Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" Mid 2010 Dołożenie dysku SSD bez utraty GW

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 sevenoo

sevenoo
  • 157 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 grudnia 2011 - 09:49

Witam, Potrzebuje dołożyć dysk SSD do mojego iMaca 27. Wiem ze w komputerze jest wolny slot wlasnie na dysk SSD. Byłem w Ragz w Łodzi - tam powiedzieli ze nie podejmuja sie włożenia SSD do iMaca. Rozmawiałem w Cortlandzie, powiedzieli mi że dołożenie SSD wiąże się z utratą gwarancji... Czy ktoś moze mi powiedziec, jak usluga za którą chce zaplacic dodatkowo w autoryzowanym serwisie nie moze zostac zrealizowana lub wiaze sie z utrata gwarancji producenta ???? Ma ktos pomysl jak dolozyc SSD do mojego iMacza bez utraty Gwarancji ?? P.S. Dodam ze w/g serwisu Cortland gdybym chcial wymienic istniejacy dysk 1TB na applowski SSD i zaplacic za usluge to i tak trace gwarancje ... WTF !

#2 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 grudnia 2011 - 10:35

poszukaj na forum już wiele razy temat był poruszany

#3 delgadur

delgadur
  • 233 postów

Napisano 13 grudnia 2011 - 13:52

W imagazine jest również artykuł o tym jak Wojtek Pietrusiewicz wymienia w swoim iMacu dysk na SSD ( a dokładniej serwis iSource mu wymienia). Może coś wyczytasz ciekawego :)
http://imagazine.pl/2011/10/22/imagazine-102011-mamy-juz-rok/

#4 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 grudnia 2011 - 16:23

Najprostsza i sprawdzona osobiście metoda na moi iMac 27" i5 z 2010r. to zakup np. na allegro zatoki na drugi dysk w miejsce CD/DVD i samodzielny montaż. W necie jest pełno filmów i zdjęć jak to zrobić. Pierwszy montaż trwał 40 minut - jako osoba średnio zdolna-)). Dokładnie wykręcenie 8 śrubek od mocowania matrycy, następnie odpięcie 4 kabli i matryca jest na zewnątrz. Teraz tylko 4 śruby mocowania uchwytu superdrive odklejenie czujnika temperatury i wykręcenie 4 śrub trzymających superdrive. Zamontowanie zatoki z dyskiem ssd w miejsce w uchwycie po superdrive i złożenie reszty. Może brzmi skomplikowanie ale późnej zabierało mi to 15 minut. Zawsze wymontowywałem dysk i mocowałem superdrive jak iMac jechał do serwisu na wymianę matrycy i nigdy nie było problemu. Podłączenie dysku ssd do gniazda na płycie w iMac to już dość skomplikowana operacja i wymaga dodatkowego zakupu mocowania dysku, wiązki kabli z rozdzielaczem zasilania i kabla sata i nadto trzeba wyjmować płytę główna. Cała zabawa naprawdę warta zachodu iMac dzięki ssd wreszcie pracuje niezwykle szybko i płynnie.

#5 sevenoo

sevenoo
  • 157 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 grudnia 2011 - 19:51

Grzecho, ty na allegro sprzedajesz ta zatoke ??

#6 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 grudnia 2011 - 07:51

Tak, to jedna z dwóch pozostałości po moim iMac z 2010r.

#7 sevenoo

sevenoo
  • 157 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 grudnia 2011 - 09:18

pyknij mi linka do Twojej aukcji na PM to kupie.

#8 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 19 grudnia 2011 - 10:05

Install SSD iMac 2011 - How-To DIY Guide Tutorial

#9 sevenoo

sevenoo
  • 157 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 grudnia 2011 - 10:34

wlasnie sie dowiedzialem ze juz nie mam Gwarancji bo po naprawie gwarancja sie nie przedluza, wiec doloze zamiast napędu. A takie jeszcze pytanie dodatkowe, mam caly system na dysku 1TB, dokladam sobie SSD, i chce zainstalowac LIONA na SSD. Jak to zrobic, nie bede mogl zainstalowac SNOWA z plyt no bo nie bede mial czytnika, LIONA z APP store chyba tez nie ... wiec jak to sie powinno zrobic. Dane z dysku 1TB bede mial przegrane wiec mozna formatowac :)

#10 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 grudnia 2011 - 11:06

Jak masz jeszcze czytnik, to możesz na penie sobie zrobić instalkę SNOW, albo przynajmniej zgrać go do DMG. Jak byś nie dostał kieszeni na 2 dysk, to mam na stanie do wszelkich maczków.

#11 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 grudnia 2011 - 13:51

Dokładnie tak jak powyżej pisze Iro to najprostsza metoda, chyba że masz jeszcze drugiego maka lub inny komputer z stacją CD/DVD zawsze można podłączyć i udostępnić. Jedyny minus ale nie dla wszystkich to brak możliwości instalacji windows 7 na maku - bez nośnika bez płyty nie zainstalujesz (jedynie parallels 7 daje taką możliwość z obrazu ISO).

#12 sevenoo

sevenoo
  • 157 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 grudnia 2011 - 14:04

mam PROsiaczka jeszcze wiec bez problemu.

#13 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 grudnia 2011 - 14:14

Jest też sposób na W7 bez napędu, jeśli masz już go gdzieś zainstalowanego. Wszystko zrobisz programem Winclone.

#14 sevenoo

sevenoo
  • 157 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 grudnia 2011 - 15:25

Winde to ja mam na innym komputerze ... i mi wystarczy:)

#15 grzegorzk1973

grzegorzk1973
  • 1 postów

Napisano 15 września 2012 - 15:08

Przeróbka imaca 27

Wczoraj przerobiłem swojego i maca 27

---------- Wpis dodano o 16:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:45 ----------

Zmarnowałem cały dzień ale się udało.Tak naprawdę nie jest to skomplikowane jak się wydaje i zajmuje maksymalnie 2 godziny.Ja dołożyłem dysk SSD bez pozbywania się napędu optycznego.U mnie na płycie z 2009 roku były dwa gniazda sata i jedno 22 pinowe do którego podłączony jest na napęd optyczny.Uważam że kupowanie adaptera i dodatkowe pozbywanie się napędu optycznego to kiepski pomysł do tego trzeba dokupić kabel 22 na 13 pinów na ebayu chyba że jest w zestawie z adapterem albo jest tam jakaś przejściówka bo kabel do napędu optycznego przynajmniej u mnie jest nietypowy(nie da się do niego podłączyć dysku).Dysk spokojnie mieści się pod napędem optycznym,potrzebny jest najlepiej krótki kabel sata z prostymi końcówkami i kabel zasilający do dysku (zwykłe standardowe). Ja wyjąłem kabel sata ze stacjonarnego komputera i wyciąłem z niego kabel do zasilania dysku.Czyli koszt 0 złotych.Kabel z ebaya był zbędny mogę odstąpić jeśli ktoś tak woli.Płyty nie trzeba wyciągać chociaż ja ją wyjąłem bo nie byłem pewien jakie są z niej wyjścia później gdy wymieniałem kabel sata na krótszy zrobiłem to tylko ją odchylając.Wyjścia w płycie głównej znajdują dokładnie pomiędzy wylotem wentylatora do chłodzenia dysku a jego mocowanie (śrubką) po prawej stronie.Patrząc z góry widać obydwa wyjścia sata jedno jest w poziomie a po jego lewej stronie w pionie jest drugie.Pod nim znajduje się w poziomie złącze 13 pinowe.DO tego pionowego jest podłączony zwykły dysk.Ja w jego miejsce wpiąłem mój kabel sata (bo wtyka była dłuższa i tam lepiej się mieściła i kabel puściłem pod uchwytem o którym pisałem) a stary dysk podpiąłem do tego w poziomie.Trzeba wymontować to ustrojstwo pomiędzy dyskiem a napędem optycznym (to z radiatorem ) i napęd optyczny.Dolutowałem kabel zasilający do kabla od starego dysku w miejscu gdzie rozchodzą się kable (dwa idą do płyty głównej a dwa do zasilacza.Kabel zasilający do nowego dysku puściłem górą a kabel sata od strony wentylatora do chłodzenia dysku optycznego (czyli od dołu).Teraz mam dwa dyski i napęd.Koszt przeróbki to kable z odzysku troszkę cyny , izolacji i taśma metalizowana do przyklejenie dysku i podklejenie kabli.

#16 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 14 marca 2013 - 10:42

taki kable jest potrzebny:
Kabel SATA Slim 13 pin > SATA 7 pin + 5V 82660 (3096412259) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
czy taki:
Kabel przedłużacz SATA to SATA Slimline 13pin 50cm (3070456926) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych