloty. Jak wypoleruje takim czyms matryce, to czy kolory sie nie zmienia, nie powstana zacieki itd??? Kupie cos takiego ale chyba wczesniej zastosuje na czyms innym - zeby zobaczyc potencjalne skutki uboczne... Apple zaleca mycie matrycy tylko szmatka zwilzona woda ( delikatna szmatką )

#4 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 19 June 2007 - 16:12

Super dzieki :) Ale czy ktos czegos takiego uzywał??
Matryca to nie plyta dvd za 30 zloty. Jak wypoleruje takim czyms matryce, to czy kolory sie nie zmienia, nie powstana zacieki itd???
Kupie cos takiego ale chyba wczesniej zastosuje na czyms innym - zeby zobaczyc potencjalne skutki uboczne...

Apple zaleca mycie matrycy tylko szmatka zwilzona woda ( delikatna szmatką )

Ja balbym sie uzywac pasty polerskiej na matrycy.. Moze podzwon po jakichs serwisac laptopow, byc moze ktorys z nich naprawia/zajmuje sie takimi rzeczami.

#5 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 19 June 2007 - 20:33

oj naiteresowałem się czymś takim bardzo, bo zrobiłem podobnie tylko musiałem guzikiem jak niosłem przerysować sobie matrycę :/ próbowałem pasty do zębów ale skutek był taki że trochę to wygładziło...ale placek został bo powłoka przy okazji się starła :/ niektórzy optycy mogą coś takiego zrobić, a także serwis IBM'a w Warszawie robił coś takiego za około 500PLN, ścierał matrycę wraz z powłoką a następnie nakładał nową, nie wiem ja się w końcu pogodziłem z tym jakoś bardzo nie przeszkadza już, więcej nie eksperymentuje, łatwiej chyba będzie w LG Phillips kupić takową martycę jeżeli da się :) a jaką masz matrycę to poszukaj wątku o Jobsie który ma oddać brakujące 16 mln kolorów :)

#6 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 20 June 2007 - 08:43

Jezeli to nie wgniecenia, a rysy to TechSpray Ci pomoze. Dosc ciezko znalezc, ale sciera rysy nawet na tak delikatnych rzeczach jak matryce LCD. Uzywalismy to w Apple Store do czyszczenia komputerow z duza iloscia rys. Wszystko znikalo nawet odbite klawisze na matrycy.

#7 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 20 June 2007 - 12:45

Jezeli to nie wgniecenia, a rysy to TechSpray Ci pomoze. Dosc ciezko znalezc, ale sciera rysy nawet na tak delikatnych rzeczach jak matryce LCD. Uzywalismy to w Apple Store do czyszczenia komputerow z duza iloscia rys. Wszystko znikalo nawet odbite klawisze na matrycy.

Na matrycach glossy tez to stosowaliscie?

#8 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 20 June 2007 - 13:06

a jaki dokladnie numerek techspray uzywany przez Was ma, bo jest tego troszke ??

Pozdr

#9 qubu

qubu
  • 143 posts
  • SkądKraków

Posted 12 February 2008 - 14:23

Odkopie temat.. A mianowicie w moim MacBook'u zrobił mi sie b. mały ubytek w matrycy (widoczny na jasnym tle np. forum). Jest b. denerwujący.. Mógłby mi ktoś polecić jakiś cudowny preparat?

#10 michal21

michal21
  • 47 posts

Posted 12 February 2008 - 22:09

a ten TECHSPRAY i iKlear gdzie można kupić?

#11 siupes

siupes
  • 40 posts

Posted 13 February 2008 - 04:23

zapytam sie tutaj, czy odbicie klawiszy na matrycy w macbook jest problemem?

#12 bluskype

bluskype
  • 1 posts

Posted 22 November 2008 - 12:15

Na drobne wykruszania w matowych matrycach widocznych jakby bed pixel szczególnie widoczne na białym tle jakby ciemniejsze kropki jest pronto do drewna z woskiem , który idealnie uzupełni matowa powłokę. Pronto najlepiej nakładać miękka chusteczką po całym ekranie żeby nie było zmaz ów.

#13 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 22 November 2008 - 12:39

4 real?

#14 artur_arti

artur_arti
  • 13 posts

Posted 18 July 2013 - 01:08

Czy ktoś wie gdzie można kupić TechSpray?
Słyszałem wiele bardzo dobrych opinii o tym produkcie do czyszczenia między innymi matryc.
Znacie może jakiś sklep gdzie jest dostępny?

Znalazłem tylko na stronie producenta TechSpray:
* LCD & Plasma Screen Cleaner
[url=http://www.techspray.com/p-6-lcd-plasma-screen-cleaner.aspx?referrer=/c-15-service-products.aspx]techspray.com - LCD & Plasma Screen Cleaner[/url]

* Glass Cleaner
[url=http://www.techspray.com/p-16-glass-cleaner.aspx?referrer=/c-15-service-products.aspx]techspray.com - Glass Cleaner[/url]

Chętnie bym kupił i użył :)

#15 Eukom

Eukom
  • 3 posts

Posted 05 August 2013 - 23:19

Ciężko znaleźć jakiś sklep, ja chyba na e-bay widziałem to kiedyś.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users