Najlepszy system operacyjny - Mandriva Linux
Posted 18 June 2007 - 13:20
Więcej...
Posted 18 June 2007 - 13:30
Posted 18 June 2007 - 13:35
Posted 18 June 2007 - 13:37
W sumie OSX wypadł całkiem pozytywnie
Nie do konca rozumiem, jak oni ustalali te miejsca - 3 oceny po 1 punkcie sa lepsze niz jedna za 2??
Posted 18 June 2007 - 13:48
Nie do konca rozumiem, jak oni ustalali te miejsca - 3 oceny po 1 punkcie sa lepsze niz jedna za 2??
kolejnosc nie jeste poukladana ...
Posted 18 June 2007 - 15:27

Posted 18 June 2007 - 15:38
Posted 18 June 2007 - 19:46

Posted 18 June 2007 - 21:10
Posted 19 June 2007 - 06:05
Posted 19 June 2007 - 09:51
Posted 19 June 2007 - 10:08
Twoja wypowiedź świadczy o całkowitym braku znajomości wspaniałego systemu operacyjnego jakim jest Linux oraz/lub o złośliwości celowo ujawnionej właśnie w tym miejscu sieci.oraz cele do jakich komputer był przeznaczony, bo o ile MacOs i Windows mają wsparcie dużych firm i można je spokojnie wykorzystywać do pracy to wszelkie linuxy i ich "super" zamienniki pisane nocami przez informatyków których jednyną dziewczyną jest mariola.jpg to kpina. Więc taka ankieta jest kompletnie niewiarygodna i można ją do kosza wrzucić.
Rozumiem, że Tobie może Linux nie odpowiadać, ale znam wiele firm, które z powodzeniem z niego korzystają i unikają dzięki temu ogromnych kosztów zakupu oprogramowania (jak i samego sprzętu) dla Mac OS Xa czy wszystkich wad i również wysokich kosztów wykorzystania Windowsa.
Nie każdy ma tak wielkie wymagania. Często też pod Mac OS Xa brakuje specjalistycznych programów np. księgowych i wsparcie Apple tutaj nie pomoże, bo nie znalazłem dobrego rozwiązania, które z powodzeniem można zastosować w Polsce.
W niektórych zastosowaniach Linux sprawdza się lepiej niż inne rozwiązania.
Posted 19 June 2007 - 10:20

Posted 19 June 2007 - 11:09
Ja jeszcze w zamierzchłych czasach korzystałem z Workbench' a i był to najlepszy system operacyjny jaki miałem. Działał błyskawicznie, możliwości jak na taki sprzęt były dobre i jeszcze na dodatek ani razu się nie zawiesił. Nie to co teraz.a te "inne" 3.24 punkta to ja mam nadzieje AmigaOS
Posted 19 June 2007 - 11:55
Posted 19 June 2007 - 12:16

