Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przebicie na obudowę

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 karas2002

karas2002
  • 308 postów
  • SkądWilkasy

Napisano 12 grudnia 2011 - 18:07

Witam. Już pewien czas temu zauważyłem ten problem, ale dopiero teraz mi się zebrało na napisanie tematu. Mianowicie przy podłączonym zasilaczu obudowa MacBooka (Pro 13" early 2011) się strasznie elektryzuje, tak jakby było przebicie do magicznej, magnetycznej wtyczki ;) Twierdzę tak, gdyż przejeżdżając palcami po obudowie czuję silne mrowienie, jakby była chropowata. Przy odłączonym zasilaczu tego nie ma. Czasem udaje mi się na chwilę uziemić dotykając drugą dłonią kaloryfera :) ale nie zawsze. Gdzieś czytałem, że to normalne? Macie koledzy i koleżanki tak również? Może klasyfikuję się to do serwisu?

#2 helldriver

helldriver
  • 15 postów
  • SkądZabrze / Warszawa

Napisano 12 grudnia 2011 - 18:26

Witaj. Najprawdopodobniej gniazdko, do ktorego podlaczasz komputer nie ma tzw uziemienia (mowiac potocznie pewnie wpinasz sie do gniazdka bez bolca) Moje 2x MBP maja dokladnie to samo jak podlacze sie wlasnie w ten sposob (lub poprzez adaptor na plaska wtyczke) Pozdrawiam

#3 karas2002

karas2002
  • 308 postów
  • SkądWilkasy

Napisano 12 grudnia 2011 - 18:32

Widzisz, podłączam zwykle zasilacz bez przedłużki (czyli bez wtyczki z uziemieniem), tak po prostu mam mniej kabli, ale muszę spróbować z tamtym kablem. Listwę mam za stówę z filtrami itp, także powinno być ok, chociaż cholera wie jak w moim wynajętym mieszkaniu tak na prawdę jest z uziemieniem. Ale skoro przebija to i tak jest jakaś wada.

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 18:36

Może być gorzej: możesz mieć napięcie na linii neutralnej.

#5 helldriver

helldriver
  • 15 postów
  • SkądZabrze / Warszawa

Napisano 12 grudnia 2011 - 21:44

Co to znaczy "Napiecie na linii neutralnej" ? Chodzilo Ci moze o zamienione przewody fazowy z zerem ochronnym ? Jesli kolega autor zapytania uzywa zasilacza z wtyczka plaska "radiowa" moze wystarczy wpiac ja "odwrotnie", lecz osobiscie zalecal bym uzycie przewodu z uziemieniem (tego z kawalkiem kabla i duza wtyczka). Pzdr

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 22:27

Ja z kolei proponuję zbadać fazy w gniazdku czy nie ma zwarcia. Tu nie pomoże nawet listwa i za 1k zet - w teorii chroni toto sprzęt tylko przed nagłymi skokami napięcia - ewentualnie je stabilizuje (w zależności od opcji). Dla zwarcia wystarczy sam kontakt sprzętu z prądem - nie musi być on nawet włączony.

Jesli kolega autor zapytania uzywa zasilacza z wtyczka plaska "radiowa" moze wystarczy wpiac ja "odwrotnie"

O tak - z pewnością. :-D

#7 helldriver

helldriver
  • 15 postów
  • SkądZabrze / Warszawa

Napisano 13 grudnia 2011 - 00:22

O tak !! z pewnoscia nalezy zbadac fazy w gniazdku... wszystkie... moze jest zwarcie... Kolego przeczytaj swoje wypociny raz jeszcze i zastanow sie co piszesz. End of ot.... Zeby nie byc goloslownym (choc pewnie i tak dostane bana od moda) elektroniczne przetwornice ktore sa w naszych zasilaczach pracuja poprawnie zasilone odwrotnie, czyli poprzez podanie fazy na zero robocze i odwrotnie, lecz czasami powoduje to podanie potencjalu na obudowe urzadzenia. Nie jest to niebezpieczne, lecz powoduje w/w uczucie mrowienia. Odwrocenie wtyczki plaskiej dwubolcowej powoduje przywrocenie odpowiedniego polaczenia i moze (lecz nie musi) zminimalizowac tego efektu. Dlatego nalezy uzyc wtyczki z uziemieniem zawartej w zestawie z komputerem.

#8 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudnia 2011 - 22:41

Problemem jest to ze zapewne masz w domu stara siec TN-C czyli nie ma defakto wydzielonego przewodu ochronnego (PE), masz go polaczony z neutrealnym (ot masz PNE). W takim przypadku zapewne ktos zmostkowal w gniazdku przewod neutrealny z bolcem uziemiajacym PE. Moja rada przerobic przy najblizszym remoncie elektryke na TN-C-S... a obecnie rozlaczyc mostek w gniazdku, lub jak pisze wyzej helldriver zamienic w gniazdku miejscami faze z neutrealnym (tylko nie podpinaj bolca ochronnego pod faze). Jednak tak na prawde zaprosic elektryka do domu aby to zrobil i wykonal pomiary. Dlaczego pomiary, po prostu moga byc tez inne przyczyny - dosc niebezpieczne. Ale to w sumie nie miejsce na takie dyskusje, po prostu trzeba zobaczyc instalacje aby cos konretnego stwierdzic. Po prostu sam sie za to nie zabieraj jak nie masz pojecia bo moze sie to zakonczyc tragedia...

#9 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 23:04

Najśmieszniejsze, że temat był już na forum kilka razy poruszany. Tomud pisał, ja pisałem, madmax pisał (dogryzał mi wtedy skubaniec :P ). Uważam, że można zamknąć, bo nie ma co znowu się rozpisywać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych