Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Różnica - PowerPC/Intel/Universal

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 Kaczka

Kaczka
  • 12 posts

Posted 18 June 2007 - 08:54

Nie wiem czy taki temat się pojawił już na forum ale mimo usilnych prób poszukiwania nie znalazłem. Pytanie moje brzmi następująco: Jaka jest różnica pomiędzy oprogramowaniem, które napisane jest na Intela albo mające takie kółeczko z podpisem Universal. (pytam bo znalazłem takie coś zciągając kadu). Wcześniej myślałem ze to nie ma znczenia. ps. Może ktoś światły wytłumaczy jeszcze wszystkim początkującym różnicę pomiędzy PPC a Intelem. Ja nie czuje się na tyle kompetentny. Pozdrawiam

#2 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 18 June 2007 - 09:05

http://pl.wikipedia.org/wiki/PowerPC - po polsku
http://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC - po angielsku
jeśli program jest oznaczony jako Universal, to znaczy, że może być uruchomiony natywnie zarówno na procesorach Intela jak i PPC

#3 gizmo3800

gizmo3800
  • 1906 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 June 2007 - 09:07

roznica jest taka ze te dla intela dzialaja tylko na intelu a universal zarowno na ppc jak i na intelu chyba to nie jest skomplikowane?

#4 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 June 2007 - 09:10

Procesory oparte na PowerPC maja inny zestaw instrukcji niz procesory zgodne z x86 (np amd i intel), technologia universal binary pozwala w jednym pliku wykonywalnym umiescic dwa rodzaje kodu, zarowno dla powerpc jak i x86 (intel). G.

#5 Adler

Adler
  • 572 posts
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Posted 18 June 2007 - 09:13

Różnica jest jak między Jarkiem a Lechem, obaj z jednego jajka ale jeden ma żone a drugi kotka ;)
  • DoMiNiQuE, mgrod and corvus-corax like this

#6 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 18 June 2007 - 09:17

Pytanie moje brzmi następująco: Jaka jest różnica pomiędzy oprogramowaniem, które napisane jest na Intela albo mające takie kółeczko z podpisem Universal. (pytam bo znalazłem takie coś zciągając kadu). Wcześniej myślałem ze to nie ma znczenia.
ps.
Może ktoś światły wytłumaczy jeszcze wszystkim początkującym różnicę pomiędzy PPC a Intelem. Ja nie czuje się na tyle kompetentny.
Pozdrawiam

A jaki masz komputer?

#7 mgrod

mgrod
  • 195 posts
  • SkądTrzebież k. Szczecina

Posted 18 June 2007 - 09:21

Różnica jest jak między Jarkiem a Lechem, obaj z jednego jajka ale jeden ma żone a drugi kotka ;)

Nie nooo! LOL roku jak dla mnie! Aż się popłakałem! Nigdy bym nie wpadł, że tak można zobrazować tę różnicę! Za rozśmieszenie mnie do łez masz "plusa"

Pozdrawiam!

#8 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 18 June 2007 - 11:03

Programy oznaczone jako Universal Binary możesz używać na komputerach Mac z procesorem PowerPC lub Intel

Programy oznaczone jako PPC możesz używać tylko na komputerach Mac z procesorem PowerPC lub poprzez emulację Rosetta (system Tiger ma to wbudowane i nie zauważysz że to emulacja nie licząc tego że aplikacja będzie działała trochę wolniej) na komputerach Mac z procesorem Intela.

Programy oznaczone jako Intel (są takie?) można używać na komputerach Mac z procesorem Intel.

#9 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 June 2007 - 11:10

@Code: sa, np. Heroes V jest intel only z tego co pamietam :) G.

#10 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 18 June 2007 - 11:11

Są programy oznaczone jako Intel-only, są ;)

#11 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 18 June 2007 - 11:15

Widocznie nie zwróciłem uwagi ;) Tak czy inaczej jeśli program jest Universal Binary to nie musimy się martwić o nic więcej jak o miejsce na dysku aby go zainstalować ;)

#12 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 June 2007 - 11:26

Tym bardziej ze do technologi universal binary bedzie "doklejany" takze kod 64bit w leopardzie, czyt. UB beda zawierac kod PPC/x86/x64 :) G.

#13 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 18 June 2007 - 12:07

PPC także jest 32 i 64-bitowy. Sądzę, że bedzie Universal32 i Universal64, choć to zabiłoby ideę programów działających niezależnie od platformy w komputerze..

#14 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 June 2007 - 13:19

IMO PPC32/64 nadal obslugiwac bedzie rosetta, a do UB dodadza x64 kod i sprawa zalatwiona, dzieki temu i wszystko na PPC bedzie chodzic emulowane (niezaleznie czy 64 czy 32 bit) i wszystko na x86 tez ale natywnie (dzieki UB zawierajacemu kod x86 i x64) Pozyjemy zobaczymy :) G.

#15 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 18 June 2007 - 13:32

Pamiętajmy jeszcze o tym że na Intelu nie można uruchomić środowiska Classic

#16 lantiz

lantiz
  • 1118 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 24 October 2007 - 22:54

Jeśli chodzi o programy Intel-only to przede wsyzstkim wszystkie nowe gry EA :)

#17 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 24 October 2007 - 23:51

a skoro mowa o Rosetcie, czy jest jakiś jej przeciwieństwo? coś by mogło było emulować programy intel only na ppc ? np. ś.p Joost, który miał wyjść na PPC i ogłoszono że sory ale nie :/

#18 lantiz

lantiz
  • 1118 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 25 October 2007 - 14:55

Darwine np. ale to nie to samo co rosetta w druga manie, niestety :(...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users