Posted 19 June 2007 - 12:53
Ma właśnie w sobie wszystko, co trzeba. 0.8 jeszcze nie testowałem ale 0.7 możesz ściągać w ciemno
Z najważniejszych posiada:
Gimp, Openoffice 2.1, Kadu, sterowniki Nvidia (wbrew pozorom 3d jest bardzo ważne w Openoffice. Po włączeniu tej opcji w OO o wiele przyjemniej pracuje się z wykresami)
Co prawda jest to LiveDVD (pracuje w całości z płyty) ale bardzo łatwo daje się zainstalować. Już teraz mogę ci opisać te kilka kroków, aby postawić system obok (na razie dla 0.7, który znam. 0.8 czeka u mnie na testy).
1. Zakładamy partycje (patrz komentarz na końcu posta)
2. Odpalamy instalator
3. Podajemy hasła root i użytkownika
4. czekamy ok 20 minut na zainstalowanie
5. Restartujemy komputer i cieszymy się kompletnym systemem już gotowym do pracy.
System instaluje się jako zwykły Debian, jest dokładnie w takim samym stanie, jak na LiveDVD tyle, że pozwala już na zapis na dysku.
Działa na na moim Mini, więc obsługuje EFI.
Teraz uwagi co do partycji. Ponieważ wiem już, że GParted (jest w Edu) nie radzi sobie ze zmniejszaniem partycji HFS+ chyba będzie trzeba użyć Bootcampa, jak dla Windows, żeby zmniejszyć partycję Maca i uzyskać wolne miejsce dla późniejszego założenia partycji EXT2 lub EXT3, następnie już klasycznie założyć partycje SWAP i EXT3/EXT2. Zakladanie nowych partycji na już uzyskanym wolnym miejscu nie powinno popsuć jakichkolwiek już istniejących. Dla pewności zalecam jednak skorzystanie z graficznego GParted jeszcze z płyty LiveDVD, już po utworzeniu przez Bootcamp. Tam po prostu wszystko widać a tekstowym Parted można się łatwo pomylić i namieszać.
Nie przerabiałem tego praktycznie. Do tej pory odpalałem tego Linuksa w wirtualnej maszynie Virtual Box lub pod Parallels a tam nie "psuje" się fizycznego dysku, tylko wirtualny. To, co opisałem powyżej powinno być jednak bezpieczne wg stanu mojej wiedzy.
Stona projektu: http://www.linux-educd.pl/
Download ISO - wersja 0.8 LiveDVD http://alrauna.linux...educd08_dvd.iso
Pozostałe wrsje, w tym LiveCD http://www.linux-edu...id=56&Itemid=35
Forum, w tym dobry kontakt z autorem: http://www.knoppix.p...wforum.php?f=11
Posted 19 June 2007 - 13:36
Posted 19 June 2007 - 14:20
Teraz uwagi co do partycji. Ponieważ wiem już, że GParted (jest w Edu) nie radzi sobie ze zmniejszaniem partycji HFS+ chyba będzie trzeba użyć Bootcampa, jak dla Windows, żeby zmniejszyć partycję Maca i uzyskać wolne miejsce dla późniejszego założenia partycji EXT2 lub EXT3, następnie już klasycznie założyć partycje SWAP i EXT3/EXT2. Zakladanie nowych partycji na już uzyskanym wolnym miejscu nie powinno popsuć jakichkolwiek już istniejących. Dla pewności zalecam jednak skorzystanie z graficznego GParted jeszcze z płyty LiveDVD, już po utworzeniu przez Bootcamp. Tam po prostu wszystko widać a tekstowym Parted można się łatwo pomylić i namieszać.
Dzieki. Co prawda z powyzej cytowanego fragmentu nic nie zrozumialem, ale jedna uwaga: Maca mi szkoda do stawiania na nim Linuxa. Chcialem tego Linuxa postawic na pececie w pracy, korzystajac z tego ze tylu sie tutaj uzytkownikow objawilo...

Na tym pececie juz mam partycje.
Posted 19 June 2007 - 16:42
W sumie OSX wypadł całkiem pozytywnie
http://g1.digit.pl/n...thumb/3/6/36566
http://g1.pcworld.pl...thumb/3/6/36565
Ta tabelka bardziej pasuje.
Posted 19 June 2007 - 17:01
Czasem praktycznie tylko Windowsa się będzie nadawał, do czegoś innego Mac OS X, a do jeszcze innych zastosowań konkretne dystrybucje Linuksa.
Mac OS X ma bardzo wysoką pozycje w rankingach, ale czy księgowi też by go wybrali? Tam raczej tylko Windows się dobrze sprawdzi i nawet Linux może być lepszy. Pod Mac' a nie ma odpowiedniego oprogramowania dostosowanego do polskich przepisów.
Z kolei ja na słabego kompa potrzebowałem Quake' a postawić i tylko do tego miał służyć. To Slackware (dystrybucja Linuksa) w minimalnej instalacji był lepszy niż cokolwiek innego.
Dlaczego tylu ludzi zajmujących się profesjonalnie obróbką grafiki czy filmów korzysta z Mac' ów i tutaj z kolei ten system przeważa? Bo ma odpowiednie programy i pracuje się na nim najlepiej. Na Linuksie było by to bardzo trudne.
Ja systemów operacyjnych nie traktuje tak emocjonalnie jak niektórzy użytkownicy komputerów. Biorę co mi potrzebne i nie korzystam z takich dziwnych rankingów. Raczej nie biorę w ym udziału.
---- Dodano 19-06-2007 o godzinie 16:03 ----
Jeżeli już to systemy operacyjne trzeba testować pod kątem zastosowań w konkretnej dziedzinie, czyli np. co najlepsze dla webmastera, czy gracza. Wtedy można jeszcze coś sensownego wymyślić. Bo tak jak to się aktualnie odbywa to tak jak pisałem jest mało użyteczne.
Posted 19 June 2007 - 18:03

Posted 19 June 2007 - 19:22
Dlatego też w ramach firm należało by instalować te same dystrybucje w takich samych konfiguracjach. Jak raz zainstaluje to mogę zrobić sobie konfiguracje w odpowiednim pliku i później już poleci z automatu na innych kompach. Dla chcącego naprawdę nie ma nic trudnego. I pakietami się nie trzeba przejmować, bo są fajne graficzne konfiguratory, które to zrobią. Jak będe chciał do firmy to kupię pewnie Suse z OpenOffice' m. Niedrogo, a odpowiednia jakość z profesjonalnym wsparciem.acz prawda jest taka że rozrzut distro sprawia że linuxowcy są sami sobie wrogiem, bo mnogość*dystrybucji, sposobób instalacji, paczek, i wyglądów domyślnych sprawia, że Pan Kazik, czy Pani Jadzia nie lubią pamiętać że ten ma ubuntu na debianie i paczki deb, a ten ma fedore na rpm'ach, a i jeszcze repozytoria
Może jestem trochę dziwny, ale mi się od razu z fetorem skojarzyło, czyli takim niemiłym zapachem.śliczna przyjemna nazwa taka swojska
W kwestii Mac OS Xa to jego przydatność do pracy biurowej w Polsce oceniam tak samo jak Linuksa. Bo M$ Word oprócz tego, że jest tylko w wersji angielskiej to jeszcze narazie nie ma UB, polskie czcionki się krzaczą, konfiguratory nie mają polskich dokumentów i szablony też tylko angielskie. Koszt zakupu dla firmy jest ogromny. O ile w domu można sobie czcionki z wersji Windowsowej skopiować to w firmie jest to problemem.Nie jestem jednym fanatykiem MacOs'a więc dostrzegam jego wady, praca biurowa w przynajmniej w naszym kraju odpada, bo MsOffice2004 nie chodzi rewelacyjnie, więc tu bym widział Windowsa z MsOfficem.
Jak ma być typowo praca biurowa to zestawu Windows + Office od M$ nic nie pokona, ale nie jest aż tak źle jak piszesz. Nie chcę wchodzić w całą dyskusje. Napisze tylko, że my w firmie w której pracuje prawie wszyscy używamy Open Office' a i problemów nie stwierdzam. I nikt nie korzysta ze stron z supportem. A pracuje w help desku i sporo pisze dla klientów. Program wybrany ze względu na koszty, ale nowsze wersje działają coraz lepiej.Co do Linuxa i jego OpenOffica dla firmy, jeżeli ma to być komputer w sekretariacie gdzie Pani Sekretarka będzie pisała kilkustronnicowe dokumenty bez specjalnego formatowania, które nie będą wychodziły dalej niż do najbliżej podłączonej drukarki spoko dobrze jest przyciąć koszty, ale jeżeli OpenOffice miałbym dać z wykorzystanie na arkusz kalkulacyjny gdzie praca polegałaby na częstej wymianie dokumentów e xls'ie z innymi firmami lub też powiedzmy skomplikowane formatowane teksty, to nie zaryzykowałbym możliwego braku kompatybilności i zakupiłbym Offica od MS, bo koszt zakupu jego wyniesie mniej niż czas spędzony na forach w ramach darmowego "supportu".
Oby nigdy nie spełniła się Twoja wizja. To bardzo dobre, że jest inna filozofia systemu niż Windows. Małe wyspecjalizowane programy do obsługi jednej rzeczy, a nie kombajny, gdzie w każdym czegoś brakuje i nie da się tego uzupełnić. Można tylko marudzić, że brakuje. W Linuksie jak chcesz nagrywać płyty to instalujesz pakiety odpowiedzialne za to i dowolnie wybraną nakładkę graficzną. Budujesz z klocków to co chcesz. W Windowsie masz do wyboru Nero albo Roxio i koniec. Instalacja i aktualizacja programów np. w Debianie jest bardzo łatwa i nie ma na co narzekać. Jedno polecenie i masz najaktualniejsze wszystkie pakiety. Nie ma tego ani Mac OS X ani Windows.A co do zamienników? a powiedz mi czy tak nie jest? doceniam inicjatywy...yhm fajnie... ale to co robicie to naprawdę...każdy sobie rzepkę skrobie, 20 programów z których każdy robi coś, zamist zrobić jeden konretnie.
To będzie najgorszy dzień. Skoro lubisz się dostosowywać zawsze do wszystkiego i nie mieć wyboru to bardzo proszę. Użytkownicy Linuksa to ludzie wolni i nieograniczeni. Dla każdego liczy się wybór. Taka sytuacja nie nastąpi prawdopodobnie nigdy. Nic nie stoi na przeszkodzie aby to o czym piszesz zrobili producenci konkretnej dystrybucji. Wystarczy ułożyć z klocków co się chce i oferować to np. jakoMoże nadejdzie piękny dzień gdzie niezależnie od dystrybucji linux będzie wyglądał tak samo, ten sam motyw okien, ta sama muzyczka, te same paczki, łatwość instalacji jak w unixowym macos'ie może...ale póki co...
Posted 19 June 2007 - 20:57

Posted 19 June 2007 - 22:24
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users